субота, 16. март 2019.

KULT GULA, po gradovima




            Pre svega, APDEJT: ne brinite, knjiga KULT GULA je u štampi, i sve ide po planu. Knjižni blok je već odštampan a trenutno se rade korice. Sledi povezivanje itd. a ja ću primerke knjige iz štamparije dobiti oko 25. marta. Kad se to desi, biće slikovita obznana ovde na blogu, a ubrzo zatim možete početi da očekujete svoje primerke, svi vi koji ste se na nju pretplatili.
            Takođe, i svi vi koji čitate ovaj blog a niste još sebi kupili njegovu ukoričenu verziju, možete još uvek da naručite ovu knjigu po pretplatnoj ceni (840 din + ptt = 900 din). Nakon izlaska iz štampe knjiga će biti 900 din + ptt.
            Gledam sad spisak PRETPLATNIKA, pa evo nekih misli o tome KO, KOLIKO, i ODAKLE podržava ovo što radim.
            Do odlaska knjige u štampu, prijavilo mi se ukupno 126 pretplatnika, i toliko je imena navedeno u zahvalama na kraju knjige. Većina je kupila po jedan primerak, ali bilo je i onih koji su uzimali i po 2, 3, 4 pa i 5 primeraka. Ukupno je, u pretplati, prodato 150 primeraka, od tiraža koji iznosi 500. Dakle, skoro 1/3 je otišla već pre izlaska knjige. To nije loše, za jednu ovakvu knjigu, budući da se njen sadržaj, praktično, nalazi onlajn (bar za sada; a dokle će – ne znamo!).  
            Po pitanju toga odakle su pretplatnici-podržavaoci, jedna stvar se, čak i na moje iznenađenje nameće: neka priča ko šta hoće o našem glavnom gradu, o centralizaciji, beogradizaciji, teroru nad provincijom i tako tome, ali Beograd kao sedište ogromne većine mojih kultista se ističe toliko ubedljivo da je to prevazišlo sva moja očekivanja! Konkretno, od pomenutih 126 pretplatnika KULTA GULA, čak njih 56 je iz Beograda! Još malo pa polovina! A ako tu uračunam još i Vrčin, Zemun i sl., onda stvarno ispada da je polovina mojih ozbiljnih, čvrstih čitalaca – iz Beograda i okoline!
            Istina je da sam ja u Beogradu najaktivniji (malo-malo pa neko predavanje, promocija, festivalsko učešće...), da tamo najčešće boravim (kad nisam kod kuće), da tamo imam najviše prijatelja (mada, zapravo, mnogi od njih nisu kupili ovu knjigu, bar ne u pretplati!), da tu uvek rado odlazim i smatram ga svojim drugim gradom – ALI, FUCK, polovina svih! Svaka čast!
Ghoul's 10 years challenge

            A kako stoje druga dva naša najveća grada u zemlji? Pa, onako, skromno: moj rodni „grad“ Niš = 10 (ajd' nek bude 11 ako računam i Vrežinu, naselje blizu Niša), a drugi-ili-treći po veličini, nekadašnja „Srpska Atina“ i sedište mog izdavača - Novi Sad = 7.
            Kad pogledam ostatak liste, zapažam jednu zakonitost: prisutni su naročito gradovi u kojima sam imao promocije i predavanja (Negotin, Smederevo, Vrnjačka banja...), dok upadljivo nedostaju gradovi u kojima nisam gostovao (Bor, Užice, Valjevo, Šabac), ili iz njih imam samo po jednog skromnog lučonošu da sjaji u mraku. Izgleda da ću morati da poradim na gradovima u kojima do sad nisam bio. Prva prilika za to biće u Boru, gde su me pozvali da gostujem krajem aprila (više detalja kad ih bude bilo). Moraću Zapadnu Srbiju temeljnije da obradim, tim pre što se radi o retko lepom delu zemlje...
            Naravno, na poseban način me raduju poštovaoci koji se jave iz nekih mesta za koja ili nisam čuo, ili imam vrlo mutnu predstave gde bi uopšte na karti Srbije mogla biti: Starčevo, Mužlja, Perućac, Temerin, Arilje, Čenta, Jasikovo, Omoljica... Kako je lepo znati da i u tim malim mestima postoje ljudi koji cene Ghoula, ili barem njegov rad...
            Što se tiče inostranstva, ubedljivo vodi Banjaluka. Ni to ne treba da čudi, jer tamo sam bio dva puta, u dva navrata sam predstavljao svoj rad, pa se neko „seme“ mojih reči i dela primilo. Formalno, na listi imam samo dva pretplatnika otuda, ali to je samo zbog logističkih problema: preskupo je i slanje novca otuda ovamo, a još skuplje je slanje knjiga poštom tamo. Ali zato imam nekoliko upisanih interesenata iz Banjaluke koji će do svojih primeraka doći zaobilaznim putem (preko rođaka, prijatelja itsl), a formalno nisu na spisku pretplatnika.  
            Iz bosanskog dela tzv. Federacije = 0.
Iz Hrvatske = 0 (tačnije, 2 komada idu u Istru, starom prijatelju).
Crna Gora = 1 (+1 koji će otići Crnogorcu-gastarbajteru).
            Slovenaca ima više među interesentima i čitaocima, i oni će do svojih primeraka moći da dođu naživo, jer biću u Ljubljani na novom izdanju Kurja Polt festivala (9-14. aprila), a biću, ako poživim, i na letošnjem Grosmanu (sredina jula).
            Izvan ex-Yu, jedan primerak će otići u Kanadu, a dva u Austriju.
            Posebno ističem da će jedan broj knjiga otići i u daleku Argentinu, gde živi i radi dragi prijatelj Darko Miletić, stari konkretni podržavalac mog rada (pa tako, recimo, i I izdanja ZAVODNIKA)...

            Ko želi da se naknadno javi za kupovinu ove knjige, bio iz Srbije ili izvan, nek se javi na moj mejl dogstar666@yahoo.com.

            Što se tiče promocija, njih će biti, ali ne naročito intenzivno: za sad planiram Beograd, Novi Sad i možda Niš, uz već pomenuti Bor. Ako me pozovu još odnekud, možda – što da ne?

            Na kraju, ali nikako najmanje važno, pomenuću značajnu podršku „Prijatelja knjige“, odnosno Ghoul-friendly izdavača koji su na svoj način, kako i koliko su mogli, pomogli ovo izdanje. Svi su navedeni dole, u IZRAZIMA ZAHVALNOSTI, pa pogledajte sami kako taj finalni deo knjige izgleda.
            (Napomena: pretplatnici su razvrstani po redosledu prijavljivanja. Nisam hteo da primenjujem bilo koji drugi princip, npr. da ih ređam po broju kupljenih primeraka, jer svako je pomogao koliko je mogao ili smatrao da treba, i ne želim da bilo koga ma kako izdvajam. Hvala svima!)