четвртак, 12. јун 2014.

ZAVODNIK naživo, u Nišu i drugde: gde smo bili, gde idemo?


            Moj novi roman strave imaće, najzad, i promociju u Nišu – i to baš na petak 13-ti! Slučajnost? Ko zna – znaće, ko ne zna – doći će!
Mesto: Narodna biblioteka "Stevan Sremac", Niš.
Vreme: petak 13. jun, 18h
Učestvuju: dr Dejan Milutinović, profesor srpske i svetske književnosti sa Filozofskog fakulteta u Nišu, i autor, dr Dejan Ognjanović.
Biće to prva i najbolja prilika za Nišlije i sve koji se tako osećaju da nabave ovu knjigu po najpovoljnijoj ceni, direktno od autora, s potpisom i uz čašicu razgovora.
Ko želi i može, neka pogleda i moje gostovanje na Niškoj Televiziji u petak u 16.30h.

A evo i kratkog, slikovitog osvrta na prethodne promocije ZAVODNIKA, održane sredinom maja.
Nažalost, desile su se u senci katastrofalnih poplava koje su pogodile zapadnu i centralnu Srbiju i donele jednu sasvim prizemnu, mutnu i muljevitu, bedastu i blatnu vrstu horora...
Dok sam putovao u Kragujevac, 14. maja, prošao sam kroz neka od mesta koja će se samo par dana kasnije naći u vestima, po zlu, kao što su Paraćin i Ćuprija. U to vreme nebo je bilo tmurno ali kiša još nije bila počela. Paradoksalno, i narodnoj "mudrosti" nasuprot, kiša je krenula tek na 15-ak minuta pre ulaska u Kragujevac! I to ozbiljna kišurina, sipeća, bez prestanka – a to je potrajalo narednih nekoliko dana.
U Kragujevcu me je prvo dočekao Danko Kamčevski, koji je kasnije i govorio sa mnom na promociji, a posle nje sam sa Dankom, drugom Vojom i još nekom ekipom što starih što novih znanaca zaseo u jednu finu kafanicu... Dakle, druženje je bilo na nivou, kao i sama promocija – iako je, da li zbog pljuska ili zašto, prisutno bilo samo 15-ak posetilaca. Istina, bili su veoma zainteresovani i na razgovor spremni. Znači, nema lutanja: nije tu bilo mase, ali došao je ko je trebalo da dođe.
U Beogradu sam ZAVODNIKA predstavio u okviru Festivala fantastične književnosti "Art-Anima" 16. maja. Bio je to petak veče – ja sam iz kuće mog domaćina izašao još popodne, i mada sam neizbežno bio svestan "potopa" na ulicama velegrada, u to vreme još niko od nas nije ni slutio da je, u to vreme, već krenulo ozbiljno sranje u Obrenovcu i drugde. Zapravo, tek uveče, pred promociju, čule su se neke priče, glasine, ali još se nisu znale prave razmere dešavanja.
Na toj promociji gost-domaćin je bio Marko Šelić – Marčelo, a publika je bila zapanjujuće brojna ako se ima u vidu užasno loše vreme i lokacija koja nije baš u samom centru grada. Bilo je, dakle, sigurno nekih 40-ak ljudi, a razgovor je i ovoga puta bio na nivou, i praćen nekolicinom pitanja iz publike, kao i zainteresovanim kupcima knjige.
After-party se desio u privatnosti jedne kafe-knjižare u centru, a opet dovoljno skrovite, otvorene samo za odabrane. Jedan dragi prijatelj slavio je rođendan + to što je nedavno postao otac, pa je omanja ali vesela družina posedela i nazdravila s njim tu do oko 03h ujutro.
Tek u subotu je postalo jasno kakva katasrofa se dešava oko nas, i zbog nje je i festival prekinut naredne večeri, tako da nisam ni održao najavljeno predavanje o poetici Stivena Kinga. To je ostalo za neku drugu, bolju i prikladniju priliku.
Bilo je izvesne nedoumice da li da uopšte putujem na planiranu i ranije najavljenu promociju u Novi Sad: na kraju su prelomili organizatori, koji rekoše da dođem, pa tako i učinih. U taj grad kao i uvek naročito rado odlazim.
Bila je to, moram reći, najbolja od svih promocija ZAVODNIKA do sada (mada, nijanse su u pitanju, da se neko ne uvredi!). Ambijent kluba "Crna ovca", sa svojim alter-aranžmanom i klijentelom dotakao me je u žicu, a fidbek od odlične, mlade i otvorene, radoznale publike bio je kao nijedan do sada po intenzitetu – hell, postavili su mi skoro deset pitanja za vreme i posle glavnog razgovora sa mojim sagovornikom, Rastkom Perišićem!
Nije mi to bila najbrojnija promocija do sada – došlo je nekih tridesetak omladinaca – ali čini mi se da je bila najfokusiranija, maltene 95-100% njih sa tačnom idejom gde se došlo i zbog čega/koga.
Uostalom, ne verujte mi na reč – pogledajte i sami. Organizatori su snimili celu promociju, ili barem njen najveći deo, i to možete pogledati u ovim zapisima. Video kvalitet nije baš najbajniji, ali zato zvuk služi svrsi i dobro prenosi šta treba.
Razgovor je bio prilično širok, ticao se ne samo ZAVODNIKA nego i NAŽIVOG, i horor filmova, i bloga, i raznih drugih zabavnih stvari, pa zato, eto, ko voli – nek izvoli!

            Inače, i ovog puta je after-party bio sjajan – u jednom finom kafiću do duboko u noć zasedeo sam i lepo se proveo u društvu Milenka Bodirogića ("Orfelin"), Ivice Stevanovića i Vuka Markovića ("Komiko")...

            

Što se tiče promocija u predstojećem periodu, stvari stoje ovako: 23. juna sam u NEGOTINU (Narodna biblioteka) a 25. juna ponovo u BEOGRADU, ali ovog puta u prestonici neće biti u pitanju klasična promocija nego nešto – specijalno. Više detalja o ovim događajima, uskoro.
            U julu mesecu biću na Grosmanu (Slovenija) i, možda, nadam se, u Banjaluci (Republika Srpska), a za septembar postoji šansa za Podgoricu (Crna Gora). Ono što je izvesnije za septembar – ako je išta u Srbiji – to su Vršac i Kruševac, a postoje još neka mesta koja se interesuju – ali, o tom potom.
            Uostalom, od tiraža mi je ostalo manje od 200 primeraka, i pitanje je da li će on potrajati do jeseni...