понедељак, 10. новембар 2014.

KRALJ U ŽUTOM - Robert V. Čejmbers


Kralj u žutom, knjiga na osnovu čijih je motiva nastala trenutno veoma popularna TV serija True detective (Pravi detektiv) produkcijske kuće HBO, zbirka je kratkih priča američkog pripovedača Roberta Vilijama Čejmbersa, napisana 1895. godine. Kralj u žutom sastoji se od deset priča, od kojih je prvih pet zaslužno za reputaciju koju je ova knjiga stekla kao jednog od klasika horor žanra.
Iako je bio veoma produktivan pisac (napisao je oko 70 romana) i imao vrlo uspešnu spisateljsku karijeru, Čejmbers je ostao upamćen upravo po ovoj zbirci, velikim delom zahvaljujući poštovanju koje je njegovom delu odavao Hauard Filips Lavkraft, jedan od velikana horor žanra. Osim na pomenutog, Kralj u žutom je imao uticaja i na mnoge druge istaknute pisce horora, čime je opravdano stekao status važnog zaveštanja u ovom književnom žanru.
Ovo prvo izdanje zbirke Kralj u žutom na srpskom jeziku ujedno je predstavljanje kluba Gavran publici zainteresovanoj za dela književnosti koja dosad nisu bila prevedena na srpski, i nadamo se da nećemo izneveriti vaša očekivanja.
Pored izvornih 10 priča koje čine ovu zbirku, nju krasi i stručni pogovor dr Dejana Ognjanovića, pod naslovom JESTE LI VIDELI ŽUTI ZNAK? U njemu se Čejmbers kontekstualizuje i situira u tradiciji književne fantastike i horora, tako da njegovo premijerno predstavljanje ovdašnjoj publici bude propraćeno adekvatnim uvodom, u tekstu na 12 strana. 
Radi se o originalnom tekstu pisanom specijalno za ovo izdanje a ne o prerađenom odlomku iz, recimo, POETIKE HORORA, budući da se tamo nisam iscrpno bavio ovom knjigom. Evo, ekskluzivno za ovaj blog, nekoliko odabranih pasusa iz tog pogovora, tek koliko da vas zagolicaju za taj tekst – i za zbirku koja mu je povod:


Kralj u žutom – izmišljena drama u dva čina u kojoj je pokvarenost podignuta do nivoa visoke umetnosti.
Knjiga kao Zabranjeno voće.
Knjiga kao nosilac neslućenih zlogukih uticaja, toliko stravičnih da čitaocu oduzimaju razum i dušu.
Zločesta knjiga što vodi na staze prokletstva...
Danas je ovo dobro poznat koncept, prevashodno zahvaljujući američkom piscu H. F. Lavkraftu i njegovoj kreaciji – Nekronomikonu.



Čejmbers je, dakle, jedan od pionira u građenju neo-mitologija u književnosti strave; što će reći, on se nije, poput svojih prethodnika, oslanjao na postojeće mitove, legende i folklor, nego je, po uzoru na njih, uključujući tu i izvesne književne pretke, kreirao sopstvenu mitologiju. Ovu reč treba koristiti oprezno, naročito u njegovom slučaju, gde su nagoveštaji "mitologije" toliko opskurni, pa i međusobno protivrečni, da u poređenju s njima čak i difuzni "Mit o Ktuluu" (što je termin kojim je August Derlet povezao veći broj poznijih Lavkraftovih priča) deluje kao koherentan sistem. Nema mnogo koherentnosti kod Čejmbersa: gradivni elementi njegove "mitologije" potiču od Embrouza Birsa (Ambrose Bierce), iz čijih priča "Smrt Halpina Frejzera", "Stanovnik Karkose" i "Haita pastir" ih je preuzeo.

Genijalnost Čejmbersove koncepcije ne sastoji se samo u ideji, nego podjednako i u njenoj egzekuciji. Dodir genijalnosti vidi se naročito u tome što je "otrovna" knjiga prisutna u pričama samo u izluđujuće šturim aluzijama i inspirativnim kratkim odlomcima (ukupno dva kratka citata). Time je autor na pravi način demonstrirao osnovno oruđe horora – sugestiju. Nagoveštavajući ali nikada detaljno ne otkrivajući sadržinu kobne knjige, indirektno je prikazujući kroz uticaj koji ima na svoje čitaoce, pisac apeluje na maštu svojih čitalaca tako da oni, u svojim glavama, zamišljaju daleko jezivije, bogohulnije i zloslutnije stvari nego što bi bilo kakav konkretan opis ili opširan odlomak mogao da proizvede. Ovaj kvalitet prepoznali su mnogi prikazivači, kao npr. ovaj iz Godijevog magazina (Godey's Magazine): "Ova grupa priča varira različite ideje, a opet ih povezuje jednom suptilnom niti: zlogukim uticajem na život svakoga ko pročita tajanstveni primerak knjige Kralj u žutom. Čarolija ove čudesne knjige mudro je ostavljena neobjašnjena i neodređena. Ona lebdi bez oblika, pritajeno ulazi u priču... kao isparenja neke smrtonosne močvare."


A sad, iz pogovora nazad na blog! Što se fantastičnog dela zbirke tiče, novela "Majstor za reputacije" je apsolutno genijalna i ima moj najsnažniji pečat preporuke – i ne dajte se omesti beznačajnim detaljem da ona ne spada u žanr horora već, pre, u neku vrstu antiutopijskog SF-a sa obilatim dozama vrlo unikatnog crnog humora. "Maska" je vrlo zabavna priča SF-horora, o naučniku koji otkrije metod da kristalizuje, odnosno u mermer pretvori živa stvorenja. "U zmajevom sokaku" je kratka, ali uzbudljiva i delirična priča čistog košmara. "Gospa od Isa" je simpatična priča mračne fantastike i tihe jeze, o čoveku koji se na jednoj pustoj poljani nekako obre nekoliko vekova u prošlost, i završi u srednjovekovnom zamku, sa naslovnom gospom. Najzad, "Žuti znak" je legendarna, kultna, mitotvorna priča čiste strave i užasa koja je najviše odgovorna i za Lavkraftovo divljenje, i za Pravog detektiva (mada ovo potonje – indirektno).



Uostalom, uverite se i sami. Knjiga je najzad dostupna na srpskom, i možete je kupiti direktno od Gavrana (kliknite pa vidite šta i kako).