уторак, 29. новембар 2011.

Sajam knjiga u Nišu 2011: ULOV


            Juče (28.11) otvoren je Sajam knjiga u Nišu, i trajaće do 04.12. Lokacija ista – Hala Čair (obnovljena!), radno vreme 10-20h, ulaznica 80 din.
            Ja sam, kao i svake godine, overio Bg sajam, i podneo izveštaj o tamošnjem ULOVU. To me nije sprečilo da, kao i svake godine, overim i niški sajam, jer naš narod mudro zbori: za dobru svinju nema loše pomije, a za dobrog bookworma nema loš sajam knjiga. Prema tome, fuck fancypants pozere koji će, kao i uvek, smoreno da gunđaju kako na sajmu nema NIŠTA; ko zna šta valja i ne mrzi ga da istražuje puteve kojima se ređe ide, može da iskopa ponešto valjano.  
Kao ja, na primer. Evo šta sam juče doteglio u svoju book-infested sobu:

HER-BAK; ŽIVO LICE DREVNOG EGIPTA
Iša Švaler de Lubič
400 d.
            Ljubič je ozbiljan švaler po pitanju staroegipatske mitologije i, naročito, ezoterije, te zato sebi pribavih i ovaj njegov roman o inicijantu i njegovom putu ka uzvišenim misterijama egipatskog hrama.

TRANSCENDENTALNA MAGIJA
Elifas Levi

600 d.
            Ovo sam odavno čitao, pa čak i obilato prepisivao odabrane delove u svoju okultnu beležnicu, ali ipak je reč o klasičnom must-have delu, te ga zato sebi najzad kupih, jer mesto mu je u mojoj biblioteci.

GETE NA SSSAMRTI
Tomas Bernhard
300 d.
            U Beogradu su ovo prvih par dana sajma prodavali za 290, pa kad su videli da narod nagrnuo na Bernharda kao na Mir-Jam, digli cenu na 390. Iz principa ne uzeh tada. Sadašnja cena je taman razumna.

ČUDOVIŠTA KOJA SMO VOLELI (5)
Ranko Munitić
550 d.
            Sveže-izašli, peti i finalni tom Munitićevog kapitalnog dela. Da, najavljeno ih je svojevremeno 6, ali u međuvremenu je on umro, te zato budimo srećni što je projekat, makar i u donekle svedenijem izdanju, najzad okončan na prihvatljiv način.

PENA DANA
Boris Vijan
100 d.
            Roman by Vijan za 100 din? Pa uopšte mi nije ni bitno o čemu se radi! Daj ga!

NOSOROG * STOLICE
Ežen Jonesko
100 d.
            Dva klasika za cenu za koju više ne možeš dobiti ni čašu soka u kafiću.

STILSKE VEŽBE
Remon Keno
100 d.
            Ovo sam sa velikim uživanjem i mnogo smejanja čitao pre 20-ak godina, a sada ga najzad i kupih radi ponovne slasti.

CACA U METROU
Remon Keno
100 d.
            Odavno obigravam, najzad nađoh lepo novo izdanje po razumnoj ceni. Sve ove 4 knjižice, fine, čvrste, lepe, male, džepne, izdala PAIDEIA. Ima toga još u istoj biblioteci...

DELO: EZOTERIJA (1976)

300 d.
            Temat najboljeg našeg časopisa za književnost i kulturu IKADA (ako ne računam GRADAC, koji je van konkurencije). Ovaj konkretni broj jedna je od najbitnijih publikacija na ovu temu ikada objavljenih na srpskom jeziku. Videh negde na netu da neko prodaje za oko 1.400 din. Ja uzeh za skoro pet puta nižu cenu. Evo sadržaja:
DRAGOŠ KALAJIĆ: EZOTERIJA I ISTORIJSKE AVANGARDE  
RENE GENON: DANTEOV EZOTERIZAM     
BRANIMIR DONAT: EZOTERIČKA  CINOZA I KNJIŽEVNOST TEHNIČKE ANTICIPACIJE       
MIŠEL KARUZ:   EZOTERIZAM I NADREALIZAM  
MIRO GLAVURTIĆ: TAJNA ISTORIJA    
BORIVOJE MARKOVIĆ: FJODOROV: PRVI RUSKI EZOTERIJSKI PISAC
ARTURO ŠVARC: MARSEL DIŠAN    
MLADEN SRĐAN VOLAREVIĆ: ZA SLAVU REČI 
RIČARD ELMAN: IDENTITET JEJTSA    
BOSKO RUĐINČANIN: SVETISLAV  
BOŽIDAR LIŠANIN: O POVRATKU  
+ CRTEŽI VLADIMIRA JOVANOVlĆA

KODOVI SLOVENSKIH KULTURA: DELOVI TELA
80 d.
+
KODOVI SLOVENSKIH KULTURA: SMRT
80 d.

            Ovo sam hteo još u Bg da uzmem, ali ne stigoh od gužve i jurnjave i mnogobrojnih planiranih i neplaniranih susreta. CLIO ovo izdao odavno a sad rasprodaje budzašto. Iako su mnogi tekstovi na ruskom, ima ih sasvim dovoljno unutra i na srpskom da opravdaju ovo neznatno ulaganje.
Časopis Kodovi slovenskih kultura posvećen je duhovnoj, pre svega narodnoj kulturi slovenskih naroda. Međunarodna redakcija godišnjaka podstiče interdisciplinarni pristup i usmerenost istraživanja u oblasti folkloristike, etnolingvistike i etnosemiotike, antropologije, kao i etimologije, balkanistike i indoevropeistike. 
Na Kliovom sajtu cena primerka je 540 din.

Goran Čučković
220 d.

GOLO
Goran Čučković
220 d.

JUNAK
Goran Čučković
220 d.
            Strogo gledano, ove tri knjige nisam kupio na sajmu nego ih je kolega i saučesnik kupio za mene na Limun-Kupindu, ali sam ih, sveže pristigle, preuzeo juče i pridodao na svoju sajamsku gomilicu. Rivjuz kaming sun.

            A evo i nekoliko vesti i obaveštenja:
            1) Na štandu NKC-a na niškom sajmu možete kupiti moj roman NAŽIVO, kao i – bukvalno, ne zezam se! – POSLEDNJI primerak knjige U BRDIMA, HORORI! U magacinu izdavača nema više, kod mene na lageru ima još 3-4, i kad to ode – tol'ko mu beše!
            Na istom mestu možete kupiti i prvih 5 brojeva filmskog časopisa FILAŽ. Sve cene su sa 30% popusta – iskoristite priliku! Šesti broj FILAŽA je u pripremi i treba da izađe do Nove godine, ali avaj, zbog nekih nepredviđenih zdravstvenih peripetija u vrhu redakcije, nije stigao za ovaj sajam.

            2) Za ljubitelje horora i sledeća obznana
Izdavač Otvorena knjiga nastavlja sa objavljivanjem horor klasika. Da, to su isti oni koji su pre par godina objavili zbirku maštovitog naslova HOROR PRIČE. E, među njihovim novim prevodima na srpski, po prvi put se nalaze tri manje-više zanimljiva romana:
            - MONAH, M. G. Luisa: prvorazredni klasik gotik književnosti, obavezna lektira – najzad na srpskom!
- SVINI TOD, Dž. M. Rajmer: ovo je 19-vekovni Đorđe Bajić, pa mazohisti skloni tome slobodno nek se gnjave tim nekoherentnim uninvolving pulpom;
- GOSPA SA POKROVOM, Brem Stoker: avanturistička istorijska romansa sa vrlo blagim i neznatnim elementima gotika (od objašnjene sorte!); verovatno nam najzanimljiviji jer se zbiva u našim (crnogorskim) krajevima.
MONAHA i GOSPU imam na engleskom, ali oni koji preferiraju srpski prevod svakako neka ih razmotre, a naročito MONAHA.