петак, 21. децембар 2012.

HELLGATE (2012)


**       
2-
            Prilično lejm hororčić: jedini razlog što sam mu dao šansu je to što u njemu prilično veliku sporednu ulogu igra Vilijam Hart (ALTERED STATES), pa rekoh, glumac tog kalibra ne bi baš igrao u tamo nekom dreku.  
Avaj. Izgleda da mu je bilo dovoljno da mu plate minimalac + besplatan odmor na egzotičnom Tajlandu, pa da na auto-pilotu odigra kliše-lik "The Man Who Knows" u ovoj sasvim standardnoj pričici.
Radi se o čoveku (kilavi Keri Elvs) kome žena i ćerka stradaju u saobraćajnoj nesreći. To je jedna od onih danas modernih: BAMMM! niotkuda, dok sediš na semaforu i ćakulaš sa ženicom i detetom – koji, btw, toliko užasno glume da je prava sreća što zaginu već na početku. Ubrzo potom ga kliše-sablasti spopadaju na jeftine, deja-vu načine, iz zidova, ogledala i drugih "neočekivanih" mesta.
Očigledan je dug J-hororu, ali ne izvornom, japanskom, nego drugorazrednim derivatima iz okolnih azijskih, za horor manje talentovanih nacija, kakva je tajlandska.
Našem "junaku" se prišljamči kao pomoć medicinska sestra, ali nijednog trena nam nije jasno zašto bi se ta cura toliko mučila baš oko njega, ne samo vodeći ga kod kojekakvih nadrilekara i čudaka, nego i prateći ga usred džungle...
Na kraju, uz pomoć lokalnih šamana (i pomenutog Harta), antipatični protagonista ode u džunglu i tamo kroz "prolaz" u jednom hramu (to mu je taj hellgate iz naslova) uđe u "Onaj svet".
Ovaj izgleda prepisan iz nekog od poznijih filmova Bruna Mateija. Pakao, to su domoroci sa svetlucavim sočivima koji se beče i keze "krvavim" ustima ali ne rade ništa konkretno da te zgrabe i raskomadaju, nego samo poziraju s tim kreveljastim facama.
Za slučaj da sumnjate, ovaj "naš" se na kraju nekako sjedini tj. pomiri sa voljenima, i oni iz tog međuprostora gde su bili zarobljeni odlepršaju u Raj ili tako neko šareno i svetlucavo mesto... Patet'ka!