уторак, 11. април 2023.

Smrt Bukdepozitorija: Kraj jedne ere!



Prošle nedelje se recentnom moru loših vesti pridružila još jedna: sajt Bukdepozitori (Book Depository) uskoro prestaje s radom. Konkretno: 

„We are sorry to let you know that Book Depository will be closing on 26 April 2023.
You can still place orders until midday (12pm BST) on 26 April and we will continue to deliver your purchases and provide support for any order issues until 23 June 2023.
From all of us at Book Depository we want to say “thank you." Delivering your favourite reads to you since 2007 has been a pleasure.“

 

Ovaj sajt je bio od velike koristi nama, ubogim Srbljima, u ovom šupku od zemlje koju ostatak zapadnog sveta (s pravom?!) tretira kao neku trećesvetsku Tunguziju, a poštarinu do nas naplaćuje kao da knjige šalje na jebeni Mars (tako da nas PTT najčešće košta duplo ili troduplo u odnosu na golu cenu knjige). Bukdepozitori je jedini bio nježan prema nama poput nježnika kakvog nježnog poete, a naročito u periodu 2007-2012, kada je „nevidljiva“ poštarina, integrisana u ukupnu cenu knjige, bila tek neznatno veća od prave cene knjige. Konkretno, umesto da knjigu koja, u Americi, košta 10$ plaćamo npr Amazonu oko 30$ da bi do nas došla, Bukdepozitori bi nam je na vrata poslao za 13-15$ ukupno. A sad, zbog pohlepe Amazona i Bezos Ećajnog tajkuna, ovaj džabaluk više nećemo imati kao opciju.

            Naravno da postoje i druga mesta gde se mogu kupovati nove i stare knjige iz Tuđine (npr. A be, Buks!), ali bi one, da budu poslate u ovu Tunguziju, ipak koštale značajno više (s uračunatom poštarinom), nego kad bi se naručile preko BD-a (tj, preko njih su skuplje za 50-100%). Kako je tačno funkcionisao taj BD biznis model ne znam i sad više nije ni bitno, važno je da je fercerao, da je bio vanredno isplativ, i da sam grdno bogatstvo ostavio u tom periodu, otprilike 2010-2012, kupujući kao sumanut desetine i desetine knjiga na engleskom po mega-povoljnim cenama. Vidi sliku!

            Jeste, ona divna edicija Vordsvortovih gotik-horor klasika mogla se tada kupiti za 3 e ukupno (!), prosečna cena knjiga beletristike bila je 7-10 e, itd. Uglavnom, mogao sam, tada, najzad da se otarasim jarma debilnih domaćih dobavljača knjiga na engleskom (koji, neuki, ili okrenuti samo najizvikanijim hit-mega-besceler imenima, nikad nisu, sem retko, a i tada krajnjim slučajem, mogli da zadovolje moje egzotične i ezoterične prohteve) + da zaobiđem jaram zvani POŠTARINA DO TUNGUSRBISTANA koji mi utrostručuje cenu svake knjige. Umesto toga, mogao sam da pod razumnim uslovima, a pouzdano, glatko, pregledno, sa jasnom totalnom cenom unapred, naručujem željene knjige i stripove jednim klikom.

            I zato sam svojevremeno, tj. pre 12 godina, ovde na blogu gromko preporučio Bukdepozitori u tekstu „Naručivanje knjiga iz inostranstva: BOOKDEPOSITORY“.

            Naravno, kao i obično u životu, sreća ne traje dugo.  

            U ovom slučaju udružili su se domaći i strani faktori da mi sreću pokvare.

            Prvo je država Srbistan – odnosno njena Carina, aka Karina – primetila povećan priliv inostrane robe (pre svega zbog Ali-Expresa i sličnih belosvetskih prodavaca šarenih perli, đinđuva i staklića) i, normalno, rešila da se tu UGRADI, počevši drakonski da dere sa carinjenjem SVEGA što dolazi iz Tuđine u ovu zadugo-sankcionisanu i Tuđinstva-gladnu zemlju, pa se u toj masi robe kao kolateralna šteta zatekla i KNJIGA. Dakle, kad su sve češće počeli da me deru ološi sa Carine nametima na kupljene knjige, to me je navelo da drastično smanjim naručivanje – i da napišem post „PDV na knjige iz inostranstva“ tim povodom. To carinjenje je bilo sasvim proizvoljno: npr. u Nišu te deru reketom i za najmanju jebenu knjižicu, dok su Karinici u Bg prezauzeti skidanjem masnog kajmaka sa daleko većih paketa da bi se baktali pojedinačnim knjigama, pa su tamo knjige puštali bez carine i nameta. Zbog toga sam bio prinuđen da to malo što od tada naručujem sebi iz Tuđine, to činim na adresu prijatelja u Bg, kako bih zaobišao niške carinike i njihov iracionalni, proizvoljni reket.

            Drugo, i još gore – predapokaliptične 2012. godine proročanstvo Maja se ipak nije ostvarilo, sem u vidu lokalne apokalipse jer smo mi u Srbistanu tada mudro izglasali Nepomenika i njegovu kriminalno-izdajničku bulumentu sastruganu sa dna kace; iste godine Zli Amazon je KUPIO Dobri Bukdepozitori, a to se odmah osetilo po primetnom povećanju cena, u proseku za 25-30%. Zbogom knjige od 2,5 e, zbogom knjige od 7 e… Sad se teško mogla naći neka ispod 10 e. Ali ok, uprkos tome, i sa tim povećanjem BD je ostao daleko isplativiji nego naručivati preko bilo koga drugoga.

            Koliko isplativiji?

            Pa, evo, recimo, zimus sam sebe za rođendan častio sa tri albuma Filipa Drijea, „Lone Sloane Boxed Set“, i to me je zadovoljstvo koštalo 52,5 e. Da, to je bio UKUPAN trošak koji sam dao za taj box-set. Tri oversized albuma u punom koloru, s tvrdim koricama, i u tvrdoj ukrasnoj kutiji, koštala su me oko 6.000 din.

ovoliko to košta SADA

            Ako biste uzeli da taj isti box kupite preko engleskog Amazona, cena bi bila: £40.34 za box + £18.25 za ptt = ukupno 58,6 funti, odnosno oko 7.800 din. PLUS, ovolika kutijetina MORALA bi da privuče pažnju Njuškala sa Karine, koji bi joj odrezali Porez čiji je iznos teško predvideti jer je zasnovan na horoskopu, mesečevim menama, rodu i polu carinika, te njenom-njegovom trenutnom sexualnom ispunjenju i raspoloženju, ali nipošto manje od još bar iljadu ili dve. Znači, nema šanse da biste prošli ispod 9.000 din.

            „Mja byh to radyjy y knjyžary“, kažete vi? OK. Super. Eno vam ovaj isti box set u Vulkanu po ceni od 11.000 dinara. Onaj, podsećam, koji sam ja kupio za 6.000. Video i pitao ja, lično i naživo, pre oko mesec dana. Možda se dosad i prodao. A fool and his money are easily parted…

            Dakle, sad kad nam ugase Bukdepozitori, mi u ovom Turkmestanu možemo da biramo između dve opcije: Opcija 1, Ekonomski Tigar: „Ma šta je za mene poštarina od 20 e za jednu knjigu? Daj odma tri komada, ne pitam za cenu!“ ili Opcija 2, Ekonomski Paticvrk: „E, brate, ideš u Ameriku-Englesku-zemlju-neproletersku? Aj' budi drug, kupi mi ovu knjigu i donesi nazad u svom ograničenom avinjonskom prtljagu.“

            Uglavnom, imate još oko dve nedelje da iskoristite BD dok još radi.

            Ako niste iskusan i lukav kupac, dozvolite da vam skrenem pažnju na jednu svinjoguziju u poslovanju ove firme: CENE nisu iste za ceo svet, ma šta oni tvrdili. Recimo, ako koristite hromog Kroma kao brauzer, on automatski šalje vašu lokaciju BD-u, i on kad vidi da ste iz Evrope-Srbistana, rebne vam jedan set cena (viših). ALI, ako u svoj brauzer ugradite VPN (proguglajte ako ne znate šta mu je sad pa to), i tamo podesite da živite u Americi, BD će vam ponuditi set NIŽIH cena (otprilike su niže za oko 3 e po naslovu, ali razlike umeju da budu i veće!). I nema nikakve veze to što ćete na kraju balade staviti adresu za slanje SRBISTAN – tad je za BD dockan, on vam je, kao VPN Ameru, već ponudio nižu cenu i jedino nju vam može naplatiti.

            Evo, sad sam proverio: gorepomenuti „Lone Sloane Boxed Set“ bi vas za „Srbiju“ danas koštao 53,8 e, ali kao VPN Amera koštao bi vas 51 e.

            „Pih, 2,8 evra, koga zabole za tu siću!“, kažete vi? OK, slažem se, nisu neke pare, naročito ako naručujete samo tu jednu stvar. Ali ako uzimate 5-6, ili tuce naslova, onda se nakupi, zrno po zrno pogača, kurac po palac - palača

            Osim toga, rekoh već, razlike umeju da budu i znatno veće.

            Evo, recimo, ja sam rešio da sebe za svečano zatvaranje Buk Supozitorija častim sa tri velike lepe slikovnice, i naručio ih, glumeći Amera preko VPN-a, za ukupno 63 e.

            Da sam išao „pošteno“ na BD klanje, bez VPN podešavanja, te iste tri knjige koštale bi me 81,5 e. Dakle, ovim lukavstvom uštedeo sam skoro 20 e. Malo li je na ovu današnju skupoću?

            Prema tome, dabogme.

            Ovaj svet dosledno i neumitno ide od lošeg ka gorem, od goreg ka najgorem. To malo lepih stvari koje smo u njemu zatekli nestaje, jedna za drugom. Bliže se sve veći raspad i propast. Dočekajte ih spremni sa svojim stešom nagomilanih Knjiga Za Apokalipsu.