понедељак, 24. октобар 2011.

Naručivanje knjiga iz inostranstva: BOOKDEPOSITORY


            Frustrirani ste sporošću i lošom ponudom domaćih izdavača po pitanju prevođenja i izdavanja kvalitetne inostrane beletristike i non-fiction knjiga?
            Muka vam je od ograničene, slepačke mejnstrim ponude onih knjižara koje, po presoljenim cenama, prodaju žućkaste (trejd) pejperbekove kao da su u ljudsku kožu povezani?
            Dosadili ste i bogu i ljudima cimajući rođake i prijatelje koji načas odu preko grane da vam tamo kupuju i u svom svedenom prtljagu dovlače knjige koje ovde ne možete kupiti?
            Ne sviđa vam se da Amazonu ili AbeBooksu na cenu svake knjige dodajete još po 7-15$ za poštarinu, odnosno da svaku naručenu knjigu plaćate skoro duplo?
            Neće vam se da, na ceni-knjige-već-dodatu poštarinu, plaćate još i namet ovoj pljačkaškoj kvazi-državi u vidu imbecilnih CARINA za knjige koje vam dođu iz inostranstva? Šta, mnogo vam je da knjigu koja, npr. izvorno košta 10$, na kraju, posle svih mostova i ćuprija između Civilizacije i Srbije, platite nekih 30-ak $ ukupno?
            Rizično vam je što u toj carini nema ni privida sistema, i nikad se ne zna pouzdano KOLIKI će sumanuti namet dežurni reketaš da vam odreže za vaših par stranih knjižica ili stripova?
            Nepouzdani su vam naša pošta i carina – te crne rupe koje su progutale, bez ikakvog traga, tolike hiljade knjiga, stripova i DVD-a iz dalekog sveta koji su nekom dokonom službeniku zapali za oko?
            Vaistinu, nije lak život onome koga u Srbiji zanimaju knjige koje nisu King-Asimov-AgataHristos-Martin-TWILIGHT-POTTER & klonovi. A ne dao Azatot da vam treba ezoterija u vidu neke ozbiljnije esejistike, kritike, okultizma, small-press izdanja i sl.
            E, pa – ima leka. Naravno, kao i svaki lek, ni ovaj nije UNIVERZALAN, i neće izlečiti baš svačiju boljku, i svakako neće u potpunosti – ali, gorenavedenim opcijama postoji jedna izvanredna ALTERNATIVA koja se zove: THE BOOKDEPOSITORY.

            Odmah da kažem: ovo nije (plaćena) reklama. Ovo je dobronamerno obaveštenje svima onima koji su do sada patili, i još uvek se pate, sa svim finansijskim, logističkim i drugim zavrzlamama kroz koje normalan čovek mora da prođe ne bi li sebi kupio neku kvalitetnu knjigu po iole razumnoj ceni u koju se nisu prethodno ugradili svi živi i mrtvi od Kulina Bana do vašeg lokalnog poštara/knjižara.
            Već nekoliko meseci unazad koristim BOOKDEPOSITORY kao svog glavnog i jedinog snabdevača knjigama na engleskom (čini mi se da imaju u ponudi i druge jezike, ako nekoga zanima), i mogu reći samo jedno: samog sebe šutiram u dupe što se nisam još ranije okrenuo ovoj opciji, koju su mi neki odavno preporučivali, ali mi nisu izneli sve finese ovako jasno i glasno, energično i ubedljivo kako ću ja sada i ovde učiniti. Sačekao sam da prođe neko vreme, da razradim sistem sa tom firmom i da se uverim da sve to funkcioniše glatko i slatko i bez problema, pre nego što ovo obnarodujem, ali sada, više od 4 meseca kasnije – sada, posle nekih 50-ak knjiga uspešno naručenih, plaćenih i isporučenih (mestimično već i pročitanih) mogu da, iz ličnog iskustva, kažem zašto je ovo izvanredna opcija.
            1) Plaćanje se obavlja kulturno i sigurno, putem Virtuon kartice za transakcije preko interneta koju možete otvoriti u svakoj banci, brzo, lako i jednostavno. Sediš u stolici, pred kompjuterom, odatle plaćaš, i tu ti – odnosno, na ulazna vrata – stiže knjiga. Zbogom cimanju za rukav svetskih putnika! Zbogom presoljene knjižare! Zbogom tegljenje krcatih kesa, ranaca i torbi! Čisto i glatko, dolazi čika poštar, a vi gospodski, razgaćeni, u papučama, opušteno i bez trunke cimanja dobijate – knjigu na ruke!
            2) Ponuda je VRLO dobra. Okej, nije toliko široka i bogata kao Amazonova, nema BAŠ SVEGA, ali ima MNOGO, MNOGO toga. Mislim, šta još reći ako vam kažem da sam i ja, koji imam izrazito ezoteričan ukus okrenut opskurnom i malo poznatom, te sjajno snabdevenu biblioteku, uredno dopunjenu sa nekih 250-ak most wanted knjiga na engleskom tokom mog jednogodišnjeg bivanja u USA pre 7 godina, za ovo nekoliko meseci naručio sebi skoro 50-ak knjiga? Ako sam ja našao 50 knjiga koje MENI fale a vrede da se smesta kupe, možete misliti kako će se provesti neko ko ne naginje baš toliko ka kult andregraund nikad-čuo wtf ezoteriji!

            3) Cene su vrlo razumne, sasvim prihvatljive, i kreću se u rangu ekvivalentnih cena na Amazonu. Jedini catch, i najveća poslastica je sledeća: Amazonu morate na tu cenu da plaćate i poštarinu, a onda vrlo verovatno i carinske namete, naročito ako naručite više knjiga odjednom koje, u jednom povećem paketu, privuku pohlepno oko dežurnog lešinara.
            4) Poštarina kod BOOKDEPOSITORY *ne postoji*!!! Ako odete na njihov sajt, i poželite knjigu koja košta 10 E, onda je 10 E *sve* što ćete ikada platiti za tu knjigu! Ne postoji ništa sitnim slovima: nikakva taksa, ptt, carina, namet, reket, kurac-palac – ništa! 10 E vam se skine s kartice, o čemu imate urednu evidenciju kod banke (svaki put kad izvršim plaćanje na netu, dobijem istog časa sms od banke sa sumom koja mi je skinuta s računa), za svaku narudžbinu smesta dobijete mejl gde lepo piše kol'ko para za ko'lko i kojih knjiga, i u svakom trenu znate tačno koliko ste šta platili i koliko vam je na kartici ostalo. Čist račun – duga ljubav!
            5) Isporuka je brza i tačna. Knjige se šalju iz Engleske i stižu u roku 7-10 dana od narudžbine. Svaka se pakuje zasebno, i zato nema gomilanja, velikih paketa, ličnog preuzimanja u pošti i ostalih gnjavaža, nego to lepo stigne – na ruke! Pakuju se u mekane, zadebljane koverte, ređe u one od tvrdog kartona, ali svejedno – za sve ovo vreme nijedna mi nije stigla niti ogrebana, a kamo li jače oštećena. To je možda zato što ja imam super odnos sa svojim poštarom, koji te paketiće ne trpa niti gura niti gužva niti nabija u sanduče, nego ih uvek uredno donese na vrata. Od drugih naručilaca odavde, koji su imali stoku za poštare, čujem da su u slučaju knjiga oštećenih krivicom poštara ovi iz BOOKDEPOSITORY uredno poslali novu, bez pitanja, traženja dokaza ili da se oštećena knjiga njima šalje nazad.
            Kad se sve ovo uzme u obzir, zaista ne razumem zašto bi iko više išao u neku npr. beogradsku knjižaru i tamo se prvo nervirao imbecilnom ponudom u kojoj pametan čovek nema za šta da se uhvati, a ako mu nešto i privuče pažnju, to nije ispod 1.400 din. – kad TU ISTU knjigu može naručiti na BOOKDEPOSITORY i platiti je, npr. 8,5 E?

            Slično važi i za prevedenu literaturu: ako već baratate engleskim, zašto biste kupovali najčešće loše prevode, za poprilične pare, kad za iste te novce, ili manje, možete na kućna vrata da dobijete ORIGINAL? Čak i u retkim slučajevima kada je prevod DOBAR – imate opciju da za manje pare čitate original.
            Evo jednog primera. Ovih dana iz štampe je izašao roman Vilijama Barouza MESTO MRTVIH PUTEVA. Na kurentnom sajmu ta knjiga se, SA POPUSTOM, prodaje za 1.100 din. Dakle, 11 E. Ali, ako odete OVDE, možete je kupiti za 8,64 E. Naravno, ako imate solidna primanja i želju da podržite izdavača koji se odvažio da, sa par decenija kašnjenja, izda jednu sjajnu knjigu – samo izvolite, to je lepo i poštovanja vredno. Ali ako ste student, ili nezaposleno lice, ili crnčite za crkavicu kod nekog izrabljivača, a željni ste ne samo ove nego i mnogih drugih knjiga, onda ušteda od 2,5 E samo na jednoj knjizi može biti značajna ukoliko naručujete više njih. Izbor je vaš, ja samo kažem. Uostalom, Burroughsovo korišćenje engleskog zahteva zaista vrsnog poznavaoca tog jezika za puni užitak pa je u takvom slučaju prevod možda bolja opcija – ali zašto biste, recimo, ikada više u životu od kojekakvih preprodavaca kupovali neki novi horror roman ili zbirku priča na engleskom (po pravilu pisanih jasnim i razumljivim jezikom bez previše egzibicija) kad ih možete, po razumnoj ceni, dobiti na kućni prag, glatko?!

            Evo drugog primera. Recimo da poželite da kupite zbirku priča STORIES koje su priredili Neil Gaiman & Al Sarrantonio. Vrsni priređivači (i pisci), sjajan izbor autora unutra, svakako vredi kupiti. I odete u VULKAN, i tamo vidite – cena: 850 din (sa sajamskim "popustom"). Redovno, u knjižari, biće barem 1000 din. I sad vi slegnete ramenima i kažete: pa dobro, nije baš malo, ali vredi tih para, dobri su ovi pisci unutra, sigurno neće izneveriti. Okej, vaše pare, vaša stvar. Ali BOOKDEPOSITORY vam tu istu knjigu - koju ste VULKANU svi srećni platili 8,5 E i tegljili je po prevozu do kuće (uz još 10 kila drugih knjižurina, ako ste je kupili na sajmu) – na kućna vrata daje za samo 6 E! I tako dalje... 

Naravno, ima onih koji će da kažu: "Pih! I'm too sexy for 250 dinars! Uostalom, koja je poenta da kupuješ knjige kod kuće, gde te niko ne vidi? Fora je da odeš na Sajam i da celu arenu obiđeš sa naramcima knjiga, i tako se među hipsterima i snobovima potvrdiš kao kulturna i duševnosti posvećena osoba." Takvima ovaj tekst nije namenjen, pa ih molim da se tiho i bez mnogo nereda smesta samoubiju.
            Da sumiram: moje iskustvo sa BOOKDEPOSITORY je izvrsno, i bez ijednog problematičnog momenta u podužoj i bogatoj saradnji do sada.
            Okej, bio je jedan problem: u vreme kada sam rešio da se registrujem, Srbija NIJE bila u fiksiranoj ponudi zemalja prilikom otvaranja naloga. Tu je Andora, tu je Sveta Helena, tu su razna nekakva ostrva juče izašla iz ropstva i odma' postala republike, tu su i naši stari drugari iz okolnih republičica-državičica, pa čak i Makedonija – jedino Srbije ne beše tada među svim tim nanizanim banana-državama da na nju ko čovek klikneš!

            Kako sam nedavno obavešten, taj problem je u međuvremenu sređen, te vas stoga ne treba da zanima na koji sam ingeniozan način bypassovao tu antisrpsku zavrzlamu i prinudio BOOKDEPOSITORY da mi šalje knjige u Nišku Banju iako me je čak i jedna neobaveštena osoba iz njihovog customer service-a uveravala da oni u Srbiju knjige NE ŠALJU. Eat this, bitch!
Kad sam kod toga, slučaj da treba neka pomoć, ispravka i sl. njihov customer service je izvanredan, ažuran i most helpful: za razliku od Amazona, gde treba da prođeš 3 miliona fiksiranih barikada na sajtu dok ne dođeš do živog ljudskog bića, ovde u roku od 24 časa (a najčešće mnogo brže) dobiješ odgovor – ne kompjuterski generisan od strane nekakvog njihovog A.I-ja, nego od ljudske osobe sa imenom i prezimenom – na bilo koji extra zahtev ili pitanje.
            Naravno, i ovde imate opciju da naručite knjigu za nekog drugog, ili da neko drugi naruči knjigu koja će stići na vašu adresu. To je vrlo zgodno za regulisanje manjih plaćanja iz inostranstva, koja su inače još jedan dodatni pain in the ass ovde na Balkanu, jer su nameti za slanje sume od 10-ak evra iz jedne državice u drugu u rangu te cene, ili veći (znači, da bi mi neko iz Hrvatske poslao 10E u Srbiju, mora da na tu sumu doda bar još 10E Western Unionu, ili tako nekom lihvaru), a stavljanje novčanica sakrivenih u koverte previše je rizično sa našim poštarima lepljivih prstiju. Stoga obaveštavam sve one izvan Srbije koji su se do sada suzdržavali od naručivanja mojih knjiga zbog ovih logističkih svinjarija, da sada postoji sjajna alternativa: umesto da šaljete pare u Srbiju, dovoljno je da u dogovoru sa mnom na BOOKDEPOSITORY naručite neku knjigu koju vam ja kažem a čija je cena u okvirima onoga što vam ja šaljem (npr. NAŽIVO + ptt), i eto radosti za sve!
            Dakle, narode, slobodno i dalje brauzujte strane knjige u knjižarama, čisto da se upoznate s tim šta ima novo, na šta liči, šta ima unutra itsl. Ali ako i pored lepotice zvane BOOKDEPOSITORY više volite da tu istu knjigu platite (po većoj ceni!) na kasi tamo nekog Delfija, Vulkana, Mamuta, Kiklopa, Mastodonta ili tako nekog monstruma, onda ste zaista ovca koju i TREBA šišati.
            PS: Jedan poslednji savet: obavezno idite na http://www.bookdepository.com a nikako i ni u ludilu na http://www.bookdepository.co.uk/ !!! Naime, iako i ovaj prvi knjige u Srbiju šalje iz UK, na sajtu ovog drugog cene knjiga su veće, u mnogim slučajevima i za celih 2-3 evra! Na engleskoj (UK) ispostavi sajta, npr. ono istovetno izdanje zbirke STORIES, koje je gore koštalo 6 E, na UK sajtu imate u rasponu od 6,5 pa do 8,2 E! Ako imate para za bacanje – izvol'te!

            Eto, toliko od mene. Ako neko zna za još bolji i povoljniji način za naručivanje knjiga iz inostranstva od ovoga, voleo bih da ga čujem!

34 коментара:

 1. Tacno cu jednoga dana umrijeti od smijeha i zadovoljstva citajuci tvoje tekstove. :) Hvala ti za ovo otkrice, idem smjesta da vidim. Hvala i za preporuke sta kupiti na sajmu knjiga.
  Priblizava nam se Halloween! Ocekujemo od tebe tom prigodom razne textove, slike, kolaže, prikaze, preglede, prijedloge kako provesti taj praznik, program, jelovnik itd. :)... da, film za uveče isl.
  Pratimo te vjerno u BL. Dejan i drugari. Pozzz

  ОдговориИзбриши
 2. kako si izgradio korektan odnos sa poštarom? ozbiljno pitam, pošto ovaj moj redovno donosi pakete na kuću, a ja bih voleo da i u budućnosti ostane tako, pa me zanima da li mu s' vremena na vreme tutneš koju lovu u šake?

  ОдговориИзбриши
 3. što se tiče halloweena: ja ne praznujem nikakve praznike, pa čak ni svoj rođendan. halloween obeležim simbolično, ali bez krerefeka, maskenbala, orgija i ludila. I'm too old for that shit! ali podržavam da se omladina zajebava u tom smislu...
  glede poštara: zaista je reč jedino o mojoj urođenoj lovable personi i šarmu. nikad u životu nisam platio kurvu, pa neću vala ni poštara! sve što je lepo ja dobijam na lepe oči. vi koji nemate lepe plave oči kao ja, ko vam je kriv što vaše babe nisu bile vrle kao moje, nego se davale turcima.

  ОдговориИзбриши
 4. Дејане, царе, свака вам дала! (књигу)

  ОдговориИзбриши
 5. isprobao sam BD, sve je bilo kako si i napisao.

  pazario sam:

  cronenberg on cronenberg
  nightmare movies

  p.s.

  hvala

  ОдговориИзбриши
 6. ghoul jesi ikad koristio AbeBooks,ako jesi valjaju li ista ? ima par knjiga koje sam nasao kod njih ali ne i na BD.

  ОдговориИзбриши
 7. nisma koristio ABE zato što tu nikad ne znaš kolika će poštarina da ti ispadne, ali svakako računaj da ti na cenu knjige, koja u početku zvuči primamljivo, dođe još najmanje 10-15$ posle čega cena više i nije toliko povoljna... inače, pre skoro 2 meseca jedan prijatelj naručio je nešto za mene preko njih, na moju adresu - i to mi još nije stiglo. moraćemo da šaljemo pismo protesta jer se knjiga negde zagubila, ako je i bila poslata.

  ОдговориИзбриши
 8. da li vam je poznato zasto visa virtuon karticom raiffeisen banke nisam uspela da narucim?

  ОдговориИзбриши
 9. Da li vam je poznato zasto se ne moze poruciti visa virtuon karticom raiffeisen banke?

  ОдговориИзбриши
 10. ne znam zašto imate problem - ja i dalje naručujem virtuon karticom i nisam imao nikakvih problema.

  ОдговориИзбриши
 11. sad kad nam je stigao pejpal, da se podsetimo ovog sjajnog sajta za povoljno naručivanje knjiga iz inostranstva!

  ОдговориИзбриши
 12. sad kad nam je stigao pejpal, stigao je i PDV na knjige koji na prosečnu cenu od 10E dodaje namet od oko 330 din po knjizi...

  ОдговориИзбриши
 13. Ja sam upravo dobio knjigu i ocarinili su je tj naplatili 230 dinara za nju a vredi 11 evra!

  ОдговориИзбриши
 14. a ODAKLE si ti nepoznati junače? iz kog se grada javljaš? i jesu li ti naplatili još 111 din (66 za carinjenje + 45 za uplatnicu)? imaš li PAPIR sa svim tim navedenim?

  ОдговориИзбриши
 15. Da li mozda neko od vas ima ikakvog iskustva sa narucivanjem boxed set-ova? Da li mislite da bi to bilo komplikovano, jer ipak onda ide nekih 7-8 knjiga odjednom?
  Hvala unapred!

  ОдговориИзбриши
 16. kakvi su to boxed setovi za knjige? ne znam o čemu pitaš. sve knjige koje sam do sada uzimao bile su zasebna izdanja, zasebno poslata.

  ОдговориИзбриши
 17. Ja ne, ali jedan drugar je naručivao, mada su ti boxed setovi imali dve knjige, ali stigne mu ili taj set na kućnu adresu, ili pošto je velika pošiljka, ostave mu onaj listić da pokupi u pošti.

  ОдговориИзбриши
 18. Da li ste imali iskustva sa naručivanjem više knjiga? Poznato je da Book Depository šalje knjige posebno čak i ako se radi o više tomova istog naslova. Desilo mi se danas da je ukupna vrednost sva 4 toma 58,45 €. Juče mi je stigao prvi, danas druga dva toma i oporezovali su mi jedan od njih u vrednosti od 339 din + 90 din poštarina (pošiljka je otvarana u pošti). Pre toga, naručila sam knjigu od 37,11 € koja je stigla 28. januara. I to su mi jedine narudžbine do sada.

  Koliko sam informisana, ne napalaćuje se carina u vrednosti do 70 €. Da li je moguće da su uračunali i knjigu od januara jer nije prošlo 30 dana?

  Izvinjavam se ako dosađujem. Obraćam se Vama jer vidim da imate iskustva.

  Hvala,
  Dragana

  ОдговориИзбриши
 19. nema pravila, nema reda, nema smisla. koga kako zakači. nešto prođe dž, nešto naplate. nema s tim nikakve veze ni pojedinačna, ni ukupna vrednost knjiga. meni su pre par nedelja dušmani uzeli 350 din za knjigu koja je koštala 10 E. nešto malo pre toga 2 knjige su mi stigle za dž. ovde u nišku banju. prijatelju u bg knjige redovno stižu za dž, bez IKAKVE naplate... pisao sam tzv. 'zaštitniku građana' o ovome, ali još nisam dobio nikakav odgovor. poenta: živimo u LOPOVSKOJ kvazidržavi...

  ОдговориИзбриши
 20. Još jednom hvala. I ja sam iz Niša (Palilula), čisto da dodam kao još jedno iskustvo iz ovog dela Srbije. Upravo našla ovde http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Porez-i-na-internet-kupovinu.lt.html "da su po­šilj­ke ma­le vred­no­sti (do 50 evra) ko­je su na­ru­če­ne iz ino­stran­stva od prav­nog li­ca, oslo­bo­đe­ne ca­rin­skih da­žbi­na, ali pod­le­žu na­pla­ti PDV-a". Mislila sam da se žalim lično, ali mislim da onda nemam pravnog osnova. Ipak je nešto ocarinjeno, a nešto ne. ;) Šta li me čeka za poslednji tom? :D Pisaću i ja žalbu pa, videćemo...

  ОдговориИзбриши
 21. Narucila sam tri knjige sa sajta,evo danas je 9. dan a jos uvek nisu stigle.Da li treba da brinem ili da cekam jos sutra?Hvala unapred

  ОдговориИзбриши
 22. još je rano za brigu - obično stignu za 7-10 dana, ali nekad bude i 15. odakle se javljaš?

  ОдговориИзбриши
 23. Da li moze jos jednom da bude objasnjeno na koji nacim se narucuju knjige, posto nisam upucen u otvaranje te Virtuon kartice, tj. prvi put cujem za to. Ili mozda postoji neki drugi nacin placanja?
  Hvala

  ОдговориИзбриши
 24. odeš u banku i kažeš - hoću da imam karticu za plaćanje preko interneta. poneseš neke devize da položiš na nju. i onda kad ti je urade, odeš na sajt, i tamo ostaviš podatke, otvoriš nalog, i kupuješ šta hoćeš.

  ОдговориИзбриши
 25. Pozdrav, ja hoću da naručim knjige preko Book Depository-ja ali ne znam koliko bi izašla carina i šta još bi trebalo da platim, ja sam iz Požarevca i naručio bih Box Set (skup knjiga u jednoj kutiji) u vrednosti od 110, pa možete li mi reći koliko bi izašla konačna cena ?

  ОдговориИзбриши
 26. mogu samo da ponovim već rečeno: nema pravila, nema reda, nema smisla. koga kako zakači. nešto prođe dž, nešto naplate. nema s tim nikakve veze ni pojedinačna, ni ukupna vrednost knjiga. meni su pre par nedelja dušmani uzeli 350 din za knjigu koja je koštala 10 E. nešto malo pre toga 2 knjige su mi stigle za dž. ovde u nišku banju. prijatelju u bg knjige redovno stižu za dž, bez IKAKVE naplate... nemam pojma kakva je situacija u požarevcu: možda ti naplate 10% od vrednosti tih knjiga, a možda ne. to je KOCKA jer živimo u 'državi' koja je divljija od divljeg zapada.

  ОдговориИзбриши
 27. Pozdrav Dejane, svaka čast za objašnjenje i savete !!!
  Da li je sve što ovde piše i dalje aktuelno jer vidim da je članak iz 2011. godine ?

  ОдговориИзбриши
 28. nažalost, nije aktuelno: već neko vreme se spremam da napišem aktuelnu verziju teksta na ovu i srodne teme, i uskoro, USKORO će i to doći na red!

  ОдговориИзбриши
 29. Drugari, ja sam njihovom uslugom jako zadvoljan... 17og oktobra sam naručio Moleskine rokovnik, i već 23 ujutru je stigao. Čitao sam po internetu raznih negativnih komentara, kako kasne sa isporukom mesecima, kako su neodgovorni... Sada vidim da su to samo ''zli jezici'', jer je sve proslo perektno...

  Sada sam u lovu na par knjiga (jbg, novcanik nije dubok pa trazim povoljnije varijante), pa se razmisljam da probam i betterworldbooks.com.... Videcemo.

  Sve u svemu, BookDepositry je pun pogodak :)

  ОдговориИзбриши
 30. Поздрав пријатељу, прочитах овај твој текст након што сам већ октрио BookDepository. Занима ме јеси ли наставио да купујеш од њих књиге? Да ли и даље царине/опорезују по сопственом нахођењу или има неког реда? Такође ме занима да ли си наручивао шта скупље? Планирао сам да купим неке књиге које су преко 150е али ме брину ови наши да ће узети пооодобар постотак.

  Значи чисто ме занимају твоја искуства након писања овог текста.

  Поздрав,
  Бранко

  ОдговориИзбриши
 31. stanje sada je loše: knjige na bookdep. su znatno skuplje otkako ih je kupio amazon, carina naplaćuje pdv (20% od vrednosti knjige + dodatne troškove), u bg se manji paketi još i provuku jer ološ nema vremena da se bavi sitnim ribicama, ali krupnije ponekad oderu, ako nanjuše da je unutra nešto vredno, što se može orobiti. ja sam prestao da kupujem knj. iz inostranstva, a čak i ono što dobijam kao POKLON (tj. reviewer's copy) mora da mi dolazi na prijateljevu adresu u bg, jer u nišu stoka sa carine čak i to oporezuje!

  ОдговориИзбриши
 32. Ево мени је данас стигла јефтинија књига коју сам наручио баш да испробам да видим шта се дешава. Стигла ми је после 8 дана (што су и рекли да је рок, тачније од 6 до 8) а царина и порез нису наплаћени срећом. Колико схватам порез би морао да се плати у сваком случају само је питање да ли се плаћа царина или не и такође кад они морају да отворе пакет онда се плаћа и то "отварање" хахаха :)

  Али ето кажем срећом сад сам платио само вредност књиге а питање је за убудуће. У сваком случају главни фактор је срећа . . .

  ОдговориИзбриши
 33. Pozdrav Dejane! Hteo sam da pitam da li cu platiti carinu za knjigu od 150€,inace iz BG-a sam.

  ОдговориИзбриши