недеља, 18. јун 2023.

SLAUGHTER festival: NAJAVA FILMSKOG PROGRAMA

 

Od 30. juna do 2. jula 2023. održaće se Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, u organizaciji Komplos Art Factory, udruženja građana iz Doljevca.

 

Kucnuo je čas da obznanimo filmski program ovogodišnjeg festivala.

 

Specijalni gost biće Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM (2002), koji će takođe biti prikazan u bivšoj klanici, savršenom ambijentu za film koji se i sam dešava u sličnom okruženju.

 

Drugi važan gost biće Miroslav Lakobrija, naš najistaknutiji i najvredniji majstor za efekte maske: u prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba nekih njegovih maski, delova tela, lutaka i drugih rekvizita koje ćete prepoznati iz domaćih i stranih filmova na kojima je radio. 

Pored toga, biće tu i izložba velikih foto-printova najuspelijih maski i čudovišta koja je kreirao. Na festivalu ćemo videti i izbor od desetak kratkih filmova koje je on režirao.

 

Na festivalu će gost biti i Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, koji će zajedno sa Zečevićem i Lakobrijom učestvovati na tribini „20 GODINA T.T. SINDROMA“.

 Ova tribina će biti upriličena u Nišu, u subotu 1. jula, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, programski direktor Slaughter Festa i autor knjige U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE (2007).

 

Filmski program koji je osmislio Dejan Ognjanović biće još atraktivniji nego prošle godine, kao što i priliči festivalu koji raste.

 

Film otvaranja biće REZ Oskarovca Mišela Hazanavicijusa: ako je njime prošle godine bio otvoren festival u Kanu, što je veliki kuriozitet i presedan, da se taj najprestižniji filmski festival otvori jednom krvavom zombi-komedijom, zašto da njime ne bude otvoren i naš Slaughter?

 

Iz filmskog programa ističemo i sledeće filmove:

belgijski MEGALOMANIJAK, o bratu i sestri, potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama, jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone koji uveliko hara svetskim festivalima;



danska brutalno crna satira o (ne)toleranciji, NE GOVORI ZLO, koja je takođe pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima prošle i ove godine;

ORGIJA MRTVIH, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj prošle godine bio gost Slaughter festivala i dobio Zlatnu macolu za film čiji je ovo nastavak;

UROKLJIVO OKO, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima,

ZLOČINI BUDUĆNOSTI kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a… Najboljem od njih biće dodeljena nagrada, Zlatna macola za najbolji dugometražni horor film.

 

Novitet ove godine: raspisali smo konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, trajanja 5-30 minuta, kako bismo ohrabrili i valorizovali stvaraoce koji tek dolaze. I oni će biti prikazani na festivalu, a najboljem će pripasti Zlatna macola za najbolji domaći kratkometražni horor film.

trajanje: 5-30 minuta

  

Na festivalu će biti prikazano ukupno tridesetak filmova, što kratkih što dugometražnih, što stranih što domaćih, na tri platna: jedno u prostoru bivše klanice, i dva napolju, u krugu klanice. Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte je besplatan.


Takođe na Slaughteru:

MOTHER SUPERIOR

 


MONA LISA AND A BLOOD MOON

 


CORRIDORS

 

FRANCESCA

 

ABRAKADABRA

 

Svi detalji i obaveštenja oko prevoza, satnica, i drugih detalja, kao i formular za prijavu za besplatno kampovanje u ex-klanici i kompletan program muzičkog hevi metal dela festivala nalaze se na sajtu https://slaughterfestival.com/