недеља, 18. јун 2023.

SLAUGHTER festival: NAJAVA FILMSKOG PROGRAMA

 

Od 30. juna do 2. jula 2023. održaće se Internacionalni festival umetničkih horor filmova “Slaughter Festival” u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, u organizaciji Komplos Art Factory, udruženja građana iz Doljevca.

 

Kucnuo je čas da obznanimo filmski program ovogodišnjeg festivala.

 

Specijalni gost biće Dejan Zečević, reditelj horor-slešera T.T. SINDROM (2002), koji će takođe biti prikazan u bivšoj klanici, savršenom ambijentu za film koji se i sam dešava u sličnom okruženju.

 

Drugi važan gost biće Miroslav Lakobrija, naš najistaknutiji i najvredniji majstor za efekte maske: u prostorijama bivše klanice biće upriličena izložba nekih njegovih maski, delova tela, lutaka i drugih rekvizita koje ćete prepoznati iz domaćih i stranih filmova na kojima je radio. 

Pored toga, biće tu i izložba velikih foto-printova najuspelijih maski i čudovišta koja je kreirao. Na festivalu ćemo videti i izbor od desetak kratkih filmova koje je on režirao.

 

Na festivalu će gost biti i Nenad Bekvalac, poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator, koji će zajedno sa Zečevićem i Lakobrijom učestvovati na tribini „20 GODINA T.T. SINDROMA“.

 Ova tribina će biti upriličena u Nišu, u subotu 1. jula, a moderator razgovora je Dejan Ognjanović, programski direktor Slaughter Festa i autor knjige U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE (2007).

 

Filmski program koji je osmislio Dejan Ognjanović biće još atraktivniji nego prošle godine, kao što i priliči festivalu koji raste.

 

Film otvaranja biće REZ Oskarovca Mišela Hazanavicijusa: ako je njime prošle godine bio otvoren festival u Kanu, što je veliki kuriozitet i presedan, da se taj najprestižniji filmski festival otvori jednom krvavom zombi-komedijom, zašto da njime ne bude otvoren i naš Slaughter?

 

Iz filmskog programa ističemo i sledeće filmove:

belgijski MEGALOMANIJAK, o bratu i sestri, potomcima serijskog ubice koji kreću očevim stopama, jedan od najnagrađivanijih horora ove sezone koji uveliko hara svetskim festivalima;



danska brutalno crna satira o (ne)toleranciji, NE GOVORI ZLO, koja je takođe pobrala neke od najvažnijih nagrada na festivalima prošle i ove godine;

ORGIJA MRTVIH, košmaran, šokantan film iz Austrije, čiji je reditelj prošle godine bio gost Slaughter festivala i dobio Zlatnu macolu za film čiji je ovo nastavak;

UROKLJIVO OKO, španski „folk horor“ u stilu Giljerma del Tora, sa odličnom atmosferom i efektima,

ZLOČINI BUDUĆNOSTI kojim se kultni reditelj Dejvid Kronenberg najzad vraća svom osobenom spoju horora i SF-a… Najboljem od njih biće dodeljena nagrada, Zlatna macola za najbolji dugometražni horor film.

 

Novitet ove godine: raspisali smo konkurs za najnovije domaće kratke horor filmove, trajanja 5-30 minuta, kako bismo ohrabrili i valorizovali stvaraoce koji tek dolaze. I oni će biti prikazani na festivalu, a najboljem će pripasti Zlatna macola za najbolji domaći kratkometražni horor film.

trajanje: 5-30 minuta

  

Na festivalu će biti prikazano ukupno tridesetak filmova, što kratkih što dugometražnih, što stranih što domaćih, na tri platna: jedno u prostoru bivše klanice, i dva napolju, u krugu klanice. Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte je besplatan.


Takođe na Slaughteru:

MOTHER SUPERIOR

 


MONA LISA AND A BLOOD MOON

 


CORRIDORS

 

FRANCESCA

 

ABRAKADABRA

 

Svi detalji i obaveštenja oko prevoza, satnica, i drugih detalja, kao i formular za prijavu za besplatno kampovanje u ex-klanici i kompletan program muzičkog hevi metal dela festivala nalaze se na sajtu https://slaughterfestival.com/

4 коментара:

  1. Kako glasi Urokljivo oko na imdb, vikipediji, trejler? Link neki, please.

    ОдговориИзбриши
  2. Pretresam ovaj linkovani sajt i uopste ne provaljujem satnicu prikazivanja filmova i tribina. Je l sam corav ili sta?

    ОдговориИзбриши
  3. vi ko da živite u džungli i prvi put vidite najavu festivala. prvo ide opšta najava. pa muzička. pa filmska. pa satnica... polako, biće satnica okačena za koji dan...

    ОдговориИзбриши
  4. Sa jedne strane lokacija festivala mu daje draz, sa druge zbog udaljenosti mora biti vezan za muzicki deo kako bi neko dosao uopste, a opet kada ne bi bilo muzickog dela, festival bi mogao biti prebacen blize "gradskoj" lokaciji. Da li je cilj ojacati filmsi I horor deo toliko da moze da se odvoji od muzickog dela, dodati mu atraktivniju lokaciju(Nis?) Mozda tribine, eksponate poput one sa snimanje Srpskog Filma u US bilo je reci o tome na ovom blogu itd.

    ОдговориИзбриши