четвртак, 2. јул 2015.

Pustoš, propast, ruševine, ruralni gotik

  
            Kao što sam već elaborirao u ZAVODNIKU, Istočna Srbija je pakao ruralne pustoši, unikatno gotski ambijent u kojem vladaju mrak, beznađe i propast. Možda ne baš najdivnije mesto za život (osim ako niste introvert koji ne pati za ljudskim društvom, bogatim kulturnim životom izvan folklora, pihtijada, kobasicijada, belmužijada, Dana bureka, planinijada i slični ekstrovertnih tričarija) ali zato divno mesto za umetnike mračnih sklonosti.
            Ovog puta vam predstavljam Tonija Tošića iz Babušnice, koji je pozajmljenim fotoaparataom zabeležio neke predivne prizore ruralnog gotika: izumrla sela, opustele škole, napuštene fabrike, ruševine i ruine svih vrsta... 
            Mnoge od ovih fotografija kao da su direktno preslikane iz mog romana.
Ukratko, ambijent dostojan Tomasa Ligotija ili tako nekog pesnika ruina. Uživao sam u ovim fotkama pa sam poželeo da ih podelim sa širim krugom ljudi koji bi ovo umeli da cene, i eto, Toni se rado odazvao.
            Evo šta autor, inače stalni čitalac ovog bloga i poštovalac umetničke, prefinjene strave kakva se ovde neguje, ima da kaže o ovim fotografijama:
 

Fotografije su nastale u Babušnici i okolnim selima. Kao jedna od zapuštenijih opština u Srbiji ima tu sreću/nesreću da pruži estetsku dimenziju propadanja, otuđenosti i zaborava na jedan živopisan način, tj. motivi koji se mogu pronaći su dovoljno inspirativni da je šteta ispustiti ih iz vida - odnosno ne zabeležiti to nečim.
Fotografisano je pozajmljenim nikonom d5200 ili canonom 600d (ako ikome išta znači u ovom trenutku ne posedujem svoj foto aparat). Volim da obradim fotke bez ustručavanja ako je to potrebno. Od alata za to koristim Fotoshop i filtere kao što su Nik software, Topaz... 
Naravno da to nije sve što me u fotografiji zanima, ali za ovu priliku nadam se dovoljno.
Motivi iz sela: Gorčinci, Kaluđerevo, Izvor, Grnčar, Suračevo, Trnski Odorovci.
Motivi iz zatvorenih/mrtvih fabrika “Lužnica” i ciglana “Jupiter.”
Utkani svet (I) je izabran medju prvih deset fotografija na konkusu Fantastična književnost okom foto-kamere 2015.
Neka vrsta digitalnog portfolija nalazi se ovde:

Za sve fotke važi:
(a) klikni na sliku da vidiš veću/detaljniju
(b) kliktanjem se, takođe, vidi naziv fotke – nekad je to umjetničko ime, a nekad lokacija
(c) Toni Tošić za The Cult of Ghoul, Inc.
(d) Ali svaka čast Vučiću: svom snagom u reforme!