уторак, 28. октобар 2014.

ZAVODNIK: promocija u SMEDEREVU


U okviru akcije "ZAVODNIK osvaja svet", ove nedelje će moj roman strave imati još dve promocije: prva se dešava 29.X (sreda) u SMEDEREVU, a organizuje je Centar za kulturu (mesto dešavanja: Koncertna dvorana), u 19h.
Druga je zakazana za Noć veštica, 31.X (petak) u  SUBOTICI (Art bioskop "Aleksandar Lifka", 19h), u okviru horor festivala HRIZANTEMA. O ovoj drugoj nešto detaljnije u zasebnom postu.
            Što se tiče promocije u Smederevu, pod naslovom TAJANSTVO I JEZA – ROMAN ZAVODNIK DEJANA OGNJANOVIĆA, evo zvanične najave:


Učestvuju:
Dr Dejan Ognjanović, autor romana, pisac, filmski i književni kritičar, esejista, prevodilac

Dr Marko Pišev , pisac, istraživač na Institutu za etnologiju i antropologiju

Moderator: Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo

Imenovanjem svog romana „Zavodnik“ autor Dejan Ognjanović suočava nas sa toponimom vezanim za zabit koja je poprište začudnih zbivanja, košmarnih doživljaja i zlokobnih prikazanja, ali ime zagonetnog izvora skrivenog u šumi može čuvati i značenja magnetičnosti, sugestivnosti, intrigantnosti, vrebanja koja savršeno odgovaraju karakteru dela.
Locirajući iskustvo strave u ruralni ambijent prožet dahom oronulosti i ruševnosti i evocirajući dodir sa divljom, izvornom Prirodom Ognjanović nas uvodi u zabrane magijskog odnosa prema svetu i drevnih folklornih verovanja, na takav način da mu nijednog momenta ne izmiče tle originalnog autorskog iskaza.
Atmosfera tajanstva i jeze primarni je gradivni činilac „Zavodnika“ . Ona je prisutna u zapuštenom i zabačenom selu, vlada brdima, šumama i pećinama, predstavlja životni elemenat upečatljivo oslikanih likova, čini bilo mrklih noći nastanjenih avetima i pretećim signalima.
Tajanstvo i jeza daju supstancijalnu težinu u delo dosledno spovedenoj Ognjanovićevoj estetskoj i pripovedačkoj nameri i, pored toga što pripadaju jednoj, kako će sam autor ukazati, modernoj verziji priče o duhovima (u širem smislu reči), daju osnovni ton metafizičnoj viziji stvaralačkog poduhvata i tvoračke ličnosti i dramatičnom zovu mogućnosti koja seže sa one strane života, do onostranog.
U priči koja povezuje intelektualca poniklog u urbanoj sredini, neobične blizance, staricu koja brine o njima i sen njihovog pokojnog oca koja sve natkriljuje, dolazi do uvođenja u kritičnu, tenzijom ispunjenu oblast kojom gospodari inicijacijski dodir strave.
Slojevito, višeznačno delo, sa atmosferičnošću „ruralnog gotika“ i sa disciplinovanim manevrisanjem kroz fluid neodređenosti, daje bogat materijal za promišljanja o ulozi mistifikacije u umetničkom postupku i o poetici horora.
Prisutni će biti u prilici da kupe roman „Zavodnik“. Ulaz je slobodan.

Dr Dejan Ognjanović je objavio roman "Naživo", zbirke eseja "Faustovski ekran", " U brdima, horori, srpski film strave", "Studija strave" i "Poetika horora". Priređivač je antologije najboljih priča H.F. Lavkrafta "Nekronomikon" i zbornika "Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma" sa Ivanom Velisavljevićem.
Dr Marko Pišev autor je zbirke priča "Fotofobija".

Napomena: ovaj post ilustrovan je fotografijama koje su neki čitaoci romana načinili širom Zemljine kugle... Hvala im i slava!