четвртак, 10. мај 2012.

RETKE, VREDNE KNJIGE

            U okviru akcije "Čekajući NEKRONOMIKON", evo teksta o antikvarnim, retkim, vrednim knjigama za one koji ih takve vole...

            Ja sam ljubitelj knjiga, ali nisam kolekcionar knjiga.
            To znači da volim da posedujem na papiru dela koja smatram vrednim višestrukog čitanja, i preferiram da budu u najboljem mogućem stanju očuvanosti i trajnosti – ali, s druge strane, to znači da mi knjige ne služe za ukras niti za razmetanje ili čuvanje u vitrini ili sefu. Drugim rečima, savršeno sam ravnodušan prema tzv. "prvim izdanjima" i sličnim antikvitetima. Knjige ne sakupljam kao predmete, nego kao nosioce kvaliteta sadržanih unutra, u tekstu i (eventualnim) ilustracijama. Dakle, nabavljam ih zbog sadržaja, a ne zbog izgleda, starosti, novčane vrednosti i sl.
            Ove truizme iskazujem ovde samo kao uvod u priču o nekoliko prilično retkih i vrednih naslova koje imam u svojoj biblioteci. Donje naslove pomenuću, između ostalog, i kao preporuku nekoliko MUST-HAVE knjiga horor-bibliofilima koji ih za sada nemaju, a vredelo bi da ih nabave, naročito ako neku od njih naiđu po ceni koja nije suviše nerazumna.
            Naglašavam: nijednu od dolenavedenih knjiga nisam kupio po bezobraznoj ceni, niti je ijedna bila naročito retka i nenabavljiva u vreme kada sam je kupio. Takođe, eventualna retkost uopšte bila relevantna stavka pri nabavci donjih naslova. Radi se pretežno o knjigama koje su u međuvremenu postale nenabavljive (out of print), pa su im cene poprilično porasle, i sada se ponegde na netu mogu naći za više desetina pa i stotina dolara.
            Evo nekih od najvećih rariteta i skupocenosti u mom knjiškom posedu:

            Lovecraft - SELECTED LETTERS
            Izdanje Arkham House u pet tomova, tvrd povez + zaštitni omot.
            Lavkraftova pisma su apsolutno fascinantna, neopisivo zabavna, duhovita, prosvetljujuća, pametna, prepuna nadahnutih opisa snova, putovanja, originalnih ideja itd. Bez preterivanja, ove knjige vrede svoje težine u zlatu, i svako ko zna šta valja neće pogrešiti ako ih kupi, bude li u prilici da ih nađe po iole pristupačnim uslovima.
            Tomove II i IV mi je kupila jedna koleginica koja išla u London 1998. godine: našla ih je u čuvenoj SF-horror knjižari Forbidden Planet, po cenama koje su, ako dobro pamtim, bile 12 funti za jednu i 15 funti za drugu.
            Preostala tri toma pronašao sam lično, u najboljoj knjižari koju sam ikada igde video – Moe's Bookstore u Berkliju (Kalifornija), 2003. godine. Bilo je to jedno od najvećih prijatnih iznenađenja u mom životu – apsolutno neočekivano da se te, u to vreme davno rasprodate knjige ne samo nađu u knjižari, na policama (a ne kod nekog preprodavca), nego još i po neverovatno razumnoj (da ne kažem: niskoj!) ceni od samo 20$ po komadu! Da sreća bude još veća, sve tri su savršeno očuvane (like new) i još sa dodatnim prozirnim uvijačem na koricama. Nikad u životu nisam veselije iz džepa izvukao pare, niti sam ikada za svoje novce dobio više vrednosti.
            Dakle, svih pet tomova koštalo me negde oko 100 $. Danas je prilično teško naći JEDNU ili DVE od njih za te novce, a kamoli svih pet. Na E-Bayu se sada mogu naći poneki od tomova sa cenama od oko 50-75$ za primerak.
            Prodavci polovnih knjiga na Amazonu traže još više. Trenutna situacija je ovakva:

Lovecraft - SELECTED LETTERS, Vol. I: 1929-1931
(tvrd povez, zaštitni omot)
$170.24 + $3.99shipping

used: $85.00 + $3.99shipping

$166.45 + $3.99shipping

Selected Letters, Volume II: 1925-1929
used from $77.00
collectible from $85.00

Selected Letters III
used from $45.00

Selected Letters: 1932-1934 (Vol. 4)
1 new from $339.45
8 used from $65.00

Selected Letters 1934-1937 (Vol. 5)
1 new from $180.54
used from $38.97
2 collectible from $60.00

Na Abe Books se mogu naći nekakvi reprinti (New print on demand; nisam siguran da je ovo legalno izdanje) u mekom povezu, sa početnim cenama od oko 50 $ po komadu.


H. P. LOVECRAFT: FOUR DECADES OF CRITICISM  
by S. T. Joshi
(tvrd povez, zaštitni omot)

            Ovu knjigu sam dobio na poklon od vlasnika izdavačke kuće Hippocampus Press iz Njujorka, za koju sam u proleće i deo leta 2004. godine radio kao copy editor, i to na long distance (dok sam boravio u Berkliju). Na prvoj strani nalazi se i potpis autora, Džošija, vodećeg svetskog znalca za sve što je vezano za Lavkrafta.
            Meko izdanje ove knjige prodaje se za 45$ na E-Bayu, a jedno u "podnošljivom" stanju možete naći preko Amazona: Used – Acceptable $30.00 + $3.99 shipping, ili  $40.74 + $3.99shipping. To će reći 35-45$ za MEKO izdanje, verovatno iskrzano, savijeno, požutelo...
            Ako hoćete TVRDO izdanje, dobro sačuvano, onda spremite 100-ak dolara:
Used - Very Good
$103.47 + $3.99shipping
            Sad, ako vam ne smetaju tragovi korišćenja i izakane knjige, možete proći i jefitinije, na Abe Books:

US$ 40.74 + Shipping: US$ 3.99 Within U.S.A.
Description: corners/edges worn/bent, covers scuffed, lots of shelf wear, some notes in pen/pencil, dust jacket heavily worn/torn.

US$ 50.00 + Shipping: US$ 4.00 Within U.S.A.
Light edgewear and rubbing. Two light creases in front cover.

THE CONFESSIONS OF ALEISTER CROWLEY 
by John Symonds, Aleister Crowley
(Trade Paperback)
            Ovo sam kupio kao USED, ali u vrlo dobrom stanju, preko Amazona, dok sam bio u USA. Platio sam 25$. Danas se za nešto više od toga može kupiti samo znatno slabije očuvan komad na Amazonu:
Used – Acceptable $27.00 + $3.99 shipping
Former Library book. Shows definite wear, and perhaps considerable marking on inside.
            Ako hoćete VERY GOOD condition, spremite stotinjak zelembaća:
Used - Very Good $107.80 + $3.99shipping
            Istina, na E-Bayu vidim neke ponude koje se kreću između 32 i 120$.

FANTASY AND HORROR
by Neil Barron
(Hardcover)
            Okej, ova je bila vrlo skupa još kad je izašla. Platio sam je 85$ i to iz Professional Development Funda koji mi je dodelio American Councils for International Education (iz tog fonda, u iznosu kojeg se više ne sećam, ali čini mi se da je išao do oko 1.000 $, kupio sam sebi brojne druge knjige). Radi se zaista o kapitalnoj knjižurini, vodiču kroz sva bitnija dela – romane, zbirke priča, kritička dela – ovih žanrova, prvorazredna stvar za koju ne treba žaliti novce ako vas horor zanima, i ako je nađete za razumne novce.
            Preko Amazona vidim da se mogu naći žestoko izakani bibliotečki primerci – sa pečatima, tragovima masnih prstiju, zacepani i presavijeni – za relativno male pare:
$4.98 + $3.99 shipping; Used – Acceptable; Heavy shelf wear

$10.20 + $3.99shipping
1999 ex-library hardcover that looks near new but for library stamps inside, appears unread, tight clean pages

            Nešto bolja je ova opcija:
Used - Like New
$40.00 + $3.99shipping
A ko hoće baš novu, cena već ide u stratosferu:
$210.24 + $3.99 shipping New

THE LITERATURE OF TERROR
A History of Gothic Fictions from 1765 to the Present Day,  
Vol. 1: The Gothic Tradition
David Punter
(Paperback)
            Kapitalna studija Dejvida Pantera od fundamentalnog značaja za moderno izučavanje horor književnosti izašla je 1980. godine, ali već dugo je neoprostivo OUT OF PRINT. Zato ovu knjigu imam samo u fotokopiji. Prvi tom se trenutno prodaje po apsurdnim cenama za jednu knjigu mekog poveza izdatu pre samo 30 godina.
           
            Cene se kreću u ovim rasponima:
$55.46 - $314.99 OVDE
$39.95+ $3.99 shipping - $107.86 + $3.99shipping OVDE
$ 79.95 + $ 3.99 Within U.S.A.
pa sve do $ 358.90 + $ 9.06 From United Kingdom to U.S.A. OVDE
            Na E-Bayu je početna cena oko 80$.

THE LITERATURE OF TERROR
A History of Gothic Fictions from 1765 to the Present Day,  
Vol. 2: The Modern Gothic
David Punter
(Paperback)
            Drugi tom sam uredno kupio za nekih 20-ak evra (u današnjim parama) pre desetak godina. U međuvremenu je i ona postala nedostupna, osim po prilično zasoljenim cenama koje idu od $49.95 + $3.99 shipping (new) pa sve do $115.93 + $3.99 shipping!

THE OVERLOOK FILM ENCYCLOPEDIA: HORROR
by Phil Hardy
(Trade Paperback)
            Savršena enciklopedija horor filma, MUST HAVE za svakog ozbiljnog ljubitelja, II dopunjeno izdanje iz 1994. kupio sam u Berkliju za 30 $ (kao nova). Do tada sam imao fotokopirano I izdanje (iz Biblioteke Kinoteke) iz 1986.
            Danas za te pare možete dobiti samo raskupusano-ušvrljanu verziju: $24.66 + $3.99shipping (corners/covers lightly worn/bent, moderate handling wear, few creased pages, minimal marks/labels, text only); mada, vidim JEDNU ponudu, za iste pare i Used - Very Good.
Na Abe Books: Price: US$ 43.26
Condition: Good. Former Library book. Shows some signs of wear, and may have some markings on the inside.
Na E-Bayu se ACCEPTABLE očuvani primerak nudi za 48$.
            A ako hoćete NOVU, cijena – prava sitnica: preko Amazona, new: $196.92 + $3.99shipping

FEAR WITHOUT FRONTIERS: HORROR CINEMA ACROSS THE GLOBE
by Steven Jay Schneider
(Trade Paperback)
            Ovaj izvanredni pregled filmskih, fanta-hororičnih opskuriteta i egzotike iz slabo poznatih kinematografija platio sam 25 $ -nov novcat orimerak – kada sam 2004. godine upoznao autora na jednom horor festivalu u San Francisku. Tom prilikom sam dobio potpis i posvetu; ujedno smo time započeli uspešnu saradnju, i Šnajder mej potom angažovao da pišem više članaka i eseja za knjige koje je priređivao. Između ostalog, napisao sam i esej o SRPSKIM HORORIMA za planirano II, prošireno izdanje ove knjige, koje se najavljuje već godinama, ali još nema naznake da će se uskoro i pojaviti...
            U međuvremenu je I izdanje rasprodato, i sada se može naći pretežno po apsurnim cenama.
            Ako ovu glomaznu i debelu knjigu želite imati u poluraskupusanom stanju, cena je oko 50$:
Used - Acceptable $47.52 + $3.99shipping
(creased spine, corners/edges slightly worn/bent, cover scuffed, paperback).
            Used - Very Good $48.99 + $3.99shipping
Softcover. Lightly used. Very little rubbing to covers. Light reader's crease - exterior only - text block doesn't "fall open to point of crease". Corners are sharp. Text is clean and unmarked.
            Ali ako vam smetaju ove izgužvotine, i želite (skoro) NOV primerak, to košta! Used - Like New: $151.28 + $3.99shipping

THE NIGHTMARE FACTORY
by Thomas Ligotti
(Trade Paperback)
            Ova debela knjižurina sadrži nekoliko prethodnih (nenabavljivih i/ili presoljenih) zbirki Ligotijevih priča. Apsolutni MUST HAVE za svakoga koga zanima moderna horor proza najboljeg živog horor pisca.
            Ja sam to 2000. godine platio nekih 10-15 $ koliko je bila njena regularna cena – novu, od izdavača. Avaj, sada je to izdanje rasprodato, iz nejasnih razloga se ne preštampava, i retki primerci u ponudi na netu daju se u rasponu od 50ak $ za izakane i ofucane primerke, pa do preko 100 $ za bolje očuvane.
            Preko Amazona:
Used – Good $51.06; Used, Good condition; book may have signs of cover wear and/or marks on corners and page edges. Inside pages may have highlighting, writing and underlining.
Used - Very Good $98.97 + $3.99shippin
            Na Abe Books: US$ 89.05
            Na E-Bayu: 60$ za ne baš bajno očuvan komad.

THE USHERS
Edward Lee
(tvrd povez, zaštitni omot)
            Zbirka priča kultnog američkog pisca splatterpunk i sick-torture-porn horrora. Imao sam priliku da sarađujem s njim: prema njegovoj priči i scenariju crtao sam strip TRANSCENDENCE, a od njega na poklon dobio gomilu njegovih knjiga, kao i knjiga njegovih kolega (većina sa njihovim potpisima). Radi se o limited editions, malotiražnim, za najveće frikove: zato se to brzo rasprodalo i postalo unavailable, odnosno – presoljeno tamo gde se uopšte nudi.
            Izdanje u mekom povezu sada ide u rasponu $82.00 - $95.45 dok Special Limited Edition Hardcover ide ovako: novi (new): $139.23, korišćeni (used): $99.99
BEST PRICE: $75.00 ali za paperback OVDE
            Ja imam izdanje u tvrdom povezu, sa Lijevim potpisom i posvetom.

            Sve gorenavedene naslove imam, naravno, u formi originalnih knjiga.
            Pomenuću, ipak, i dva naslova koja imam u fotokopiji, jer se radi o nehumano retkim izdanjima koja se po netu prodaju za apsurdne svote.

MEDUSA: A STORY OF MYSTERY AND ECSTASY, & STRANGE HORROR.
E. H. Visiak. 
(1. izdanje: London: Victor Gollancz Ltd, 1929)
Current Selling Prices: $650 - $1100 /£400-£700
            Ova knjiga preštampana je samo jednom, početkom 1960-ih: upravo to izdanje sam fotokopirao u Berkliju, s tim što njega nisu imali u inače besprekorno snabdevenoj univerzitetskoj biblioteci, nego je morao da radi Interlibrary Loan kako bi mi se to dopremilo u šake. Svestan retkosti tog dela, i male verovatnoće da ću ikada nabasati na knjigu po razumnoj ceni, smesta sam napravio fotokopiju.
            Nedavno je izašlo još jedno izdanje u malom tiražu, koje sadrži ovaj roman + 13 Visiakovih teško nalažljivih priča. Cena je 95 $ za izdanje u tvrdom povezu (ne postoji drugo, tj. jeftinije, meko).
            Uskoro ću ovaj roman prikazati na blogu, pa sami odlučite da li ste voljni da date preko 100 $ (računajući i ptt) za to delo. Tim pre što ovu knjigu, uprkos njenoj starosti, nećete naći u e-obliku na netu – barem je ja trenutno nigde ne vidim u tom izdanju.

OUTER GATEWAYS
Kenneth Grant
            I ovo sam, preko Interlibrary Loan opcije, ko zna odakle dovukao u Berkli i fotokopirao 2004. godine. Grantove knjige su brutalno retke, teško nalažljive, a gde ih ima – prodaju se po ludačkim cenama.
            Ako odete na Amazon, ovu možete naći: 5 new from $ 144; 12 used from $ 97.73
            Nešto povoljniji je primerak na E-Bayu: samo 70 $ (početna cena). Druga dva prodavca traže $ 124, odnosno $ 303!
            Jedina uteha je u tome da se sada mnoge Grantove knjige, pa tako i ova, mogu naći u skeniranom, PDF obliku, pa eto, ko traži – naći će (valjda) i za dž. Ja jesam.

            To je, manje-više, to što se tiče stranih knjiga.
            Imam i obilje domaćih, starih i davno nenabavljivih naslova, ali tu je već malo teže oceniti šta je zapravo nenabavljivo, odnosno KOLIKO to tačno ovde vredi izraženo u novcu. Nikad ne zna čovek šta će neka baba da iznese na buvlju pijacu, ili šta će neko da proda na Limun/Kupindu za 200 dinara. Možda izdanje ALRAUNE, romana H. H. Eversa iz 1923. koje mi je poklonio Mića Milovanović? Ili originalna izdanja etnografskih zbornika Tihomira Đorđevića o VEŠTICI I VILI, odnosno o VAMPIRU I DRUGIM BIĆIMA iz 1953? Ima tu svega i svačega opskurnog, niskotiražnog, u privatnom izdanju, okultnog, žanrovskog, ali – teško je proceniti vrednost i retkost, pa zato o tome ne bih sada.
            Ako neko od bibliofila koji ovo čitaju ima nešto zanimljivo, retko, vredno čime bi se pohvalio – samo izvolite, u komentarima. Zaista me zanima koje okultne i retke spise imate u svojim kredencima i policama!