уторак, 4. новембар 2014.

Šta sam doneo sa SAJMA KNJIGA 2014?


            Kakav je bio Sajam ove godine? Pa, meh... 'nako. Ipak, imajući u vidu da živimo u svakim danom sve više propaloj i beznadežnoj zemlji, i da nam se keze crni dani, kako za tzv. kulturu tako i uopšte, za tzv. život, Sajam i nije bio tako loš. O tome svedoče kese i kese knjiga koje sam doteglio kući – kao i činjenica da sam celu jednu, sa 10-ak naslova, uspeo da zaboravim na štandu mog novog izdavača, Orfelina, i da njeno odsustvo primetim tek kada sam stigao u svoj topli dom. Uostalom, niko još nije izmislio sajam knjiga toliko loš da ja na njemu nisam našao bar tuce vrednih knjiga (ako govorimo o velikom, beogradskom) – ili barem 3-4, ako ćemo o njegovom daleko skromnijem pitinom detetu u Nišu.

Na slici: potpisujem primerak knjige CRTANI VODIČ KROZ SEX (kao njen prevodilac) namenjen majci i njenim ćerkama u pozadini
            Opšta zapažanja: ponuda knjiga na engleskom je ove godine bila užasno tanka i jadna, ispod svakog nivoa - zgrožen sam tom bednošću ponude. Izvikano, izlizano, stalno jedno te isto, generičko, predvidivo, same old crap, u same old izdanjima. Samo za knjiške vikendaše. King, King, Lavkraft, King, Barker, Kunc, King, još jedan Lavkraft – i toliko! Nigde antologija novih horor priča, nigde novih horor romana i zbirki zapaženih i nagrađivanih autora, nigde ništa za čitaoca sa iole izgrađenim, probirljivim ukusom – samo izvikana BREND imena. Baš ni za šta strano se nisam rukom mašio. A ova opaska, da budem jasan, odnosi se i na sve knjige, ne samo vezano za horor. Samo provereno, samo generičko, samo izlizano... za mase... Skoro nigde ezoterije (kao na slici dole):
            Istina, bile su ukupno DVE stvari vredne pomena osobama od ukusa, ali njih imam od ranije, i obe zahvaljujući tome što pišem za RUE MORGUE. Dakle, Delfi je imao Cronenbergov roman CONSUMED kao i (začudo!) nedavno povampirene zbirke priča Roberta Aickmana by Faber & Faber, po cenama tek nešto malo većim nego na Bookdepository-ju.
            Što se tiče knjiga koje sam ovde na blogu preporučio:
1) ANĐELI MONSA A. Makena, kako se ispostavilo, pored naslovne (drugorazredne) novele sadrži još i dve daleko poznatije i bolje: VELIKI BOG PAN + BELI NAROD, tako da se to definitivno mora imati (ako baš to želite na srpskom). Šteta što je to sve prezentovano prilično skromno, sa čudnim izborom (i naslovom), i sa nedostojnim pratećim materijalom (pogovor od jedva 2-3 strane).
2) PRODAVNICE CIMETOVE BOJE Bruna Šulca nigde nisam primetio, izgleda da izdavač nije bio na Sajmu.
3) Isto važi i za BUKEFAL, čijih knjiga nije bilo ni kod knjižara koje ih inače drže, a imale se svoje štandove na Sajmu (Delfi, Vulkan). Za Šulcem ne patim mnogo, jer imam ono prvo izdanje od pre pola veka, a ove Bukefalove mi nisu u vrhu prioriteta, pa ću ih potražiti prvo u BEOPOLISU – kao prijateljskoj knjižari koju drže dobri ljudi, pa je bolje njima ostaviti pare – a ako nema tamo, pogledaću kod masovnih zlikovaca pomenutih gore u zagradi.
            Uprkos ovom gunđanju, meni je na ovom Sajmu zapravo bilo prijantije nego ikada: imao sam veliku komociju i sa dolaženjem (bio sam tamo četiri dana!) i sa boravkom (zahvaljujući propusnici by Orfelin). Imao sam stalnu i više nego prijatnu bazu u vidu Orfelinovog štanda, gde su na čašicu razgovora (i pića) prodefilovali mnogi znani i neznani: NIN-ovci (Goran Gocić), selebritiji (Teofil Pančić), ex-hororisti (Skrobonja), doktori (ABN), hej, čak i Slina je prošao korzom ubrzo posle mog potpisivanja POETIKE HORORA, ne udostojivši nas, srećom, ni pogleda, zagledan u ko zna kakvu stručnu post-doc literaturu!


Na slici: Izdavač, Doktor, Drugi izdavač, NIN-ovac!
Tu sam imao i odmor, i okrepljenje, i društvo, i sve što čovek u datom kontekstu može poželeti, a što nikada dosad nisam osetio ni kod jednog od ranijih mojih izdavača – ni kod niške (pokojne) Prosvete, ni kod patetičnog niškog NKC-a (koji ni ove godine, kao ni većinu prethodnih, nije imao para da se pojavi na Sajmu), ni kod CLIO-a (koji, zapravo, izbegavam koliko mogu), ni kod Belog Puta, ni kod Malog Nema (kojeg od ove godine, na Sajmu – nema)... Ukratko, mislim da je ovo početak jednog lepog prijateljstva i saradnje od koje će koristi imati i ovdašnji ljubitelji kvalitetnog književnog horora i mračne fantastike.


Na slici: dr ABN, zadrti SF-ovac, prelazi na mračnu stranu i dobija posvetu na svom primerku POETIKE HORORA!
            
Nego, o tome drugi put – da vidimo čime sam novim knjiškim natrpao svoju biblioteku.


SAJAMSKI ULOV 2014
 

promo & pokloni:

Što je džaba i Bogu je drago. Evo knjiga koje sam dobio na poklon, eto tako, ili radi prikaza na blogu.

POKLADE – Skrobonja
Najnovija zbirka priča, najavljena već ovde, a biće i prikazana, nekad, kad stignem.

KRALJ KUL 1
Kod drugarskog MAKONDA uzeo sam I tom ovog stripa a zauzvrat dao ZAVODNIKA...

VIRUS ČASTI – prir. Davor Šišović
SAMOSTANSKE PRIČE – prir. Davor Šišović
Istarski fanta-pregalac bio je u poseti Beogradu pa mi je na Sajmu poklonio još dve zbirke sa Istrakona, a zauzvrat dobio POETIKU HORORA za prikaz u "Glasu Istre".

SLOBODANIDA – Boban Knežević
Novi Bobanov roman je humanijeg opsega i deluje čitljivije, zabavnije, vrcavije nego prethodni, pa ću mu se posvetiti u bliskoj budućnosti i prikazati ga na blogu.

UJKA VASINA SLAVA – Aleksandar Stamenković
Jednu drugu knjigu ovog izdavača sam preporučio na blogu i mnogi su do njega došli zahvaljujući tome, pa mi je u znak zahvalnosti ali i poštovanja toga čime se bavim poklonio ovaj roman, rekavši da ima elemente horora. Deluje potencijalno zanimljivo, proučiću i izvestiću.

KAURINOVA KLETVA – Stevan Šarčević
DOLAZAK TAME – Stevan Šarčević
Ove dve sam zapravo dobio u Subotici a ne na Sajmu, ali da ne cepidlačim previše: strogo gledano to i nisu pokloni jer sam morao (tj. osećao da tako treba) zauzvrat da autoru poklonim ZAVODNIKA, iako mi se javlja da je u ovoj razmeni Šarčević DALEKO bolje prošao...


autorski primerci:

POETIKA HORORA
Ovo ću, zapravo, dobiti poštom (pošto svaki primerak teži približn 1 kg); usput, hvala svima koji su došli u ponedeljak na potpisivanje, kao i svima koji su moju knjigu tokom Sajma učinili najprodavanijom na inače bogatom štandu ORFELINA.

HAARP
Dobio sam samo jedan primerak jer je knjiga kasnila za Sajam – pojavila se tek u petak uveče, umesto u utorak, i u nedovoljnom tiražu da podmiri sve potrebe i interesente. Već sam počeo da je čitam ("velika" mejnstrim imena ponovo škripe!) i rivju stiže u narednim nedeljama.

IZGUBLJENI SLUČAJEVI – Ivica Stevanović
U ovoj knjizi nalaze se dva moja "slučaja": krajnje skroman doprinos koji ni blizu ne vredi da zauzvrat dobijem: 1) free copy; 2) sočnu zahvalnicu autora na kraju knjige; i 3) ovako divnu unikatnu posvetu od mnogopoštovanog i voljenog crtača!


DILAN DOG BOOK 23
U ovoj knjizi nalazi se moj esej o epizodi "Čovek sa dva života" (na slici, pod maskom).NEDOVRŠENI POSAO – Tomas Ligoti
Ovo sam dobio zato što je malo falilo da ja prevedem ovaj roman (a na kraju nisam iz krajnje bezveznog razloga zvanog SRBIJA), kao i zbog mojih zasluga na promovisanju i prozelitisanju Ligotijevog lika i dela, kako na blogu tako i u doktoratu tj. u POETICI HORORA...

KRALJ U ŽUTOM - R. V. Čejmbers
U ovoj knjizi zastupljen sam kao autor stručnog pogovora. Autorke-izdavačice (na slici dole) spremaju nove knjige hororične provenijencije, pa... stay tuned!

kupio:
(cifre ispod naslova su cene u dinarima,
orijentacije radi)

BALKANSKI ZMAJEVI - Dušan Kovačević
200
Dve odlične drame za 200 din: "Balkanski špijun" i "Sv. Georgije ubiva aždahu".

ŽMARCI – Boris Vijan
200
Ovu knjižicu sam svojevremeno čitao u pozajmljenoj verziji – a sad sam je najzad našao po mega-povoljnoj ceni, pa ću joj se rado vratiti još koji put. Moj rivju imate OVDE.

ČOVEK I KOSMOS U DELU ARTURA KLARKA I STANISLAVA LEMA – Novica Petrović
450
Dobar je Novica, volim Lema, Klark me manje zanima, ali ovo bi moglo i moralo da se dotakne pitanja kosmičke strave i srodnih lavkraftizama, pa je otud, makar i izokola, blisko mojim stremljenjima.

INTERTEKSTUALNOST – Marko Juvan
900
Dobar je i Juvan, citirao sam ga u svom doktoratu, a tema ove knjige me veoma zanima – zapravo, trebalo bi da se jednom pozabavim pitanjem intertextualnosti kao jednog od temeljnih stubova horor žanra jer mi se čini da taj aspekt žanra nije do sada dovoljno istražen.

KORPORATIVNI PANDEMONIJUM – Z. Penevski, A. Zolotić
800
Sumorna, techno-gothic grafička novela; antiutopijska, odnosno – jezivo savremena. Dobio sam i lepu posvetu/crtež od mladog autora o kome će se, siguran sam, još lepoga čuti, kao i od scenariste, već dokazanog u mračnim vragolijama. Napisaću i prikaz čim stignem.

SALAMANDER – Vladimir Odojevski
190
Klasična novela ruske fantastike tj. horora iz 19. veka; imam je u eng. prevodu, ali kupio sam srpsku verziju jer ću jednom svakako pisati o hororu među Rusima, pa će mi ovo valjati za citate itsl...

DIVLJI LOV KRALJA STAHA – Vladimir Karatkevič
330
Gotsko-fantastični ruski roman po kojem je urađen vrlo solidan film; da vidim, najzad, na šta liči književni predložak...

BERNHARD – Migel Saens
490
Biografija jednog od najomiljenijih mi pisaca: sasvim solidna (već sam počeo da je čitam).

FANTASTIČNA ZOOLOGIJA U SRPSKOJ FANTASTIČNOJ PROZI – Saša Hadži Tančić
200
Zbirka eseja nedavno preminulog pisca i teoretičara iz Niša, biće korisna za moje bavljenje srpskom fantastikom i hororom...


HOROR PRIČE SVAKODNEVNICE – Marija Pavlović
200
Za ovu knjižicu vezana je jedna anegdota.
Naime, zamalo da se posvađam s tetkom na štandu 'Matice srpske'. Dođem ja tamo i lepo pitam: "Imate li nekakvu zbirku horor priča neke mlade autorke...?" (a čuo sam i VIDEO tu knjigu u rukama Pavla Zelića dan ranije, dakle ne pričam napamet), a ova matorka će, glasom punim pravedničke indignacije, prezira i gnušanja: "Mi takvu literaturu ne izdajemo!"
Ja kažem: "Ali ja znam da ste je vi izdali, u ediciji 'Prva knjiga,'"a ona: "Ah, da, 'Prva knjiga', pa što odmah tako ne kažete." Ja: "U naslovu knjige pominju se HOROR PRIČE..." a ona počne da traži po štandu i ispod njega i dovikuje se s drugom tetkom: "Milenija, gde nam je ona 'Prva knjiga', nešto 'horor' u naslovu?" Ja, zajedljivo: "Da, onaj horor koji ne objavljujete..."
Ova se vidno iznervira i prepusti potragu ovoj drugoj, okrene mi leđa i udalji se baš napadno neuljudno.
Njena koleginica uz jedvite jade iskopa JEDAN primerak - dok se ja premišljam da li uopšte da im ga kupim, majke im ga pokvarene i bezobrazne! Kako neki ljudi ne znaju šta je marketing i s kim da se ne zajebavaju... a štand im odmah do štanda Orfelin Izdavaštva, gde stoji veliki poster POETIKE HORORA...

RASIPNI MRTVACI – Kenzaburo Oe
50
Ovo je bilo u ponudi uglavnom bezvrednih knjižica uz novine, onima koji za 50 din. na Sajmu kupe dnevni list DANAS. To je novela nasilno razvučena (krupnim fontom i marginama) na 60-ak strana, u tvrdom povezu. Koliko vidim, neka morbidna, nekro tematika...

THE MAGICIAN – Somerset Maugham
100
Klasični okultni triler roman inspirisan A. Kroulijem. Paperback.

THE NIGHT GHOULS & Other Stories - R. Chetwynd Hayes
Zbirka priča klasičnog engleskog autora koga pamtim po dve izuzetne horor priče. 
150

TUNEL – E. Sabato
250
Mnogi mi ga preporučuju već neko vreme (čak i ovde, na blogu), pa sam ga kupio, najzad, da vidim zašto.

SKRIVENA TRADICIJA U EVROPI - Jurij Stojanov
450
Kupio polovnu, ali presrećan zbog dobre cene nisam pažljivo zagledao - vidim sad da su uvod i jedno poglavlje temeljno išvrljani tj. ispodvlačeni običnom olovkom, što me izluđuje kad nije mojih ruku delo...

REČNIK STRAHA – Tamara Lujak
600
Obimna po broju strana (500-ak), mada je format zapravo vrlo mali, skoro džepni; nema ilustracija; ne bavi se hororom direktno, već mitologijom, bajkama i pričama i verovanjiam iz kojih potiču stvorovi i stvari koji (mogu da) izazivaju strah. Indirektno može biti zanimljivo ljubiteljima horora: iako ne sadrži odrednice o horor likovima, pominju se tj. nabrajaju i umetnička dela (knjige, filmovi, stripovi...) u kojima se obrađuju neki od likova (vampir, vukodlak, duh itsl). Kad ovo proučim, svakako ću prikazati na blogu.


Ovo je, manje-više, sve što sam doneo sa Sajma. Par naslova na spisku kupljenih sigurno fali jer sam jednu kesu sa knjigama uspeo da zaboravim kod Orfelina, pa sad čekam da ona ispliva u procesu raspakivanju njihovih sajamskih kutija. Eh, tako je to kad čovek ne zna ni šta ima ni koliko ima...