понедељак, 19. март 2012.

MELVIL u Beogradu, JANJETOV u Nišu

             Imam zadovoljstvo da najavim i preporučim dva vredna dešavanja, jedno u Beogradu (ali donekle Niš-related) a jedno u Nišu (sa izvesnom beogradskom vezom): oba se zbivaju u isto vreme.

1. BEOGRAD

Promocija knjige Melvil o Melvilu
 
utorak, 20. mart 2012. u 19:00

Dom Omladinki Beograd // Tribinska sala
Ciklus: PROMOCIJE // Ruj Nogejra: "Melvil o Melvilu"
Učestvuju: Nebojša Pajkić, Srđan Savić, Dejan Dabić

Iako Ruj Nogejra nema auru jednog Trifoa, njegovi razgovori sa Melvilom, nekako poput Ekermanovih razgovora sa Geteom, predstavljali su i predstavljaju najreprezentativniju formu prenošenja jedne autohtone filosofije. Ovde filosofije filma, koju svaki čitalac može da prepozna kao apsolutno zaokruženu ideju stvaraoca koji u svakom trenutku kontroliše svoje kreativne poduhvate.
Dakle, Melville on Melville (Rui Nogueira, Cinema One, Secker and Warburg, London, 1971) knjiga je koju beogradski filmofili znaju naizust, kao i njen pandan, Trifo - Hičkok; ali, kao što je rečeno, ovaj je rukopis čekao dve decenije duže da bi stigao na srpsku intelektualnu trpezu, iz sasvim nerazumljivih razloga.
Knjigu je objavio NIŠKI KULTURNI CENTAR, i moći će (valjda) da se kupi na samoj promociji, kao i najnoviji broj FILAŽA. Iskoristite ovu priliku!

2. NIŠ

Izložba francuskog stripa u Tvrđavi
utorak, 20. mart 2012. u 19:00

U okviru manifestacije "Francuski dani" biće predstavljeni radovi Zorana Janjetova u Paviljonu u niškoj Tvrđavi, u utorak, 20. marta, u 19h.
Janjetov je jedan od prvih crtača stripa iz regiona koji su počeli da crtaju za francusko-belgijski strip. Pod nazivom "Re-spektiva" na izložbi će biti prikazane originalne table serijala koje je stvarao tokom saradnje sa Humanoidima, poput "Inkala", "Mladosti Džona Difula", "Tehnopapa" i "Oružja Metabarona". Neki od radova ovog umetnika biće premijerno izloženi. Izložbu organizuje Francuski institut u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu.
Ulaz je slobodan, a izložba će biti otvorena do 1. aprila u 20h.
Ovo je ista ona izložba koja je svoju srpsku premijeru imala u Beogradu pre godinu dana, kojom prilikom se u prestonici, kao gost na otvaranju, našao i Alehandro Hodorovski, o čemu ste ovde na blogu bili izdašno i slikovito obavešteni.
Ovog puta u Nišu će otvaranje svojom masom uveličati samo The Artist Himself, Zoran Janjetov, pa zato, Nišlije – iskoristite ovu priliku da vam naživo potpiše stripove, albume, DVD-e i ostalo...