среда, 13. март 2013.

EDGAR ALAN PO: otac modernog horora – u Nišu!

        Odavno se nisam obraćao niškoj javnosti putem predavanja, promocija, tribina i sličnih javnih nastupa, ali sada imam zadovoljstvo da vas pozovem na jedno takvo dešavanje, odnosno na veče za Niš neuobičajene vrste strave i užasa!
 Ovog meseca u bioskopu „Kupina“, u okviru serije interaktivnih književnih večeri, razgovaramo o E. A. Pou. Okupljanje je zakazano za petak 15. marta, s početkom u 20 časova, u sali br. 2.
Američki pisac, pesnik i kritičar, Edgar Alan Po, začetnik je modernog poimanja književne strave. Njegova dela ostala su živa i skoro dva veka kasnije, a ponajviše ona vezana za horor žanr. U ovom predavanju Poovo delo biće stavljeno u kontekst tradicije gotske proze i prikazano kao prelomno u istoriji žanra. Biće, takođe, reči o prenošenju njegove proze u druge medije, s posebnim naglaskom na film. 
Na koji način je E. A. Po obeležio horor prozu?
Zbog čega se filmski autori vraćaju njegovim horor pričama, i s kakvim rezultatima?
Na ova i druga pitanja pokušaće da, zajedno s publikom, odgovori dr Dejan Ognjanović, pisac i kritičar iz Niša koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom "Gotski motivi u delu E. A. Poa" (2009) a doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" (2012).
Koncept „Kupina“ književnih debata ostaje isti, tako da će nakon debate publika imati prilike da pogleda jednu od poznatih filmskih adaptacija sa Vinsentom Prajsom u glavnoj ulozi.
Svaki posetilac će dobiti na poklon bukmarker sa najpoznatijim Poovim motivima – svako ko skupi pet bukmarkera sa različitih književnih večeri dobija knjigu!
Na ulazu će biti postavljena kutija u koju ćete moći da ubacujete svoje radove (crteže, tekstove...) koje ćemo objaviti na sajtu Kupine, ali i u štampanoj formi u vidu fanzina!
Cena ulaznice, koja uključuje predavanje i filmsku projekciju, iznosi 100 dinara.  
 
            U okviru priprema za DISKUSIJU o Pou, možete pročitati neke od tekstova vezanih za ovog genija na ovom blogu. Evo šta ovde možete naći:

- prikaz strip albuma Veselog Četvrtka po čuvenoj Poovoj priči UBISTVA U ULICI MORG ;

- apstrakt rada pod naslovom "Pogubno dejstvo vremena u "Masci Crvene Smrti" E. A. Poa i u Vidovitosti Stivena Kinga" objavljenog u zborniku ASPEKTI VREMENA U KNJIŽEVNOSTI;

 - tirada o pokušaju feminističkog para-teoretičarskog silovanja Poove najbolje priče "Pad kuće Ašer";

- podsećanje na Poom inspirisani domaći kratki film Dinka Tucakovića, BERNISA: JAČA OD SMRTI (1990);

- slikoviti putopisno-autobiografski izveštaj jedne gothičarke koja je putujući po Americi otišla čak i E. A. Pou u pohode!


- čisto da znate da i to ima, evo još jednog bizarnog silovanja Poovog klasika: Gay HOUSE OF USHER (2008);

- izveštaj sa moje odbrane magistarskog rada o Pou, IZ UGLA NEVINOG POSMATRAČA;

- najzad, evo i kako tačno izgleda taj moj magistarski i šta u njemu ima: GOTSKI MOTIVI U DELU EDGARA ALANA POA.

Vidimo se u petak u KUPINI!