субота, 23. јул 2011.

GROSSMANN 2011


 Ove godine se Grosman fest dešava 25-30. Jula: festival sa najgenijalnijim konceptom u istoriji civilizacije: žanrovski filmovi + VINO od lokalnih majstora, iskusnih vinara. Tko bi pak tomu odolio? Ja svakako ne! Prošle godine sam preskočio tu zabavu jer sam je u skoro istom terminu imao na montrealskoj subverzivnoj Fantaziji, ali ove godine ću to da nadoknadim, pošto me nisu izmorili na Fantastic Zagreb a ni Palić film festival sa koga upravo odlazim.
Glavni takmičarski program je, moram reći, pomalo tanak i sačinjen od drugorazrednih (at best) naslova, među kojima se ističe jedino novi de la Iglesija. Istina, ima tu nekoliko zanimljivo izgledajućih a za sada divx-piratima nedostupnih naslova koje ću premijerno overiti na licu mjesta, pa eto... Možda me ponešto tu i prijatno iznenadi. 
EUROPE EXPRESS ima nekoliko intrigantnih naslova, među kojima me ipak najviše privlači prilika da u bioskopu overim TAXIDERMIJU, mada i ovaj DARK SOULS može biti zabavan.
Posebnu preporuku od mene ima program ASIAN TIGERS – prilika da na mega-platnu repriziram izvanredne TETSUO THE BULLET MAN i THE BOXER'S OMEN/MO, oba sa 35 mm printova!
Ja sam direktno skrivio mini-program pod naslovom LOVECRAFT'S TENTACLES u kome će biti prikazana dva naslova o kojima sam ovde na blogu već pisao: THE WHISPERER IN DARKNESS i THE COLOUR OUT OF SPACE (Die Farbe). Ja ću ih takođe i najaviti pred publikom.
            Kad sam već kod mojih akcija, na Grosmanu će biti upriličena i promocija 2. izdanja mog romana NAŽIVO na kojoj ću o tom zlodelu sa mnom razgovarati Aca Radivojević. Sjajnu festivalsku najavu za to zbitije možete videti ovde.
            Ovo gore nabrojano samo je delić ludila koje obećava ovogodišnji Grosman: biće tu još filmova, starih i novih (recimo, prilika da po prvi put u životu pogledam jedan film sa Čakom Norisom u gl. Ulozi – i to baš DELTA FORCE!), a biće i izložbi, performansa, koncerata, razgovora s gostima i sličnih radnji, pa zato koga zanima i ko je u stanju da svrati na ovo dešavanje (odavno pečatirano sa Ghoul's Seal of Approval!) – neka overi sajt gde sve to lepo piše.
            Da li sam pomenuo da je ovo, uz sve rečeno, i FESTIVAL VINA? Na sajtu festa imate i spektakularni WINE PROGRAM sa svakodnevnim konzumacijama i wine-related aktivnostima, te stoga... ko tome može odoleti??? Ja sigurno ne!
            P.S. Ovaj festival je oduvek narod privlačio i odličnim gostima. Sećate se već koga sam susretao tamo tokom prethodnih godina: Corman, Yuzna, Deodato, Kaufmann, Buttgereit itd. Uz malo searcha možete ovde na blogu naći intervjue koje sam sa njima na Grosmanu radio. Glavni Gost ovogodišnjeg festivala još uvek je top secret, i ne smem ga razotkrivati, ali ako zaista uspe da dođe – biće to možda i najveće ime koje je do sada na Grosman došlo iz engleski-govorećeg sveta.  
Stay tuned, ako me ne otruju u Press centru kao pretprošle godine bajatim sokom ili tako nečim, javljaću se i otuda. Pratite Kult, i Znaćete!