уторак, 25. август 2009.

PORNO BANDA premijerno u Nišu!


odgledah BANDU ponovo, ovog puta sa filmske trake, a sve to u okviru niških filmskih susreta.
SPECIJALNA projekcija NAJSPECIJALNIJEG srpskog filma u ovoj godini, dobitnika brojnih SPECIJALNIH nagrada na domaćim festivalima, odigrala se 24.08. u SPECIJALNOM terminu, tačno u ponoć(između ponedeljka i utorka), u niškom Domu Vojske (a ne na Letnjoj pozornici, gde je u to vreme igrala reprizna TURNEJA), i pod SPECIJALNIM uslovima: nisu se prodavale karte, nego su svi zainteresovani mogli da uđu BESPLATNO.
najveća promena u odnosu na digitalnu projekciju sa festa jeste da sada krv ima još lepšu i bolju boju. a kad sam kod nje, moje poštovanje prema lakobriji i marku miloviću (koji je radio CGI enhancement make up efx-a) je još veće: scene klanja i krvoprolića su sa-vr-še-ne! gledao sam ih najpomnije, i nisam našao nikakvu veću zamerku nijednom gore-efektu: to je sasvim svetski odrađeno!
film je prikazan skoro bez ikakve najave: mislim, ok, termin je obznanjen sitnim slovima u biltenu i programu (iako je u konkurenciji za nagrade, bilten ga navodi kao deo 'pratećeg programa' festivala!), ali u TV najavi filmskog programa za taj dan nije bio pominjan - a što me je posebno iznenadilo & iznerviralo, na vratima 'bioskopa' tj. Doma Vojske, tog dana nije stajalo ama baš nikakvo obaveštenje, natpis a kamo li PLAKAT filma, a tako je ostalo i do samog početka filma. dakle, projekcija je imala maltene privatan, ili sektaški, da ne kažem polu-porodični ugođaj - jednom rečju, SPECIJALNA projekcija, tačno u ponoć.
imajući u vidu da je film ovako (ne)najavljen, sasvim je solidan uspeh to što je na projekciju došlo nešto malo više od 100ak posetilaca. pošto sam sedeo u 4. redu, nisam mogao da pratim idiote koji su napuštali salu (mislim, zabole me da gledam budale - došao sam da gledam FILM), ali čuo sam zalupljena vrata bioskopa u nekoliko momenata, a kažu mi posle da je bilo nekoliko izlazaka, ali ne nešto mnogo.

oni koji su ostali do kraja pozdravili su aplauzom prilično brojnu glumačku ekipu (došlo je 15-ak njih!) + reditelja negde oko 02h a onda su se razišli iz tople, nerashlađene, zagušljive sale da napolju, u grupicama, objasne sebi i drugima šta su upravo videli.
na konferenciji za novinare u 'press centru' (tj. vrućem, zagušljivom šatoru ispred hotela maj plejs) pojavila se by far najbrojnija glumačka ekipa na celom festivalu, što je takođe pokazatelj ljubavi i podrške glumaca svom filmu i reditelju. njihova priča odisala je iskrenom posvećenošću i podrškom, videlo se da su svi svesni da su napravili veliki film i da su ponosni na to, kao i na unikatno iskustvo njegovog snimanja koje je bilo avantura kakvu teško da će ponovo doživeti.
sa mladenom (i majom uzelac) družio se niški deo cultofghoul ekipe koji im je pokazivao najbolje lokalne kafane, a na mladenovo traženje da vidi malo kako izgledaju okolna sela vodili smo ga u 'moje' pusto i napušteno selo ŠPAJ sa čijeg groblja je gornja slika. narednih dana biće ovde okačen detaljniji foto-izveštaj sa te exkurzije. sve fotke je ispucao naš vozač, zabavljač i fotograf, shozo hirono kome se i ovom prilikom zahvaljujem na svemu.