четвртак, 1. септембар 2011.

LJUBAZNI LEŠEVI - Ivica Stevanović i Zoran Penevski


Ovo kapitalno ostvarenje mi je promaklo u vreme kada je prvobitno izašlo (bio sam u USA tada...), ali me zato veoma raduje najava da će uskoro izaći ponovo, i to ne u "more of the same" već u znatno dopunjenom i još lepšem izdanju. 
U međuvremenu sam uživao u radovima niškog umetnika Ivice Stevanovića u nekim drugim izdanjima, kao što su KATIL i GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI ILI UDESI, a sa kreditom stečenim ovim masterpisovima neka dalja preporuka za LJUBAZNE GHOULAŠE je maltene nepotrebna. 

Zato samo ukratko, najavu ovog izdanja kačim ovde, zbog onih koji već znaju šta je, i zbog onih koji će tek sad saznati. Sve ilustracije u ovom postu potiču iz LJUBAZNIH LEŠEVA 2.0.

Izdavač ove must-have horor-groteske je KOMIKO iz Novog Sada - dobitnik PRIZNANJA ZA NAJBOLJEG IZDAVAČA DOMAĆEG STRIPA 2010/2011. Ovo izdanje će premijeru imati na Salonu stripa u beogradskom SKC-u koji se dešava 29.09 – 02. 10. 2011.
 

Prošlo je osam godina od prvog izdanja Ljubaznih leševa – grafičkog romana lucidne naracije i "makabrijanske" estetike.  Smatramo da je došlo vreme da Ljubazni leševi uskrsnu u vidu drugog proširenog i potpuno redizajniranog izdanja, koje broji 160 strana, u B5 formatu... tako da imate jedinstvenu priliku da pretpremijerno pogledate prvih 38 strana drugog izdanja ove knjige, u PDF formatu – download link možete naći OVDE.

„Ljubazni leševi su verovatno najznačajnija skretnica u istoriji srpskog stripa... Oni najzad daju našem mejnstrimu tzv. alternativnog, eksperimentalnog, itd. stripa – što je samo po sebi paradoksalni ili naprosto apsurdni contradictio in adjecto srpske grafičke zavere iz predpenevskijanske ere – dignitet ozbiljne umetnosti.“
Borislav Stanojević, Danas


„Ljubazni leševi su, i u literarnom i u vizuelnom pogledu, maestralno postmodernističko ostvarenje trenutno najboljeg srpskog scenariste Zorana Penevskog i genijalnog crtača Ivice Stevanovića. Ova grafička novela po svemu može da se nosi sa najboljim inostranim pandanima.“
Slobodan Ivkov, NIN


„Ljubazni leševi (su) možda dosada, ako ne najznačajnije, a ono prelomno, kultno ostvarenje produkcije domaćeg stripa!“
Branislav Miltojević, Narodne novine


„Stevanovićev stil je u potpunosti originalan i ne predstavlja nikakvu vrstu plagijata. Kad svemu tome dodate još i podatak da ovo remek-delo broji 100 i kusur full color stranica, ugođaj je potpun.“

Aleksandar Mićić, Think Tank