субота, 29. јануар 2011.

DECEMBARSKI HOROR GORANI

             ostadoh dužan izveštaja za treće veče zaječarskog horor-festa, pošto sam slikopisao samo NAŽIVO-lajv performans. pošto je prošlo puno vremena, reših da samo ukratko prenesem nešto vezano za taj, i još jedan horor susret od pre mesec dana, jer šteta je da se ne obznane fotke sa tih istorijskih dešavanja.

            dakle, 
horor hall of fame, no 1: Goran Skrobonja & Dejan Ognjanović
 
po prvi put zajedno na pozornici, tete-a-tete (ne računam jednu beokonsku masovku, kad je na pozornici pored njega i mene bilo još 5-6 drugih osoba i spodoba, a tema je bila sf a ne horor).
            imajući u vidu da sam bio izmrcvaren stomačnim problemima tog jutra i dana i da do poslednjeg trena nisam bio siguran dal ću tako bled, dehidriran i nikakav biti u stanju da odradim razgovor sa skrobonjom, sve je na kraju prošlo u najboljem redu, a pošto smo pretežno sedeli u polumraku, ni moje bledilo (nadam se) nije bilo mnogo upadljivo.
            bio je to sjajan overview skrobove karijere – ne zato što sam ga ja vodio, nego zato što je to istina – kojim smo pokrili sva 3 njegova glavna aspekta delovanja. pisanje, prevođenje i izdavanje. bilo je zabavno i informativno, dinamično i opušteno, i verujem da je i publika (30ak njih) bila zadovoljna. tokom naše žvake iza nas su išli kinotekini snimci iz perioda kome je paralelno dešavanje skrobovog romana APIS (poznatijeg pod dugačkim, populističkim naslovom ČOVEK KOJI JE UBIO TESLU) – dakle, beograd 1920ih.
            tom prilikom skrob je najavio da sprema da objavi neka dela rika hotale (couldn't care less) i glena hiršberga (nisam čito, al deluje zanimljivo: njegove priče prevodi i priređuje darko tuševljaković).

            horor hall of fame, no 2: Goran Marković & Dejan Ognjanović
            kao što sam ovde već najavio, povodom promocije knjige svojih scenarija u nišu je boravio GM, a to je bila prilika za druženje, ćaskanje, poziranje s knjigom 100 BEST EUROPEAN HORROR FILMS (s mojim textom o DEJA VU unutra) ali i oficijelni intervju sa rediteljem VARIOLE VERE & VEĆ VIĐENOG. taj intervju, u kome je saučestvovao dejan dabić, izlazi u narednom FILAŽU, za oko mesec dana.
            bio je to fin razgovor, tokom koga je isplivao jedan za mene nov, spektakularan podatak koji dosad nisam znao: marković je ranih 1980-ih, sa m. pecom nikolićem (koscenarista VARIOLE i producent T.T. SINDROMA) napisao scenario HOTEL UTOPIA (ili tako nekako) – antiutopijski apokaliptički road-movie SF, nešto što iz njegovih opisa zamišljam kao sirotinjski postkomunistički BLADE RUNNER. bilo bi vrlo zanimljivo doći do tog scenarija.
            takođe je najavio i dva projekta na kojima radi, od kojih jedan (vezan za lika po uzoru na đen. Mladića) zvuči vrlo zanimljivo; a rado bih video i njegov spektakl o golom otoku, iako on –kako GM kaže- nije verovatan da se desi...