уторак, 19. јануар 2021.

NAJBOLJI HORORI 2020. godine



Prođe leto dvajes-dvajeseto, godine mi žao nije…

Prošle godine nam se Korona posrala u živote, i taj horor je zasenio sve ostale. U poređenju s tim i daleko jača filmska godina bila bi u senci stvarnoživotnog horora. Nažalost, filmski horori se u protekloj opšteomraženoj godini nisu mnogo ni pretrgli u borbi sa stvarnim užasom, tako da je za nama, bar što se mene tiče, još jedna prilično zaboravljiva godina posle koje sam na jedvite jade skrpio listu sa iole podnošljivim i gledanja poluvrednim, pretežno poludupastim poluhororima.

Ne može od blato pita, ni od kaputa lopta. Ne može ni od poludupastih poluhorora ne znam kako jaka lista: takva je kakva je jer boljih horora nije bilo. Uzmite ili ostavite ovu gomilu jedva trojki i tri-minuseva, to vam je što vam je.

Inače, na današnji dan – POEjavljenje- ranijih godina sam ovde obznanjivao Zlatne Ghoulove za horor.

U zadnji čas sam odlučio da ovog puta načinim malu promenu u rasporedu. Naime, zbog mnogo obaveza (Orfelin + moj novi roman PROKLETIJE), nisam prošle godine stigao da NEHORORE ispratim dovoljno opsežno da bih pošteno mogao da kažem „Video sam sve što sam smatrao da vredi, i evo mojih ocena“. Horore sam ispratio maksimalno, ali nehorore tek ponešto. Zato, za 2020. neću dodeljivati Zlagule za nehoror (to je ranije bilo praktikovano na moj rođendan, 30. januara). Umesto toga, ove godine ćemo ovako: na Poov rođendan (danas!) evo liste NAJhorora 2020, a na moj ću obznaniti Zlagule za horor.

Dakle, evo liste od 25 filmova koje ste prošle godine mogli pogledati a da uglavnom ne osetite potrebu da glasno psujući ugasite na pola, ili na kraju. Koliko ovih ćete se sećati za pet godina, pitanje je. Ja, osim prvih pet, ne znam da li ću upamtiti ove niže (pritom već ove godine imam problem da se setim koji beše HUNTED, koji HUNTER, koji THE HUNT, a koji HUNTER HUNTER...). Ali, za jednokratno gledanje neki od njih nisu loši. Kad nema kiše, dobar je i grad…

O nekolicni sam pisao detaljnije, o većini ukratko, u zbirnim pregledima. Te rivjue imate linkovane i zaplavljene. Na neke, gledane u zadnjih par meseci, još nisam stigao da se osvrnem: nadam se da uskoro hoću.

Prema tome – neka nam je srećno BOGOJAVLJENJE, odnosno dan ovozemaljskoga ukazanija boga našega jedinoga, Edgara Alana Poa, uz donju listu.

 

 

NAJBOLJI HORORI 2020.

 

1. TOUS LES DIEUX DU CIEL (All the Gods in the Sky)

***

3+

 


2. THE EMPTY MAN

***

3+

 

3. KOKO-DI KOKO-DA

***

3+

 

4. HUNTED

***

3

 


5. THE HUNT

***

3-

 

6. THE INVISIBLE MAN

**(*)

3-

 


7. BUMPERKLEEF (TAILGATE)

**(*)

3-

 


8. HUNTER HUNTER

**(*)

3-

 

9. MALASANA 32

**(*)

3-

 


10. RUN

**(*)

3-

 




11. THE VAST OF NIGHT

**(*)

3-

 


12. UNHINGED

**(*)

3-

 

13. 12 HOUR SHIFT

**(*)

3-

 

 

14. IMPETIGORE

**(*)

3-

 

15. POSSESSOR

**(*)

3-

 


16. UNDERWATER

**(*)

3-

 

17. THE QUEEN OF BLACK MAGIC

**(*)

3-

 

18. LA LLORONA (2019)

**(*)

3-

 

19. DON’T LISTEN

**(*)

3-

 

20. THE CLOSET

**(*)

3-

 

21. BLACK WATER ABYSS

**(*)

3-

 

22. WHAT LIES BELOW

**(*)

3-

 

23. THE VIGIL

**(*)

3-

 

24. THE DARK AND THE WICKED

**(*)

3-

 

25. FREAKY

**(*)

3-