понедељак, 15. јун 2015.

POETIKA HORORA: promocije i audio snimak

  
U prethodnim danima i nedeljama održano je nekoliko promocija moje knjige POETIKA HORORA, studije koja definiše horor kao književni žanr i objašnjava nastanak i razvoj njegove poetike od gotskih romana 18. veka pa do bestselera s kraja 20. i početka 21. veka. Evo kratkih izveštaja, više u slici nego u reči + ekskluzivni audio snimak jedne od njih.
            Prvo je u Vršcu, 22. maja, održano moje autorsko veče. Vodio ga je pisac Dejan Mak, a učestvovao je i jedan od najboljih domaćih pisaca fantastike, Ilija Bakić.
            Organizatori iz "Tačke susretanja" su svoj deo posla odradili vrhunski: i u smislu srdačnosti i prijema, i u smislu stručne pripreme za veče, i u pogledu dekoracije i tehničke podrške (svetlo, ozvučenje, video bim...), pa čak i u pogledu lične zainteresovanosti za minuli i kurentni rad gosta.
            Kao što i fotke svedoče, kompletan ambijent je bio prilagođen jezovitom sadržaju kao nikad ranije na bilo kojem mom predavanju ili promociji: dekoracija, sveće i lobanjem svetlo, horor fotke sa bima i horor muzika sa laptopa u pozadini, sve je bilo baš kako treba.

            Razgovor je trajao oko 90 minuta, pred prepunom salom – bilo je, otprilike, nekih 40-ak posetilaca koji su s pažnjom ispratili razgovor nas trojice kao i čitanje odabranih odlomaka iz ZAVODNIKA i iz jednog mog eseja o horor žanru (za potonje je zadužena bila jedna od Marija iz organizacije).
            Bilo je, kod mene, izvesne strepnje da bi nam (ne)vreme moglo pokvariti račune, jer popodne je nagoveštavalo mogućnost ne samo padavina nego i grmljavine i oluje, ali na sreću – ništa slično nije se desilo: nebo je bilo blago sivo, prikladno gotski narogušeno, ali bez kapi kiše, pa je i posećenost bila na nivou (i čak i premašila moja očekivanja).
            Nažalost, audio snimak sa ove večeri je izostao zato što je telefon jedne od organizatorki, koji je ovom prilikom bio namenjen za snimanje, zazvonio već nakon 3 minuta od početka razgovora, i tako prekinuo snimanje. Glupa tehnologija...
            Inače, bilo je ovo premijerno predstavljanje javnosti nove edicije "Poetika strave" i njene prve knjige, VRBE Aldžernona Blekvuda, izašle iz štamparije samo par dana ranije. Mislio sam da će za nju vladati veće interesovanje, ali začudo, publika je radije pohrlila na veću (i skuplju) POETIKU!
            Veče smo krunisali u jednoj dobroj piceriji i zasladili domaćim sladoledom, a onda sam otišao na noćenje kod prijatelja s kojim sam se narednih dana upustio u skeniranje lokalnih hororičnih i alternativnih znamenitosti, u čemu su Mak i Bakić takođe saučestvovali. O tome sledi zaseban slikoviti izveštaj.

            Sledeća promocija POETIKE HORORA održana je u Beogradu, u subotu 6. juna, u Domu Omladine. Učestvovali su, pored autora, još i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo") i David Tankosić, glavni krivac za naslovnu stranu knjige i njen dizajn, kao i za dizajn knjiga edicije 'Poetika strave'...
            Pred 30-ak okupljenih u prijatno rashlađenom Klubu DOB-a održan je sadržajan i vanredno prijatan razgovor u trajanju od oko sat vremena, a za njim su usledila i pitanja iz publike, na koja sam odgovarao još nekih 15-20 minuta. Bilo je tu i obavezno kupovanje i potpisivanje knjiga.
            Evo kako je o ovoj promociji izvestio "Nevidljivi čovek" za radio Beograd 202 i za svoj blog:
Sam Ognjanović je na sebe preuzeo ulogu moderatora, te je postavljao pitanja dr Ognjanoviću stvarajući tako "dr Džekil i mr Hajd" situaciju! Sasvim logično je bilo da prvo pitanje bude "kako je došlo do objavljivanja Poetike strave" (zasnovane na Ognjanovićevom doktorskom radu).
"Ovo nije moja prva, već osma knjiga. Ona je kruna mog dosadašnjeg bavljenja hororom", rekao je dr Ognjanović i dodao da to, možda, nije konačna reč te da će jednog dana, ali ne u skorije vreme, možda preispitati napisano u "Poetici strave", ukoliko to neko drugi ne bude uradio.
Pošto je, pre svega, posvećenik koji prati ovaj žanr, vrlo brzo je otkrio da u teorijskom radu nema adekvatnu potporu u vidu zadovoljavajućih definicija, da je osetio potrebu da doktoratom definiše šta je to horor u književnosti – uz napomenu da je reč o anglo-američkoj književnosti. Pojašnjenje je potrebno jer dr Ognjanović ističe da je raznovrsnost i bogatstvo horor upravo stekao u anglo-američkoj književnosti kao i svoju "žanrifikaciju".
Knjiga prikazuje ključne faze u razvoju horora – od ranog gotika, preko poznog, Edgara Alana Poa, priče o duhovima, viktorijanskog neogotika, čudnih priča, pa do Stivena Kinga besteler pisca horora i savremenih stvaralaca.Potom je usledilo pitanje izdavaču, koji se prethodno nije baš bavio hororom, te šta ga je navelo da se upusti u vode objavljivanja pozamašne knjige?
"Ja sam 1984. godine počeo da studiram, a tada su u najužem izboru za NIN-ovu nagradu godine bili ‘Besnilo’ i "Čizmaši’. Pekić je bio bolji, ali su članovi žirija glasali za delo Dragoslava Mihailovića jer ih je sputavao žanr", započeo je svoje objašnjenje jednim poređenjem Milenko Bodirogić. Naime, trideset godina kasnije "Poetika horora" je bila u užem izboru za nagradu "Nikola Milošević" i izgubila je, a desila se ista stvar – poslužila je kao pokriće da se nagrada dodeli drugome a da žiri ispadne širokih pogleda (iako, u ovom slučaju, dve trećine članova nisu ni pročitali knjigu). "Poražavajuće je da se za 30 godina skoro ništa nije promenilo", zaključio je Bodirogić, i rekao da je on "u hororu" od kada je dobio rukopis "Poetike horora" u kojem je uživao te je zbog tog dela "promenio odnos prema žanrovskoj literaturi". No, i drugi prepoznaju vrednosti knjige – Novi Sad je dao određene pare za njeno štampanje, sama knjiga se nalazi u 50 knjižara (veliki knjižarski lanci uzimaju samo ono što oni procene da je interesantno publici, tako da je i to pokazatelj), a u predstojećem otkupu knjiga od nadležnih je dobila zvezdicu, što znači da je svim biblioteka preporučeno da je kupe!
David Tankosić je pričao o dizajnu knjige kojim se želi napraviti dodatni otklon od običnih izdanja koja sve više gube trku sa elektronskim knjigama. Dakle – napraviti unikatan objekat gde je važna i ilustracija i dizajn i tekst. Dizajn "Poetike horora" je radio Dragan Bibin, a ideja je bila u "poetici odsutnosti", dakle umesto da na koricama bude prikazan eksplicitan horor, išlo se na "buđenje želje" kod čitaoca da otkrije horor u sadržaju između korica.
Kada je reč o novoj ediciji Orfelina – Poetici strave, ideja je da se u njoj publici predstave najvrednija izdanja iz oblasti horora, koja ranije nisu predstavljena domaćoj publici. Stoga su već objavljene "Vrbe" Aldžernona Blekvuda, a pošto je ideja da svake godine budu štampana tri naslova, do kraja ove se mogu očekivati novi Lavkraft (sa nekoliko značajnih a još neobjavljenih priča na srpskom) i Robert Ajkman, najbolji horor pisac 20. veka, po mišljenju dr Ognjanovića.

Audio snimak ove promocije napravio je i sa mnom podelio Vlada "Nevidljivi", i pošto drugih promocija neće biti tokom dugog toplog leta, evo – ko želi, može da to sada posluša. Mislim da su ovde rečene neke vredne i zanimljive stvari na zabavan i pitak način, pa možete skinuti mp3 zapis i poslušati u trenucima dokolice, ako kliknete OVDE.

Najzad, promocija knjige Poetika horora održana je u AMERIČKOM KUTKU u Nišu, u utorak 09.06.2015. Na njoj su učestvovali autor, a uz njega i izdavač, Milenko Bodirogić ("Orfelin izdavaštvo", Novi Sad). David Tankosić je bio sprečen, zbog ispita na fakultetu.
Ovoj večeri je prisustvovalo tek nekih 15-ak posetilaca: neki potencijalno zainteresovani bili su sprečeni, neki nisu mogli ili hteli (kako to u Nišu obično biva – uvek ima nešto preče, neodložno, baš tada), ali oni koji su došli, mogli su da saslušaju dobar i sadržajan razgovor g. Bodirogića i dr Ognjanovića o POETICI HORORA i o "Poetici strave", a nekolicina je čak i kupila 3-4 knjige.
Najava promocije bila je u vodećim niškim medijima: dnevnim novinama NARODNE NOVINE (na pola strane), na portalu JUŽNE VESTI, na sajtu AMERIČKOG KUTKA, a čak i lokalna TV Belami došla je i snimila prilog i uzela izjave učesnika.
Evo kratkog osvrta sa FB stranice JU ES EJ KORNERA:
Sinoćna promocija Dejanove najnovije knjige održana je u potpuno opuštenoj atmosferi prikladnoj za malobrojnu ali istinski zainteresovanu publiku. Autor je govorio o tome kako je nastalo njegovo interesovanje za ovaj žanr, koje su najčešće predrasude i zablude koje ljudi imaju prema delima i piscima horor žanra, i sl. 
Pored "Poetike horora", izdavač Milenko Bodirogić najavio je i serijal zbirki kratkih priča i novela najpoznatijih pisaca horora poput Blekvuda i Lavkrafta koji će nositi naziv "Poetika strave". Prva knjiga tog serijala, Blekvudove "Vrbe" već se može naći u prodaji a do kraja godine se očekuju još dve.
           
Možda ovde valja napomenuti da je u najnovijem broju ZAREZA, kultnog hrvatskog časopisa za književnost i kulturu, izašao opširan prikaz POETIKE HORORA iz pera Ivana Velisavljevića. Evo kako to, djelomično, izgleda:

            Eto, toliko o tome, za sada. Ko još nije nabavio ovu kapitalnu studiju, može to učiniti i direktno od mene (po ceni od 1800 din), ili od izdavača – a ako volite da plaćate više, ima je i u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Srbije.