понедељак, 3. септембар 2012.

Ghoul LIKES Fantastic Crumb! U okviru akcije "Ghoul International" zadovoljstvo mi je i čast obavestiti vas o sledećem: časopis LIKE! koji izlazi uz zagrebački JUTARNJI LIST objavio je u svom najnovijem broju temat koji pokriva jesenja kulturna dešavanja u regionu, pa su tako i mene zamolili da preporučim nekoliko iz Srbije. 
Tačnije, tražili su mi samo Beograd, pa su zato oba događaja koja sam im napomenuo iz "prestonice" – ali uskoro ću ovde na blogu najaviti i neka predstojeća relevantna zbitija izvan Bg-a. Do tada, evo kako to izgleda u LAJKU:
A da ne biste naprezali oči zureći u ovaj jpg, evo da i čitaocima bloga THE CULT OF GHOUL najavim ono što mnogi sigurno već znaju, ali nije zgoreg ponoviti:

1) Sedmi Festival Srpskog Filma Fantastike će se održati od 18. do 21. oktobra 2012. godine, na dve lokacije, u Doma Omladine Beograda i u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke
Novina je da će pored domaćih filmova, u takmičarskom delu učestvovati i ostvarenja iz regiona. U nacionalnoj selekciji, autori filmova će se nadmetati za nagradu Koskar u kategorijama najboljeg ostvarenja, najbolje filmske priče, najboljih vizuelnih efekata i specijalnog dostignuća. Učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije nadmetaće se za Koskara u posebnoj, regionalnoj selekciji. Raspisan je i konkurs za najbolji "minijaturni film", dužine do tri minuta, na temu apokalipse, koji važi za sve zemlje bivše Jugoslavije. 
            Ovo je nekonvencionalno dešavanje, pre svega za fanove horrora, fantasyja i SF-a, i uvek je praćeno zanimljivim pratećim programima (promocije knjiga, predavanja i sl.). Ove godine se očekuje zombie walk i gostovanje jednog uglednog imena iz oblasti horora iz Italije. Takođe, radujem se najavljenim pratećim programima: revijama odabranih kratkih fantastičnih i horor filmova iz Italije i Španije. Atmosfera je uvek opuštena, učesnici su relevantna imena iz ovih oblasti u regionu, zabava je garantovana! Naročito sad kad je najavljen i prvi beogradski Zombie Walk!

2) U okviru 10. jubilarnog izdanja Salona stripa, u SKC-u će od 5. do 8. septembra 2012. godine gostovati velikani američkog i svetskog underground stripa: Robert CRUMB i Gilbert SHELTON
Oni će učestvovati na konferencijama, javnim razgovorima, promocijama novih albuma njihovih stripova, družiće se sa posetiocima i potpisivati stripove. Ovo je retka prilika za druženje sa veličinama ovog ranga.
          Osim toga, kao i svake godine, to je šansa da se po najpovoljnijim cenama premijerno kupe najnovija domaća strip izdanja, da se razgledaju izložbe novih radova ovdašnjih crtača stripa i ilustratora i za druženje sa njima.