понедељак, 7. фебруар 2011.

THE TROLL HUNTER (2010)

**(*)      
3-

            ako ste mislili da je odsustvo rivjua novih horora na ovom blogu nekakav moj propust, think again! naprosto, nema NIČEGA novog, vrednog priče. tokom januara pogledao sam nekoliko potpunih ćoraka, horror-đubreta koji su rivjua skroz nevredni:
            THE LAST LOVECRAFT = *(*)    2- (okej, ovog sam prikazao, jer se od mene valjda očekuje, zbog HPL konekcije)
WOMB GHOSTS = *(*)  2-
VANISHING ON 7TH STREET = **    2
TAINT = *(*)   2-
MINDFLESH = *   1
trebalo je da prođe više od mesec dana u ovoj godini pa da se najzad pojavi nešto što actually nije loše, a mestimično je čak i dobro. dakle, norveški THE TROLL HUNTER. u pitanju je prilično hajpovan film koji već neko vreme pratim, ali bio sam oprezan: ogroman hajp i solidne kritike dobio je i jedan drugi skorašnji donekle sličan nordijski kvazi-horor, RARE EXPORTS, pa na kraju ispade budalaština. postojale su solidne šanse da i od ovoga ispadne geekovski uberhype iza koga stoji neka jedva smućkana high-concept one-joke nepodopština – pa još snimljena u mrskom mi mock-doc shaky-cam stilu. 
no, mudri swami deyananda davno je rekao: 'don't believe the hype until it's ghoul's hype'.
sad, ovaj TROLL nije baš *toliko* dobar za moj hype ili seal of approval, ali posle mesec dana suše, dobra je i ova kišica, tj. blago klimava trojčica.
na film nemam većih zamerki: dinamičan je, zanimljiv, umereno uzbudljiv, vizuelno kulturan, i sasvim gledljiv.
ali zato imam niz 'sitnijih', zbog kojih mu ne mogu dati veću ocenu:
- koncept je predobar, i mogao je da posluži za nešto uzbudljivije, originalnije i pametnije. elem, nedostaje mi malo razrađenija ideja otkrića da trolovi egzistiraju u današnjoj norveškoj, i naročito – da ne mogu da smisle hrišćane, koje namirišu na 100 m. hey, come on: pa norveška je dom blek metala, očekivao bih da se ovaj 'paganski' podtext malo pomnije razradi, a ne samo u par gegova. ( + uloga norveške vlade i njihovi pokušaji prikrivanja istine o trolovima deluju mi nedokuvano i neubedljivo opravdano u filmu)
- na gorepomenuto se nastavlja i nedovoljno razrađen odnos junaka prema tome što se zbiva: ajde ovaj lovac, on odavno prihvata 'for granted' da ta čuda postoje, ali mlade filmadžije prebrzo i prelako – doslovno preko noći!- sa snimanja filma o lovokradicama pređu na snimanje filma o lovcu na trolove, i njihov ulog u tome nije dovoljno razrađen. okej, slava, pare, prodaće film BBC-u, ali… fale mi njihovi likovi, iako su glumci dobri, naročito glumica, i svojim šarmom donekle nadoknađuju odsustvo svoje karakterne relevantnosti – odnosno, činjenicu da su tokom celog celcatog filma pasivni posmatrači, a nikada zaista akteri!
- postoji nekoliko scena koje su mogle i morale biti razrađenije i žešće nego što jesu: scena na mostu, kao i u pećini. okej su one, za to što jesu, ali… ako već teraš, daj, preteraj! suviše se to lako i brzo i na prvu loptu okonča. fali mi više dramatike, saspensa, akcije, preokreta: suviše je linearan film, A – B – C – D – THE END.
- a to važi i za završetak, tj. final troll fight – nedovoljno je dramatičan i katarzičan, prejednostavan. plus, sam samcit kraj, posle toga, prosto nema potreban punch.
- takođe, dizajn pojedinih trolova je previše groteskan i karikaturalan. razumem ja da je to možda inspirisano nekim njihovim klasičnim ilustracijama iz knjiga za decu, or something, kao neke norveške ALE I BAUCI, ali onda je to potpuno promašeno preslikati u filmu snimanom u mock-doc stilu: ako ćeš već da uzimaš te giljermodeltorovske fanta-koncepte, onda ih smesti u adekvatno stilizovano okruženje, i snimaj film kao FILM a ne kao yet another 'found footage' u kome se kvazidokumentarizam tako blatantno sudara sa prestilizovanim trolovima (a ovde mislim naročito na one u pećini; prvi u šumi je jedva-podnošljiv, kao i onaj na mostu, a finalni gigant je super).
no, ovo što nabrojah za većinu gledalaca biće samo ghoulish cepidlačenja i mnogima ništa od ovoga neće smetati, ili bar ne mnogo. glumci nisu iritantni, sam lovac izgleda ubedljiv kao badass baja, krajolici su prefotogenični (lepa ta norveška! pa još stalno pod kišicama i izmaglicama…) a cgi efekti su savršeniji nego što smo imali pravo da očekujemo, i njihova integracija u sve to mrdanje i drmanje i trešenje obavljena je fascinantno uspelo.
sve u svemu, kako smo se nadali, super smo se udali, ovo ipak *nije* TROLL 2, nego je jedan okej film koji se može pogledati bez mnogo coktanja ili lupanja glavom o zid. šteta što je propustio šansu da bude memorabilniji i značajniji nego što jeste.