петак, 11. август 2023.

HOROR PREDAVANJA: Žan Re, M. R. Džejms, duhovi, Viktorijanci

Nedavno su iz štampe izašle 31. i 32. knjiga edicije „Poetika strave“: KRSTARENJE SENKI Žana Rea i DUHOVI M.R. Džejmsa.

Obe su zbirke priča, i obe od vrhunskih, prvorazrednih klasika žanra, jedan Belgijanac, jedan Englez.

Detaljnije o sadržaju i unutrašnjem izgledu, ilustracijama itd. imate u najavi OVDE.

            Ko ih još nije nabavio, može ih po najpovoljnijim cenama naručiti od izdavača, Orfelina, na mejl orfelinns@gmail.com ili, kome je tako slađe, direktno iz mojih ruku, na dogstar666 at yahoo dot com (cena: 1.100 din po primerku + ptt).

            A ako se još dvoumite, premišljate i želite saznati više, evo vam ekskluzivnih audio snimaka da se njima zanimate u slobodno vreme, dok plandujete, letujete ili zenujete tokom leta.

            Početkom jula ove godine, na Art-Anima festivalu, održao sam promociju-razgovor, gde se najviše pričalo o Žanu Reu i novoizašloj zbirci KRSTARENJE SENKI, mada i o romanu MALPERTUI. Moj sagovornik bio je Goran Kostrović Laki, prevodilac obe knjige.  

            Snimak tog razgovora možete skinuti sa Mediafire linka, pa slušati:

Belgijska fantastika i Zan Re, sa Lakijem, Art Anima

 

            A ako biste da saznate više o engleskim pričama o duhovima, čiji je vrhovni majstor upravo M. R. Džejms, što potvrđuje i zbirka DUHOVI, onda je za vas prava stvar ova moja govorancija o Džejmsu, takođe sa Art-Anima festivala, ali pre nekoliko godina (mislim, iz 2016).  

            Skinite sa Mediafire linka, pa slušajte:

Engleske price o duhovima

 


            Na kraju, kad već kačim audio snimke, mogla bi vas zanimati i moja govorancija na temu Viktorijanskog gotika, u kojoj pokrivam neke nove Orfelinke, npr. Konana Dojla (PARAZIT), Stivensona (KRADLJIVAC TELA), a i starije, kao što je Le Fanuova KARMILA, itd. Moj sagovornik je ovde Srđan Savić, direktor Niškog Kulturnog Centra i veliki znalac književnosti, a priča se desila 13. maja u okviru festivala „Mačevi i vračevi“ u Nišu.

Skinite sa Mediafire linka, pa slušajte:

Viktorijanski gotik

 

            P.S. Ovih dana privodim kraju pisanje novog romana, ZADUŠNICE, pa ne stižem da blogujem. Kad to zlodelo okončam, bacam se na rivjue filmova, stripova, knjiga itd. A i o Fridkinu valja reći koju povodom nedavnog upokojenja. But, first things first!

            P.P.S. Fotke sa govorancije o Reu uslikao stalni čitalac Bane, kojem i ovom prilikom zahvaljujem.