недеља, 5. август 2012.

ZOMBIE 108 (2011)



*(*)          
2-
            Sasvim tipičan Made in Taiwan filmić – nekoherentan i na nivou zapleta i na nivou ideja i na nivou pojedinih scena. To je sve nabacano jedno preko drugog, a ništa nije bitno, pa šta se zalepi za zid, super, šta otpadne, nema veze, vozi Miško.  
Na početku imamo najmanje dve uzajamno neskladne verzije početka zombi apokalipse (dal je kriv nesavesni genetski inženjering, il je cunami na nuklearku?) ali ionako nije bitno zašto se pošast desi samo u jednom kvartu grada, kao što nije bitno zašto nam je glavni junak – odurni debeli krimogeni skot, kao što nije bitno da li će glavna (?) junakinja da nađe svoju nestalu ćerčicu (neće, al nema veze), kao što nije bitno šta će usred svega toga subplot sa Leatherface (!) manijakom koji otima žene i drži ih u podrumu kao sex robinje... 
Mnogo dža, mnogo bu, a da vidiš tek kad krene abre-ubre – samo je da se mnogo drma i da se stalno nešto kao "dešava", iako od silnog mrdanja kamere ni to malo krvi što prsne ne može čestito da se vidi, a o maskama zombija da i ne pričamo (rudimentarno, dragi moj Votsone)! Debela skotina na kraju mutira u nešto nalik Toxic Avengeru, ali zašto se to desi, i to samo njemu – nije bitno, ionako kamera previše mrda da bismo ljudski i zapazili te globule od mesa (?) na njegovoj ruci. Osim toga, ionako se ništa zanimljivo ne uradi od toga u smislu neke jače akcije ili set-pissinga. Sjebu ga začas i idemo dalje.
Dakle, sasvim kretenska, generička zombi akcija odrađena rapidnom salata-montažom za braindead publiku s lošom pažnjom i kratkim pamćenjem, tj. samo za zadrte zombi fanove kojima će začin tajvanske egzotike da bude dovoljan da na ovo bace 80-ak minuta svog života. Povrh svega, ovo sranje je degutantno i zbog besramne eksploatacije žutih sisa koje se ovde bez ikakve potrebe stiskaju. 
Feminista u meni je naročito zgađen napadno eksploatatorskim podilaženjem muškosvinjskim fantazijama o silovanju: način na koji su slikane te polugole žene vezane u konopce i lance (sa krupnim planovima na ocrtane bradavice i na tanke gaćice) odvratan je kao i ničemu-služeća degradacija kojoj su podvrgnute (psiho jednoj stavlja hobotnicu na sise, drugoj piša u facu, a silovanje je kao "dobar dan"...).
Znači, đubre u svakom zamislivom smislu, isključivo za Gugl tragaoce za stvarima kao što su "pas jebe ženu video", "zene kojima se vide sise i picke", "kako skinuti porno film sa google", "fil o serifu koji siluje djevojku", "sve sa govnima" ili pak "seks i jebanje igrice u kojima jebes zene". Tajvanac kad ga napravi, mo'š se kladiti da je to isključivo za one s najjeftinijim ulaznicama!