четвртак, 27. септембар 2012.

FESTIVAL FANTASTIKE ZAJEČAR 2012

 Apokaliptično – ali, nadajmo se, ipak ne i poslednje – izdanje FESTIVALA FANTASTIKE (ZAJEČAR 2012) održava se u petak i subotu, 28-29. septembra.
Prethodnih godina sam bio gost-domaćin na tom festivalu, i izveštaje o tome imate na blogu: I izdanje, iz 2009. opisano je ovde, a II festival (2010) slikopisan je mnogo detaljnije ovde a zatim u nastavku i ovde, s posebnim osvrtom na moj nekro-performans/promociju NAŽIVOG.
Evo kako je TV PINK (!) izvestila o premijernoj verziji iz 2009. godine:


Prošlogodišnji festival sam preskočio jer sam u to vreme bio na /SLASH festivalu u Beču.
Ovog puta sam samo gost, u funkciji predstavljanja ultimativne Knjige Sudnjeg DanaNEKRONOMIKONA! Drhtite, jer zvezde su tamo gde treba, a ja sam u Zaječaru u subotu da kažem reč-dve o Lavkraftu i ovoj antologiji!
Evo celokupnog programa dešavanja.

Dan I

20h - otvaranje festivala
- izložbe:
Marko Stojanović, Bojan Vukić, Dragan Stokić: Vekovnici Zaječar
Nikola Vitković: Necroicon – H .P. Lovecraft

gosti:
- Žarko Milićević
- Spomenka Stefanović
Predstavljanje Društva "Lazar Komarčić", zbirke i konkursa za priču ANOMALIJA.
Predstavljanje knjige "Legende o nestanku" (Tardis)

- Goran Skrobonja:
Kim Newman & Ian McDonald (prisutni duhom i u knjigama)

- Borislav Stanojević:
Kapetan Nitrat (as itself) – promocija stripa.

- Marko Backović & Jovan Ristić: Pozdrav iz Banatskog trougla ili dan kada se petak 13. nije pao za 1. Maj
Kratke treš-horor-komedije: POZDRAV IZ BEOGRADA i BANATSKI TROUGAO, možda još poneki sitniji ako se stigne...

- Projekcija filma THE LAST DROP Miroslava Lakobrije

+ PLAN B after party (00:00 - 04:00)

Dan II

16h - berza knjiga, stripova, filmova

17h - fantasy board games turnir

18h - retrospektiva filmova prikazanih na Festivalu fantastike Zaječar

19:30h - ZiMan projekcije filmova u produkciji Omladinskog centra Zaječar

20:00h
Predstavljanje IP TARDIS; gosti: Spomenka Stefanović Pululu, urednik, Ilija Bakić, pisac (Jesen Skupljača, Nastaviće se, LED, Mudrijaši; u najavi: Unezverijada) i Oliver Jovanović (Grotlo; u najavi: Votum).

Posle predstavljanja knjige "VOTUM" Olivera Jovanovića biće izveden live soundtrack by Watchmenmk (one-man industrial project)

- Dejan Ognjanović: H.P. Lovecraft – NEKRONOMIKON
Boban Knežević, izdavač, donosi nekoliko komada na crnu berzu knjiga...

- Šok Koridor: Apocalyptic shock

- Vilindar: tribal fusion bellydance (delimična postava)

- Figurative Theatre Niš Live: Dadawave (industrial noise!!!!!!!)

+ PLAN B
Zaječar after midnight gothic industrial party by Akasha & Nenad Bekvalac
(00:00 - 04:00)Inače, petak 28.09. je zakrčen fanta-horor zbitijima.
Pored početka festivala u Zaječaru, evo i dva značajna dešavanja u Beogradu.

1) "Festival srpskog filma fantastike", koji će biti održan od 18. do 21. oktobra 2012. godine, biće u petak 28. septembra promovisan putem štanda kod Terazijske česme u Beogradu i specijalnog programa sa maskama i kostimima. 
Beograđani će od 11 do 17 sati moći da se slikaju sa Dilanom Dogom, Gručom, vampirima i zombijima, a aktivisti i volonteri Festivala će anketirati prolaznike i deliti im promotivni materijal. U sklopu Festivala će 20. oktobra biti upriličena prva srpska "Zombi šetnja" (Zombie Walk) - karneval ljudi maskiranih u zombije kakav je uobičajen na festivalima fantastike u svetu. Specijalni gost Festivala je Serđo Stivaleti (Sergio Stivaletti), slavni italijanski majstor filmskih maski i fizičkih specijalnih efekata.

2) U okviru 10. Međunarodnog Salona stripa u Beogradu (od 27-30.09.2012), na štandu Komika pored gomile izdanja uočite dve neobične strip-knjige – Gnusobno-spodobne slučajeve, ili udese i Ljubazne leševe! Ovoga puta, autor ova dva (ne)dela – Ivica Stevanović – pripremio Vam je dva iznenađenja, i to grafičkog karaktera!
Prvo iznenađenje:
Uz svaki kupljeni primerak Gnusobno-spodobnih slučajeva, pored potpisa i posvete, autor Vam poklanja autorizovanu digitalnu grafiku malog formata (14x16,5 cm), odštampanu na voluminoznom toniranom papiru od trista grama. U pitanju je mali tiraž od svega 12 digitalnih otisaka, uredno obeleženih i brižljivo potpisanih. Dakle, Gnusobno-spodobni slučajevi + grafika = 800 din.
Drugo iznenađenje:
Za sve one koji su pribavili sebi po primerak grafičkog romana Ljubazni leševi, sada imaju jedinstvenu priliku da ulepšaju zidove, svog stalnog ili privremenog prebivališta, prigodnim autorskim grafikama velikog formata (povećani A3 format, 33x48cm). Cena ove umetnosti, otisnute na voluminoznom toniranom papiru približne gramaže kao gurmanska pljeskavica, jeste tričavih 800 dinara (manje od jedne "crvene"). Nemojte propustiti ovu priliku jer će autor biti prisutan samo tog dana (četvrtak, 27.09.2012), kao i grafike. 
 
Za one koji nisu do sada nisu uvrstili ovaj kultni graf. roman u svoju biblioteku, evo mogućnosti za dupli užitak – Ljubazni leševi (1200) + grafika (500) = 1700 din! Ako je Paul Gravett mogao da ga uvrsti na listu najboljih strip ostvarenja u 2011-oj van anglosaksonskog područja, onda možete i Vi da ovom knjigom obogatite sopstveno domaćinstvo (sa ili bez grafike – svejedno je)!
Prezentacija ovog izdavača je u petak u 16h u SKC-u (Velika sala).