четвртак, 10. новембар 2011.

Ghoul u medijima

            U okviru akcije "Ghoul prosvetljuje, mediji (uglavnom) zaglupljuju", evo nekoliko najnovijih primera mog medijskog prisustva u poslednjih 5 dana.

            U petak 04.11. u Kragujevcu sam promovisao svoj roman NAŽIVO. Na moje zaprepaštenje, pojavilo se čak 25-30 osoba koje su sa velikim interesovanjem saslušale razgovor sa domaćinom iz SKC-a. (Sve fotke iz KG + gostoprimstvo (c) by = Vojislav Bačanin!)

Razgovor je bio nadahnut i sad mi je žao što ne ponesoh diktafon, jer postavljeno mi je nekoliko originalnih pitanja o stvarima o kojima u svom pogovoru II izdanju, a ni drugde nisam, ili barem ne ovako opširno, govorio. Čak je nakon promocije prodato više primeraka (sic!) nego što sam ih – skeptično suzdržan – poneo sa sobom.
            Tokom priče, zapazio sam da jedna ženska osoba u prvom redu zapisuje ponešto. Ispostavilo se da se radi o nekome ko, najverovatnije, prima platu kao novinar. Ako je tako, onda... šta reći? 

Jer, narednog dana na kragujevačkom portalu našao se izbor iz njenih nesređenih, nepovezanih beležaka koji niko pri zdravom razumu (niti iko ko se odaziva na titulu: urednik!) ne bi mogao da nazove člankom, izveštajem ili bilo čime. Radi se o polushvaćenim, polusvarenim, nekoordinisanim, neobrađenim crticama, direktno iz notesa prepisanim pravo na sajt


Neuporedivo kvalitetniji osvrt na Lavkraftov i pomalo moj NEKRONOMIKON pojavio se onlajn na FRENZY SPARK – lokaciji koja tvrdi za sebe da je #1 Serbian Pop Culture Blog Magazine
Tačno dve godine nakon što je ova zbirka objavljena u 2.000 primeraka, ovaj prikaz, by Andrej Vidović, pojavio se taman na vreme da komemoriše prelazak ovog naslova u OUT OF PRINT kategoriju. Naime, na nedavnom Sajmu knjiga u Beogradu prodato je poslednjih 10-ak komada koji su pronađeni retardirani u nekom magacinu. Dok se kilavi izdavač (Boban Knežević) ne poprisabere i organizuje rad na drugom, dopunjenom izdanju, ovu knjigu teško da ćete više naći u prodaji. Zato, uživajte u najavi knjige koju više nigde ne možete kupiti! Klikni OVDE i čitaj!


U nedelju 06.11. u BLIC dodatku "Blic Knjiga", Slobodan Ivkov je prikazao moju zbirku eseja o hororu, STUDIJA STRAVE, objavljenu 2008. godine. Tekst nije loš (ako ne računam sasvim izlišno i apsurdno pominjanje jednog romana koji blage veze s ovom knjigom nema), ali su dežurni guglaši u redakciji BLICA, kao što možete videti, izguglali pogrešnu sliku. Ovo što je stavljeno uz novinski tekst NIJE korica te knjige, već samo jedna vrlo rana i vrlo (ne)radna verzija koju sam ja pravio i sasvim idiotski ostavio da visi na netu kako bi se baš za nju lepili "novinari" i tehnički urednici nesposobni da lociraju adekvatnu ilustraciju! Evo kako je to izgledalo u nedeljnom magazinskom izdanju BLICA:


Inače, kad sam već kod neprofesionalnih individua koje se izdaju za novinare, evo jedne anegdote od pre neki dan. Zove me na telefon "novinarka" jedne niške televizije. Čula da će u utorak biti promocija neke knjige o apokalipsi, pa bi da popriča sa mnom – u četvrtak. A što ne dođete u utorak, na promociju, pa ću vam kazati sve što želite, pitam ja. Eh, oh, uh, kaže ona, u utorak idem na slavu. E, pa onda ništa, rekoh ja. U četvrtak je MOJA slava: sveti ghoul's rest in peace, sitting in a warm room watching some nice film. Paz' da ne bih za dž, i još o svom trošku, tad kad se novinarki ćefne, dolazio iz Banje u Niš i traćio svoje vreme da bi ona imala prilog, ili emisiju ili šta god za šta je plaćena... ali samo onda kad ne ide na slavu.
Inače, u petak 11.11.11. biće oko 19h u filmskoj emisiji KADAR na TV ZONA prikazan razgovor sa mnom povodom NAŽIVOG, pa kome je baš do Video-Ghoula, može tu i tada da utaži svoje potrebe za time.

Za kraj, evo dva dokaza da je GHOUL'S SEAL OF APPROVAL postao BREND!

Ako odete na sajt izdavačke kuće HEADPRESS – što vam svakako preporučujem, jer imaju sjajan izbor extremnih freako-weirdo izdanja! – možete pogledati odeljak izvadaka iz štampe za knjigu DARK STARS RISING o kojoj sam pisao još pre skoro godinu dana (ima tekst i ovde na blogu, ko ga je tada omašio). Tu ćete videti čak nekoliko blurbova iz mog rivjua – kao i isticanje da je ta knjiga dobitnik prestižne nagrade GHOUL'S SEAL OF APPROVAL!

A kad je već tomu tako, onda ne treba da čudi da je dežurni guglaš iz niških NARODNIH NOVINA kao ilustraciju copy-paste najave promocije APOKALIPSE izabrao – baš verziju korice na kojoj stoji GHOUL'S SEAL OF APPROVAL! Hi hi hi...

Ovo je, inače, već šesti ili sedmi put da se ovaj BREND nađe na ilustraciji nekog teksta u raznim štampanim ili onlajn medijima, što je samo još jedan dokaz da se GHOUL polako ali sigurno uvlači u sve pore ovog nekulturnog društva kako bi ga eksplodirao iznutra!

PS: Ovde su navedene samo nedavne akcije u srpskim medijima. O međunarodnom Ghoul prisustvu čitaćete u narednim danima.