петак, 19. октобар 2018.

UKLETA KUĆA



„Ukleta kuća“ je naslov jedne od jezivijih Lavkraftovih priča u Orfelinovom ultimativnom izdanju NEKRONOMIKONA koje izlazi tačno za Sajam knjiga u Beogradu. Evo kako će korica te knjige izgledati:
Sve detalje o tome kako izgleda iznutra i šta sve u njoj ima, piše OVDE. Na Sajmu ćete moći da je kupite za samo 2.400 din, što je njena pretplatna cena; kasnije će, u knjižarama, biti skoro 3.000 din.
Inače, NEKRONOMIKON je prva knjiga u novoj Orfelinovoj ediciji Crna mačka. Nazvali smo je tako iz dva glavna razloga: 1) to je naslov jedne od najboljih i najpoznatijih priča Oca Horora, E. A. Poa, i 2) on, u izvesnom smislu, aludira i na ime Lavkraftove mace-mezimice iz detinjstva, i uopšte na njegovu ljubav prema mačkama, a osim toga, 3) lepo zvuči kao naziv, iliti „brend“.
Ova edicija je zamišljena kao mesto gde ćemo svake godine objavljivati po jednu veliku, obimnu, super-dizajniranu i ilustrovanu knjigu vrhunaca horora, kao što je to sada NEKRONOMIKON. U čemu je razlika u odnosu na već postojeću ediciju „Poetika strave“? Pa, u veličini, obimu, još naglašenijem dizajnu, još većem broju originalnih ilustracija, i u tome što će to biti knjige-antologije, i za antologiju.
Nekronomikonski tretman će dobiti i Poove horor priče, kao što sam to na blogu najavio još pre nekog vremena (novi prevodi, nikad viđene anotacije, opširan pogovor, svaka priča zasebno ilustrovana...), a planiramo i antologije horor priča nekih nacija koje ne potiču iz anglofone sfere, da ne pomislite da su samo Englezi i Ameri pisali dobar horor. 
Toliko za sada, ne smem detaljnije, ali samo strpljenja; već sledeće godine čeka vas jedna ogromna nekro-knjižurina, a kad kucne čas, najaviću je konkretnije (već uveliko radim na njoj)!

Ukleta kuća je, takođe, jedan od centralnih gotskih motiva, razrađivanih i kasnije u žanru horora, a vrhunski i (po meni) neprevaziđeno, u super-genijalnom, besprekornom, savršenom romanu UKLETA KUĆA NA BRDU Širli Džekson koji je pre dve godine objavio Orfelin u prevodu dr Dejana Ognjanovića.

Na Netflixu upravo ovih dana možete gledati TV seriju u 10 epizoda Ukleta kuća na brdu, prema tom romanu. Ja zbog prevelikih obaveza prethodnih dana i nedelja još nisam stigao da je pogledam (uradiću to tek posle Sajma knjiga), ali to je producirao NETFLIX, dakle nije nešto sitno i nebitno, ima dobar budžet, i režirao je Majk Flanagan, reditelj nekoliko hvaljenih i voljenih novijih horora kao što su Absentia, Oculus, Hush...
Američke kritike i komentari su pretežno povoljni - mada je serija kao adaptacija veoma slobodna, obrađuje i dopisuje ideje, likove i scene iz romana, i ide u sasvim drugom pravcu...
            Stiven King je danas na tviteru napisao: 
„THE HAUNTING OF HILL HOUSE, revised and remodeled by Mike Flanagan. I don't usually care for this kind of revisionism, but this is great. Close to a work of genius, really. I think Shirley Jackson would approve, but who knows for sure.“
Dakle, nije malo kad ON to kaže i kad se to razglasi po internetu...
Zašto vam sve to govorim? Zato što, ako još niste pročitali ovaj izuzetan roman strave koji vam ja već godinama preporučujem, nemojte ga tražiti na štandu Orfelina: ta knjiga je kod izdavača rasprodata! Ostalo je od celog tiraža još nekih 150 primeraka razasutih po Vulkanovim i Delfi knjižarama: dakle, potražite je tamo, dok je još ima, jer ne verujem da ćemo raditi II izdanje. 





Ovaj post ukrasio sam fotografijama koje sam načinio prilikom nedavnog boravka u Subotici, gde sam promovisao knjigu VIŠE OD ISTINE. Zamolio sam ljubazne domaćine da mi pokažu neku slikovitu i gotsko-hororičnu lokaciju, pa samo tako dospeli do ove bivše sinagoge i kuće kraj nje; ruševine, ali zaista vrlo inspirativne.

Ilija Vuletić, dr Ghoul, Viktorija Simon Vuletić

Pored toga, ova arhitektura i njen raspadnuti, oljušteni, ruševni ugođaj neodoljivo podsećaju na slike Dragana Bibina, koji je svojim divotama ukrasio i nekoliko korica Orfelinovih hororičnih knjiga, pa je tako sve ovo nekako povezano...


Dakle, uživajte u ovim creepy fotkama i gornjim vestima, a moje preporuke za Sajam knjiga, koji počinje u nedelju 21.X očekujte u subotu, dan pred početak.


PS: Fotke i kraći video sa Kadijine promocije u Subotici možete videti OVDE... I nemojte se još dugo nećkati i premišljati oko ove knjige... Njen tiraž od 500 primeraka većim delom je već otišao kod onih koji znaju šta valja...