четвртак, 31. јул 2014.

ASMODEXIA (2014)

  ***  
  3+  

            S velikim uživanjem pogledao sam ovaj film na ovogodišnjem Grossmann festivalu. Štaviše, odgledao sam ga čak dvaput u roku od četiri dana, što sam u skorije vreme uradio samo još sa UNDER THE SKIN. Neću time da kažem da je baš na tom nivou radikalne audiovizuelne divotalnosti, ali svakako jeste u pitanju vanredno prijatan horor zahvalan za višestruko uživanje.
            Film se dešava decembra 2012. uoči Smaka sveta prema proročanstvu Maja; stari egzorcista sa svojom unukom pešice luta suncem opaljenim predelima (da, u decembru! nenormalne vrućine deo su predapokaliptične atmosfere) idući prema neimenovanom cilju, uz stalno odbrojavanje dana, 
a usput obavi poneki egzorcizam (u kome devojčica igra važnu ulogu!), pretežno na neortodoksnim lokacijama kao što su zapuštene nusprostorije jednog opustelog, grafitima išaranog malog stadiona, ili misteriozno krajputaško svratište sa grupicom čudno zarobljenih likova...
            Glavna vrlina ovog filma je izražen talenat za vizuelno pripovedanje – ovde se priča slikama (i te kakvim!), muzikom i gustom atmosferom krcatom zlokobnim, opskurnim nagoveštajima. Bogat katoličkom ikonografijom, ovo je po mnogo čemu film kakav s ovim intenzitetom samo katolik (a naročito španski) može da napravi. Može to i da se ejpuje, naravno, ali takav fejkeraj lako se prozre: ASMODEXIA prirodno izvire iz svog ambijenta, napaja se njegovim gustim sokovima, i intenzivno ilustruje moju staru maksimu da "Nema satanizma bez katolicizma" (c) Ghoul.
            Naracija je pomalo nejasna na prvo gledanje jer je film napadno epizodičan, veza između scena (i između likova, i njihovih motivacija) nije smesta očigledna, zbog brojnih flešbekova i paralelnih radnji potrebna je veća doza pažnje nego za prosečan linearni američki hororčić, i zapravo – kao i u većini dobrih horora – pravo blago se otkriva tek na drugo gledanje. Naročito zbog toga što film sadrži vrlo zabavan twist. Osvrnuću se na njega malo niže, ali biće uredno zaklonjen tako da vam ne spojlujem užitak.
            Pre spojlera, reći ću samo ovo. Reditelj Mark Karete upisao se ovim filmom u značajne nove horor reditelje i s nestrpljenjem očekujem njegov naredni projekat. ASMODEXIA, istina, pomalo pati od zbrzanog scenarija u kojem nije baš najsrećnije niti u potpunosti smisleno spojen heterogeni materijal (Maje, Smak sveta, satanizam, globalne promene, Faustizam, sekte, egzorcizam...), što se vidi i u lepozvučećem ali pomalo apsurdnom naslovu – nastalom, kako mi je Karete priznao (u filmu se to ne kazuje), spojem reči Asmodeus (jedan od đavola) i anorexia.
            Uprkos relativno niskom budžetu koji kompromituje par scena (npr. zbrzanu i neuverljivu saobraćajnu nesreću s gaženjem pešaka), vizuelni rukopis reditelja čvrst je kano klisurina. Ovaj čovek kapira horor, ume da ga proizvede jasnim filmskim sredstvima, i ja u njemu vidim najozbiljnijeg kandidata za novog Balaguera (iako "stari" uopšte nije za penziju, dabome; trejler za REC 4 svedoči o mega-intrigantnom filmu koji jedva čekam da pogledam). Ima, izgleda, nešto u toj Kataloniji: obojica su otuda, i vrlo su izraženi zagovornici nezavisnosti od Španije... 
U intervjuu koji mi je dao, Karete priznaje da je posvećen horor žanru, da ga zanima komercijalni film i da bi vrlo rado, ako bude prilike, radio u Americi, ili barem na engleskom, u Španiji. Mislim da ima predispozicije za to, i želim mu svu sreću sa ovim filmom koji tek počinje festivalski život, a najesen će imati ograničenu distribuciju u Americi i Kanadi. Ovo ujedno odgovara na vaše predvidivo pitanje: ne, trenutno ga nema na netu, i moraćete da sačekate da izađe na DVD-u u SAD krajem godine.
Vredi istaći još jedan redak kvalitet kojim ASMODEXIA može da se pohvali: naime, film ima izvanredan, prelep kraj! Jeste, stalno ovde i drugde kukam kako današnji horori više ne umeju da svrše kako valja, trapavi su da vežu mašnicu na samom kraju, da metnu jagodu na vrh šlaga, da vas ostave sa nekim WOW prizorom ili idejom, jer ako uopšte imaju neku idejicu – oni požure da je izbace u prvih 10 minuta kako bi vas navukli, a za kraj im pretekne tek neki mehanički, lejmerski twist. E pa, ovde to nije slučaj. Istina, sama kulminacija je mogla, za moj groš (ali ne i za budžet koji su imali na raspolaganju) da bude pompeznija, ali je zato finalni, složeni kadar – čista genijalnost u svojoj svetoj jednostavnosti: toliko dobar da se pitam kako je moguće da se niko do sada nije setio nečeg ovako prostog, a efektnog?
Inače, na Jutjubu možete pogledati Kareteov vrlo dobar kratki film (s engleskim titlovima)


Nažalost, njegova kratka CASTIDERMIA je takođe na Jutjubu, ali bez engleskih titlova – umesto njih, imate francuske, pa ako vam to nešto čini – pogledajte i to.

E, a kad pogledate ASMODEXIJU, možete da bacite pogled i na ove SPOJLERE – ali nikako pre toga!


ASMODEXIA čitava počiva na jednostavnom, ali pametno i dosledno sprovedenom triku, odnosno twistu, zasnovanom na totalnom izvrtanju tipičnom za satanizam: na kraju saznamo – prividni "božji čovek" je zapravo satanista, njegova nekadašnja prividno hristijanska sekta zapravo je bila satanistička, a njegova unuka mu je istovremeno i ćerka (oh, yes!) i izabranica Asmodejeva – nešto kao Antihristina koja treba da otvori vrata Pakla! A opet, film nas ne vara na neki kvaran način: pametnim elipsama i dvosmislicama on se zapravo poigrava s našim predrasudama i učitavanjima. Ko nam je kriv što, kad neko kaže "Our Lord", mi automatski pomislimo na Džizus Krajsta? Ima i drugih Lordova...

A što se tiče egzorcizama, radi se zapravo o opsedanju članova satanističke sekte od strane anđela – pomalo nekanonska ideja, barem meni nije poznato da se i to može prema dogmi, ali – što da ne: ako smo gutali anđele u fensi kaputima koji se tuku i lomataju s đavolima u PROPHECY, što ne bismo gutali anđele koji opsedaju sataniste? Svakako originalna ideja, i fino provedena. Iako ASMODEXIA nema bogzna kako bogatu misaonu dimenziju i iscrpljuje se u svojoj jezivoj atmosferi i zabavnim horor set-pisovima, ovo izokretanje je zaista zabavno i smelo i originalno izvedeno: ja takvo šta do sada nisam video u filmovima koji tematizuju satanizam!