петак, 5. март 2021.

HLADAN KAO LED: OGLODANE KOSTI! (3. deo)



Na iznenađenje nekih, ali ne i mene, izašao je iz štampe i treći, finalni tom ovog Darkvudovog mini-serijala. Ovime se finalizira storija o onima koji ludake leče i onima koji se ludacima, ali i svima ostalima, hrane. Podsećam, moji osvrti na prva dva toma su OVDE i OVDE.

            Zvanična najava kaže:

Zlokobni Okretni Džek se vratio da uvuče Boston u ludilo, a samo Deklan Tomas može da spreči totalnu katastrofu. Ali svakim atomom snage koji troši na svoje natprirodne moći i izbegavajući da i sam sklizne u ludilo, Deklan postaje sve hladniji. Svakim korakom sve je bliži nultom podeoku na toplomeru. Dok mu telo otkazuje a zdrav razum nestaje, Deklan pokušava da se održi na tankoj liniji između ludila i sigurne smrti.

 

Br. strana: 160 / Kolor
Uvez: Meki

Format: 170 x 260 mm

Zavir (prvih 20 strana):
Oglodani zavir

Promotivna cena (do 20.3.2021) 1.200 din
Puna cena 1.490 din

 

            Ghoul kaže: Eto, ako budete brzi i ovo nabavite u promo periodu, možete za ekvivalent 30 E dobiti sva tri toma, sa skoro 500 strana ukupno, u koloru. Pa gde to ima, osim u ovom Zlatnom Dobu u kojem živimo mi, privilegovani, u Srbiji?

            I za ovaj tom važi što rekoh i ranije: crtež je u „normalnim“ scenama pomalo konvencionalan i nezanimljiv, ali čim krene neki nadrealizam i ludilo (a, fala bogu, toga ima mnogo, i stalno) crtač se razigra, prosto se vidi da je živnuo, i onda kreće eye-candy, ne samo u pogledu vrlo finog splatera nego i nekih nadahnutih košmarnih, stvarnost-cepajućih, apsurdno-grotesknih prizora i kreatura dostojnih vizija Klajva Barkera.

            Da, zaista bi se moglo reći, ako su neke žanrovske paralele potrebne za opis ovog mini serijala, da sve to nalikuje stripizaciji nekog nenapisanog, ili barem dosad neobjavljenog, ali više nego solidnog romana Klajva Barkera iz njegove zlatne faze.

            Osim pomenutih vizuelnih momenata, na Barkera me podseća i relativno bezličan glavni junak, „dobrica“ Deklan (kažem Dobrica uprkos otkriću njegove prošlosti iz 2. toma, koje to donekle relativizuje – ali i ne rasplete se ta linija najpotpunije u trećem), nasuprot itekako upečatljivom, memorabilnom i zabavnom zlikovcu, Okretnom Džeku, svojevrsnoj horor verziji Džokera (iako je, naravno, sam Džoker potekao iz horora nemačkog expresionizma, pre nego što je bio Betmenizovan i goticizovan).

            U tom smislu, ovaj strip nudi povratak Džokera (pod drugim imenom) žanru u kojem je rođen. Njegova kreveljenja i triksterisanja i provociranja i razbijanja svih konvencija prava su srž i glavni kvalitet ove storije, bar za mene.

            Storija je, kad je već pomenuh, solidno okončana, mašnica je dobro privezana, mada, realno, barem meni, ova skaska o ludilu i borbi protiv bezumlja i nije nešto mnogo zasnovana na razumu, logici i čvrstom smislu, nego je više kostur za vešanje manje-više anything goes iracionalnosti i horor-ludila. Što je savršeno ok, kad je izvedeno dosledno i vizuelno zabavno, kao ovde.

            Na kraju 3. toma imate i dodatke: skice, alternativne verzije korica (s komentarima autora), plus jednu kratku priču (da, ono, samo sa slovima, bez slika – ali izdržite, samo desetak strana)!

            Sve u svemu, ovo je vrlo dobar strip koji zaslužuje pažnju pre svega ljubitelja horora, jer će njima ponajviše isporučiti, ali i ostali neka bace oko, jer ima se na šta.