недеља, 1. јануар 2012.

Ghoul obrađuje Beč (7): Crkve i katedrale


            Umesto hora bečkih dečaka, za prvi dan Nove Godine evo na blogu nešto drugo a bečko. U okviru akcije "Gde god nađeš zgodnu crkvu, ti Ghoula posadi", tokom svog septembarskog boravka u Beču obišao sam i nekoliko znamenitijih katedrala, crkava i crkvolikih objekata u ovom lepom gradu. Evo slikovitih dokaza (klikni za veću verziju).

   Unutrašnjost glavne bečke Stephansdom katedrale mrljavo je uslikala Lilit i njen famozni I-Paid (sic)! Za jednu toliko izvikanu spravu mora se reći da radi totalno bezveznjačke slike. Ipak, boljih za sada iz tog objekta nemam.

            Locirani su neki spooky vitezovi u oklopu, obavezne lobanje...

            ...a zatekla se tu i jedna obožavateljka NAŽIVOG koja je insistirala da se slika zajedno sa autorom.

            Mom oštrom oku nije promakao ni nekakav legat (?) ili takvo neko specijalno ćoše posvećeno slavnom hrvatskom ratnom zločincu i pokrovitelju genocida, Alojziju Stepincu, čiju sam mumiju već pohodio u katedrali u Zagrebu ovog leta, a o njoj je već zadahnuto pisao i moj prijatelj Dorijan, pa se može reći da je ovaj svetac nešto kao mala zvezda ovog bloga. Ako među čitaocima ima neko ko zna latinski, baš me zanima šta na tabli tačno piše:

            A ovo je već nekakva manja, skromnija katedrala, Votivkirche, od sorte kakvih u Beču ima na svakom ćošku.

            U nju nisam ulazio, ali sam zato ulovio nekoliko votivnih gargojli koje su čučale i kliberile se na spoljnim zidovima.

       Ovu crkvu, Karlskirche, podigli su kako bi zahvalili bogu što ih nije pomorio baš sve, tokom drugog velikog naleta kuge, nego je ostavio šačicu preživelih.

            "Hvala ti, o Bože, jer čudni su i džombasti i blatnjavi i neprohodni putevi tvoji!"

            U idućem nastavku: nekoliko svetovnih lokacija iz Beča pored kojih svaki gotski turista mora da maše svojoj otuđenoj familiji i kezi se u kameru!