понедељак, 2. новембар 2009.

THE SAYAM LOOT 2009

ove godine je ponuda strane knjige bila OČAJNA – vulgarno-populistička bestseler sranja, najveći hitovi, dajdžesti, ono što je 'in' i samo ono što je 'in', ukratko – knjige namenjene samo najpraznoglavijem delu populacije koja je uopšte sposobna da gleda slike na engleskom.

nije da mi 2-3 naslova na engleskom nisu privukla pažnju, ali pošto imam jednu alternativnu, mnogo povoljniju novu šemu za strane knjige, ove godine mrskom nato paktu ne dadoh ni dinara!

zato, knjige koje sam ove godine dovukao sa sajma delim u 2 grupe: 1) PROMO/POKLONI i 2) KUPLJENO.

pa, evo.

1) PROMO/POKLONI

1. ISTINITE LAŽI, paladin

= autorski primerci, pošto imam priču unutra.

2. UVOD U TEORIJU ŽANROVA, milena stojanović, mali nemo 2009.

= knjiga iz mog faha, od strane urednice i izdavača moje STUDIJE STRAVE.

3. KRALJEVI, zoran jakšić

4. MRVE POD KOŽOM, aleksandar marković

5. OTISAK ZVERI U PEPELU, boban knežević

= tri nove tardisove knjige koje sam bio najnestrpljiviji da što pre pročitam/obnovim i iskritikujem/ishvalim.

6. DYLAN DOG spec. 2

7. DYLAN DOG spec. 3

= u 3. broju ima moj text o filmu THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW... a biće nešto i u 4. koji izlazi za koji dan.

8. NOVI ZAVET – savremeni srpski prevod

= ovo su delili za džabe neki bogomoljci, pa uzeh i ja, ali već ovlašan pogled na taj 'savremeni' jezik prevoda kazuje mi da su uspeli da ubiju veći deo poezije iz novog zaveta, koja je –bar za mene- najvažniji kvalitet i razlog za posedovanje i čitanje tog štiva.


2) KUPLJENO

1. ANTOLOGIJA SRPSKE FANTASTIKE, božo vukadinović, zamak kulture, 1980.

= 1000 din.

nije sitna para, ali vredi: ovu staru knjigu, za koju znam odavno, nikada do sada nisam video uživo, nema je ni u jednoj dostupnoj mi biblioteci, jedini moj prijatelj koji je ima – kao da je nema, jer ne može da je pronađe... tako da je ovo bila vrlo vredna iskopina! istina, bar pola tih priča imam u drugim zbirkama, ali ima ih dovoljno meni-premijernih da ne žalim lovu.

2. MISTIČNI KABARE, alehandro hodorovski, solaris, 2008

= 300 din.

ako je verovati datumu na knjizi, ovo je izašlo prošle godine?! ja je sada prvi put videh i smesta kupih.

u pitanju su kratke pričice, anegdote, crtice i palamuđenja koja hodorovski prodaje na svojim 'seminarima' u parizu i drugde.

3. FILOSOFIJA PALANKE, radomir konstantinović, otkrovenje, 2008.

= 550 din

predugo sam čekao, uglavnom sam nailazio na neka ofucana prastara izdanja – ovo sada je glans-novo (sic!) & ready to use!

4. PRODAVNICA TAJNI, dino bucati, libretto, 2006.

= 250 din.

godinama je već ostavljam za neku drugu priliku, i dosadilo mi je više da je opet odložim nego ovog puta – kupih! ipak je to klasik moderne fantastike, a fine korice i povoljna cena presudili su.

5. NAJLEPŠE PRIČE FILIPA DAVIDA, prosveta, 2001.

= 100 din.

ovde se nalazi većina njegovih glavnih fanta-horor priča, uključujući i onu po kojoj je kadija snimio ŠTIĆENIKA. čitao sam ih ranije u nekom prastarom izdanju iz 1960-ih (valjda se zvalo po jednoj od priča ovde, BUNAR U MRAČNOJ ŠUMI), ali lepo je imati ih sada u novoj, lepoj knjižici za pare za koje je u bg odavno nemoguće popiti i čašu soka u kafeu.

6. PRIČE O MUŠKOM, miloš crnjanski, draganić, 1993.

= 200 din.

rane priče od kojih se mnoge dotiču fantastike + textovi o njima.

7. CRNE CIPELE, oto oltvanji, samizdat b92, 2005.

= 200 din.

čim je knjiga izašla, pročitao sam u busu prvih 15ak stranica iz nečijeg tuđeg primerka, i to mi se ništa nije dopalo. ipak, sad su bile na rasprodaji – 100 din. po cipeli! – pa rekoh, ne mož biti tolko loše. samo da ne propuštaju vodu, tj. da nisu od fejk kože!?

8. K. –roberto kalaso, arhipelag, 2009.

= 700 din.

ovo je nešto između romana i studije o kafki, delovalo mi zanimljivo na prelistavanje, can't get enough of kafka anyway, a kad pročitam – javiću detalje.

9. POSLEDNJI SRBIN, boban knežević, alnari 2009.

= 540 din

mnogo-najavljivani i dugo-čekani roman jednog od manje dosadnih domaćih pisaca fantastike. deluje pompezno, a javlja mi se da bi moglo biti dobro.

10. U ODVAJANJU, ilija bakić, agora, 2009.

= 500 din.

još jedna (treća u ovoj godini!) zbirka priča ilije bakića, mog najdražeg domaćeg pisca fantastike.

11. POSLEDNJA VELIKA AVANTURA, pavle zelić, matica srpska, 2009.

= 200 din.

sve priče na jednom mestu, na žalost, u knjizi skromnog dizajna i formata.

12. GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI ILI UDESI, ivica stevanović, punta, 2009.

= 700 din.

= jedan od mojih omiljenih srpskih crtača, sa slikovnicom za mentalno poremećenu decu i one koji ih (tu decu) još nose u sebi.

kad se sve sabere i oduzme, odlično sam prošao: dao sam 5.200 din a dobio 20 odličnih knjiga.

takođe, kao učesnik programa sajma imao sam free pass, pa sam si mogao dopustiti 3 posete sajmu i opuštenije razgledanje i druženje tamo.

kao učesnik strip-tribina dobio sam 4 originalne ilustracije - helboja, dilana doga, konstantina i betmena- po mom izboru, pri čemu mi se džejmi delano potpisao na onu sa konstantinom (bez raskršća, ali sa cigarom). takođe uzeh i jednu razglednicu futur-beograda s potpisom alexe gajića i free strip-emitor koji je, pored ostalih slastica, imao i srpski prevod mega-intervjua s delanom (prošle nedelje na engleskom izašao na ovom blogu).

stigao sam ovog puta da se malo duže družim s nekim ljudima koje maltene samo na sajmu i viđam (bojan iz CG, bakić, itd.), bilo je super na tardisovoj proslavi 2 godine izdavaštva (odličan ajvar, torta i kolač!), bilo je fino na halloween-večeri s delanom (pored mene, roganovića i njegove cure, te dakako delana i nj. žene, bio je sa nama i dušman) u iznenađujuće prijatnoj kafani blizu sajma, kao i na post-festumu kod 'duha koji hoda' (ime i adresa poznati redakciji, ali u svetlu najnovije dačićeve akcije bolje da ne otkrivam previše gde smo bili, šta smo radili i ko je robu doneo).

iako mrtav umoran, uspeo sam da ostanem uglavnom budan uz nesnosno glupi i skoro negledljivi PANDORUM na sinemaniji, noćio kod samira, video načas svinjogripoznog mehu krljića (koji je, iako bolan, pripomogao sa mojim naramkom knjiga), odseo i kod dragog i uvek okrepljujućeg lazara švelja, a u ponedeljak na jednoj važnoj instituciji predao neke vrlo važne papire – ali o posledicama toga bićete obavešteni drugom prilikom.

sve u svemu, sajam je – bar meni – ove godine bio znatno prijatniji i podnošljiviji no obično.

od knjiga koje zamalo da kupim, mogao bih nabrojati bar 5-6 u izdanju službenog glasnika, ali doći ću do njih svakako, one way or another; recimo, REČNIK PAKLA uopšte ne deluje tako loš kao što sam mislio, iako je ovo verzija bez ilustracija (!). takođe, umalo da kupim novu ISTORIJU SAMOUBISTVA, i u poslednji čas odlučih da ipak ne gomilam knjige s tom tematikom u sobi – jednog dana kada me nađu samoubijenog, pomisliće da su knjige krive. heh.