среда, 13. април 2011.

Zoran Janjetov& Alejandro Jodorowsky HAPPENING!

            u principu na ovom blogu ne prenosim tuđe vesti i najave, jer prežvakača ima sasvim dovoljno na netu, a ovaj blog je posvećen exkluzivnom materijalu.
            međutim, istorijski događaji prilika su za istorijske presedane, a ja ovoj dole stupendoznoj najavi nemam mnogo toga šta da dodam, sem da sam unapred oduševljen prilikom da naživo sretnem alehandra jodorovskog, jednog od zaista malog broja živih reditelja koje duboko i bez ikakve zadrške i rezerve (da, kronenberže – bez ikakve ograde!) poštujem i obožavam.

            što je još lepše, povod za njegov dolazak u beograd je izložba zorana janjetova, čijeg bernarda panasonika sam čito još u praistorijskim danima YU STRIPA i još kojegde, pre nego je izdat u (must have!) album formi.
            ne treba crtati – naročito ne uz mnogo bolje crtače koji će biti na licu mesta – da se radi o prvorazrednom, istorijskom događaju.
            biću tamo, kao i svako drugi ko zna šta valja.

re - spektiva
15.04.2011. - 01.05.2011.

U petak, 15. aprila u 20 sati u Francuskom institutu (ranije Francuski kulturni centar) u Srbiji, Knez Mihailova 31, Beograd, otvara se izložba poznatog strip autora, Zorana Janjetova, pod nazivom, "re - spektiva", i trajaće do 1. juna.
Izložba će se sastojati od originalnih tabli i crteža od početka crtačke karijere do danas, zatim namenskih crteža za izložbu, kao i od tabli poslednjeg Janjetovljevog albuma, Ogregod. Ovaj album nastao je u saradnji sa kultnim strip scenaristom, Alejandrom Jodorowskym.

Pošto je Janjetov jedan od najuspešnijih crtača u regionu i može se pohvaliti saradnjom sa dvojicom najvećih majstora stripske umetnosti, crtačem Mebiusom i scenaristom Jodorowsky-em, sa kojima je započeo saradnju na serijalima Inkal i Mladost Džona Difula, ovo je prilika da se predstavi domaćoj publici, gde nije toliko poznat. Zoran Janjetov je sada već veteran francusko-belgijske stripske scene, sa stažom od preko dvadeset pet godina, njegovi albumi su prevođeni širom sveta, uključujući tu i Južnu Koreju, Finsku i Poljsku.
Izložba ce nakon Beograda putovati u Niš i Novi Sad.

Kao gost Zorana Janjetova, pojaviće se njegov dugogodišnji saradnik, kultni autor Alejandro Jodorowsky, koji će održati predavanje o svom životu i delu srpskoj publici. Ovaj nesvakidašnji multidisciplinarni umetnik, koji je stekao slavu baveći se pantomimom, pisanjem dramskih dela, poezije, stripskih i filmskih scenarija, naročito je ostao zapažen kao filmski i stripski autor. Njegovi filmovi El Topo i Santa Sangre inspirisali su čitavu jednu generaciju filmskih režisera, počevši od David Lynch-a. U svetu Devete umetnosti (stripa) jedan je od najcenjenijih scenarista, čije su priče ilustrovali: Moebius, Manara, Janjetov, Buk, Jimenez i drugi.
Ovom prilikom, biće mu dodeljeno najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke - Zlatni pečat. (Subota u 20h u Kinoteci)
Na predavanju će biti obezbeđen simultani prevod. 

            PS: a sad opet ja: izložba će u niš doći negde tokom leta, svakako posle 1. juna, a sa njom verovatno i janjetov, pa će svih 6 nišlija koji su čuli za njega moći da ga vide i uživo!
            kako mi on reče, biće prilike za potpisivanje albuma i ostaloga prilikom oba dešavanja u bg, tj. i u petak uveče, a i u subotu u kinoteci.


            PPS: u okviru akcije 'čekajući jodoa' repriziro sam SANTA SANGRE, koji mi je oduvek bio by far najdraži njegov film, i nakon ovog gledanja zaključio da sam do sada bio nepravedno prestrog prema tom filmu (do sada je od mene bio ocenjen četvorkom). ovo je, ipak, u najmanju ruku 5-.
najverovatnije ću za idući FILAŽ pisati esej o jodorovskom. do tada, fotkama (uglavnom) iz SANTA SANGRE krasim ovu najavu.