среда, 15. септембар 2010.

Kadijević i horor u POLITICI i ZABAVNIKU

Politika je u svom nedeljnom "Magazinu" (12.09.2010) objavila veliki tekst "Pun mesec nad šljivikom", nakon Festivala srpskog horora u Ribarskoj banji, koji je poslužio kao povod da se istraži "horor na srpski način".

Ako niste kupili papirno izdanje, taj tekst o strahovima i hororu možete pročitati onlajn, na gornjem linku, a možete ga takođe i skinuti sa linka koji kačim nešto niže. Preporučujem da to skinete, jer se radi o prelomljenoj verziji, sa ilustracijama kojih nema onlajn + u fajlu koji kačim nalazi se i poveći INTERVJU SA ĐORĐEM KADIJEVIĆEM, kojeg nema onlajn.

Naravno, novinari ne bi bili novinari da nisu i ovog puta zabrljali na par mesta: Kadijin TV film ŠTIĆENIK proglasili su decidirano bioskopskim (iako, da stvar bude još apsurdnija, radi se o njegovom najkraćem od svih filmova koje je radio za TV, sa jedva 46'), a nije pošteđen ni film DEVIČANSKA SVIRKA, koji se u Politikinoj verziji zove – DEVIČANSKA OSTRVA! Potonji naslov nikako da uđe u glavice nesrećnih novinara, a i šire: svojevremeno, kada su za EMITOR transkribovali razgovor sa Kadijom, taj isti film prekrstili su mu u – VELIČANSTVA SVIJETA!

No, dobro – šta da se radi kad jedina postojeća knjiga o srpskim filmovima strave – U BRDIMA, HORORI – nije plasirana u svakom supermarketu i na svakoj benzinskoj pumpi, pa ne znaju ljudi. A i IMDb je vrlo zajebano koristiti, to je rocket science.

Anyway, evo LINKA sa koga možete skinuti ceo ovaj Politikin horror shebang.

Zahvaljujem saradnicima Bojanu i Bobanu na ovim skenovima.

PS: Kad sam već kod Politike, izgleda da je ovo bila nedelja horora kod njih, pošto je i jedan od udarnih članaka u POLITIKINOM ZABAVNIKU od prošlog petka takođe posvećen strahu i hororu! Pod naslovom "Moć straha", možete ga pročitati i onlajn, OVDE.