уторак, 21. децембар 2010.

Goran Marković, Knjiga scenarija - u Nišu


             imam zadovoljstvo da najavim nekoliko povezanih stvari.
            pre svega, pre neki dan je iz štampe izašao spec. broj YU FILM DANAS-a, br. 96/97, u kome se, pod naslovom Nacionalna klasa i drugi scenariji, u knjiškom formatu (baš kao i SVETLO SA TVRĐAVE), na 560 strana, nalaze sabrani svi scenariji koje je Goran Marković do sada realizovao. znači, tu su: spec. vaspitanje, naci. klasa, majstori x2, tajvanska kanasta, tito i dimbo, srbija 0 godine i turneja, kao i njegova dva izvanredna horor scenarija – za VARIOLU VERU i za VEĆ VIĐENO.
            šta god mislili o markoviću i njegovim poznijim filmovima, mislim da je nesporan kvalitet i značaj koji je u srpski film doneo onim što je uradio zaključno sa, recimo, SABIRNIM CENTROM. uostalom, on je uspeo da se nađe među 501 (best) MOVIE DIRECTORS u izboru stivena džej šnajdera, kao i da sa DEJA VU uđe među 100 EUROPEAN HORROR FILMS istog priređivača. oba texta, i o markoviću za DIRECTORS i o DEJA VU za HORRORS napisao je izvesni Dejan Ognjanović. njegov kraći intervju s markovićem videti OVDE.
            jedan od važnijih kvaliteta markovićevih ranih i srednjih filmova počivao je upravo u odličnim, profilisanim, vrsno napisanim i strukturisanim scenarijima, sa obiljem dobro ocrtanih likova živopisnih dijaloga, pa je to razlog više da ljubitelji DOBRIH domaćih filmova bace oko na ove scenarije. dodatni razlog je taj što su neki od njih bili donekle menjani u procepu između papira i celuloida (npr. lik mihajla – psiho-mustafa iz DEJA VU – u scenariju se zvao ČASLAV!) pa bi i poređenja scenario/gotov film mogla dati neke zanimljive rezultate.
            naravno, pogovor priređivača, franića, je kvintesencijalno franićevski hilarious – iako ima samo dve strane, to vredi svoje težine u zlatu! te pasus-rečenice henrija džejmsa srpske kritike u kojima teško da i pisac zna šta je, u svim zavijanjima i krivudanjiam i digresijama, zapravo kazao, pa onda idiosinkratični izrazi i reči koje nećete naći nigde drugde ("japatizam", "vodelnica" i sl) – sve je to krem na ovu slatku malu izvrnutu tortu.
            znači, pojava ove kapitalne knjige je najava br. 1.

            najava br. 2 glasi:
            U sredu 22.12. u 12 časova u maloj sali NKC-a na paliluli (Niš) biće promovisana knjiga Gorana Markovića „Nacionalna klasa i drugi scenariji“ o kojoj će govoriti njen autor Goran Marković, reditelj, scenarista i dramski pisac i Severin M. Franić, glavni i odgovorni urednik. Posle promocije biće prikazan film „Već viđeno“ koji je Goran Marković snimio 1987. godine i za koji je dobio značajne domaće i strane filmske nagrade.