субота, 14. јул 2012.

Zagreb: Uklete kuće i pusta groblja

 Kako to obično biva, u skladu sa narodnom izrekom "Gdegod nađeš zgodno groblje il' ruševinu, tu Ghoula posadi", i ovu posetu Zagrebu iskoristio sam da obiđem neke hororične lokacije. 
Izveo sam to u sopstvenoj režiji, uz asistenciju internet pretrage, i uz nezaobilaznu i dragocenu pomoć agenta na terenu sa hororičnim imenom Srđan Crnić (iako on niti je srdit, niti crn, mada teži mračnijim sadržajima).
S njim kao vodičem i prijatnim sagovornikom (plus, autorom svih ovih fotografija) zaputio sam se u šetnju jednog vrelog predvečerja u potragu za zlokobnim kućama o kojima sam našao podatke onlajn.
Nažalost, kad na kraju dođosmo do njih, ispostavilo se da su obe u fazi renoviranja – duhovi su već proterani, paučina sklonjena, oljušteni malter i odronjene cigle počišćeni...
Lokacija je Rokov perivoj, gde je nekada bilo groblje – kako mi rekoše, ne baš savesno preseljeno (odnosno, sa mnogim leševima ostavljenim gde su bili, POLTERGEIST-style). 
Dve ulice u kojima smo zatekli neke od slikovitijih zgrada (avaj, naseljenih živim ljudima!) zovu se Nazorova i Jurjevska
Ljudska bića u njima i oko njih nisu nas sprečila da obavimo fotkanje nekih od vizuelno potentnijih, pa eto, ko voli – nek izvoli (i nek klikne na foto da je vidi veću).
 
Kad smo već bili u blizini, svratismo i do ostataka prastarog groblja koje sam overio i prošle godine.
Sada je bilo više vremena da se tu zadržimo i napravimo nove fotke, iz novih uglova, i da na prastarim spomenicima otkrijemo nove zabavne detalje...
 
 
 
 
 
Odatle se spustismo na Tuškanac, taman na vreme za film na letnjoj pozornici. U blizini nje iskoristih priliku da zabeležim i spomenik Krleži, čija je nekadašnja vila odmah prekoputa.
Ovo uslikavanje izveo sam donekle iz poštovanja prema njemu, a odnekle zbog Giger-Alien asocijacija koje mi je glavićki oblik njegove glave na ovom kipu izazvalo...
Ovaj izlet je bio samo zagrevanje za daleko ambicioznije i egzotičnije lokacije koje smo Srđan i ja obišli narednih dana. O tome, u idućim nastavcima!