понедељак, 16. новембар 2009.

THE TEMPLE OF GHOUL


Pokrenuo sam blog na engleskom - THE TEMPLE OF GHOUL!


WHAT IS 'THE TEMPLE OF GHOUL'?

'THE TEMPLE OF GHOUL' is a blog in which the entity publicly known as "Dejan Ognjanovic" will publish its reviews, essays, thoughts and images which may be of interest to the English-speaking audience. More or less coherent crticisms and ramblings are already available in Serbian, here; now, we're spreding the Cult of Ghoul wider.

WHY IS THERE 'THE TEMPLE OF GHOUL'?

The main aim is to make available my reviews and essays written in English to a wider, English-reading audience. It is a natural outgrowth of my already functioning blog in Serbian.


Glavno pitanje - da li će biti preklapanja?

Odgovor – vrlo malo ili nimalo. Znači, na tom blogu biće uglavnom sasvim drugi textovi, prikazi, rivjui, rantovi nego li ovde... Tako da, ako vas već zanima ovo čime se bavim na srpskoj verziji bloga, svakako ubeležite u Favorites i englesku, jer će tamo biti neke druge stvari. More of the same, but different, and in English!


Osim bio-bibliografskog uvoda za nove sektaše, okačio sam i svoj legendarni esej o japanskim horor filmovima, pošto već neko vreme nije bio onlajn na svom izvornom mestu, otkako je KFCC puk'o. Dakle - THE BEST JAPANESE HORRORS OF ALL TIME, part 1!


TRANSCENDENCE - by Edward Lee, John Pelan and Dejan Ognjanovic

-->
Strip TRANSCENDENCE baziran je na kratkoj priči čiji su autori Edward Lee i John Pelan. Edward Lee je kultni američki pisac horora, poznat po spoju ultra-brutalnog ''splatter'' horora sa žestokim erotskim elementima. Najpoznatiji romani su mu INCUBI, SUCCUBI, THE BIGHEAD, THE SHIFTERS, PORTRAIT OF A PSYCHOPATH AS A YOUNG WOMAN (kolaboracija sa Elizabeth Steffen)... Nekoliko svojih kratkih priča već je adaptirao u scenarije za stripove, koje objavio strip magazin VEROTIK Glenna Danziga.
Scenario za strip uradio je sam Edward Lee, a crtež poverio Dejanu Ognjanoviću nakon što je video neke njegove ilustracije.
Priča i strip govore o čoveku koji je u potrazi za transcendentnim iskustvom putem rituala seksualne magije. On dolazi do grimoara neophodnog za ključni ritual i istovremeno upoznaje devojku koja je spremna da sa njim ide - do kraja...
Strip sadrži prilično ekstremne SM i splatter prizore, ali su oni uglavnom opravdani pričom kao i okultnom logikom. Najbliža vizuelna paralela ovom stripu bio bi serijal filmova HELLRAISER, samo sa naglašenijim erotskim motivima.
Strip je rađen crno-belo, sa vrlo detaljnim senčenjem, na 18 strana, i predstavlja zaokruženu priču (mada postoji mogućnost za nastavak). Dijalozi i ostali tekst (kao i ''baloni'' za njih) uneseni su kompjuterski.
TRANSCENDENCE je objavljen u Americi 2002. kao zasebno luksuzno izdanje koje sadrži originalnu priču, strip po njoj, kao i galeriju ilustracija Dejana Ognjanovića horor tematike ali nevezanih za sam strip ili priču. Strip je izašao u dve verzije: s tvrdim luksuznim povezom, i sa mekim koricama. Izdavač je Necro Publications, izdavačka kuća specijalizovana za ''small press'' izdanja pretežno horor orijentacije. Necro Publications je vlasnik prava samo za Severnu Ameriku. Sva ostala prava su vlasništvo autora, tj. Leeja, Pelana i Ognjanovića.
Iskren da budem, strip nije baš naročito uspeo: očigledna je moja crtačka neveština – ali opet, s druge strane, to je moj prvi i jedini strip koji sam ikada nacrtao, a on je, ni manje ni više, nego objavljen u Americi! Koliko ljudi se može pohvaliti tako nečim? Čak sam i dobio neki honorarčić za njega, koji sam smesta pretvorio u DVD-e i knjige koje mi je Lee poslao, a bio je beskrajno ljubazan da mi pokloni i gomilu svojih knjiga, i izdanja prijatelja-kolega koja je imao u extra primercima (npr. dva odlična romana Richarda Laymona i kultni i tada teško nalažljivi OFF SEASON Jacka Ketchuma). Takođe mi je poslao i brdašce stripova koje su mu slali za promo-reviews i koji mu više nisu trebali.
Sve u svemu, bilo je to jedno simpatično, zabavno i vredno iskustvo.