субота, 4. јануар 2014.

2013: REKAPITULACIJA. 2014: PLANOVI.

             2013. je za mene bila odvratna godina. Pre svega na ličnom planu. Počela je s nekim obećanjima i nadama (npr. sestra mi se lepo udala...), ali ubrzo je sve krenulo po zlu: otac se iznenada razboleo i, posle četiri meseca mučenja, umro 17. septembra. Sve oko toga mi je, kao što se može očekivati, drastično reorganizovalo životne prioritete i u drugi ili treći plan gurnulo ono čime se inače bavim. U senci tih isprva blago-obećavajućih a onda sve beznadežnijih i mračnijih dešavanja nisam imao ni volje, ni vremena, ni energije, ni koncentracije, da se bavim nekim opsežnijim stvaranjem. Ovo piskaranje za blog me je održavalo u kakvoj-takvoj kondiciji, a ionako za bolje nisam bio ni voljan ni sposoban. Što je najgore, ni ono najvažnije, čemu sam se tokom dobrog dela godine bio sav posvetio, uprkos svim mojim naporima, kao i trudu porodice i lekara, nije dalo trajnijeg rezultata i... eto. Toliko o planovima i projektima smrtnih stvorova...
            Sve i da nije bilo tako drastičnih preokreta na privatnom (porodičnom) planu, 2013. godina bila je govnjiva, gadna i gnusna kao nijedna prethodna. To je tako zahvaljujući sve dubljoj krizi na svim nivoima ove sve jadnije državice: pre svega ekonomskoj (besparica! svuda! sve veća!), ali sa jakim uplivima opšte društvene krize pojačane dolaskom na vlast totalno nekulturnih i ANTI-KULTURNIH prostaka koji su, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, stvorili atmosferu u kojoj je pošteno i kvalitetno bavljenje pisanjem, kritikom, izdavanjem knjiga i književnih časopisa maltene obesmišljeno – barem za one slobodne igrače koji nisu institucionalizovani i stranački-rođački-ortački uhlebljeni, odnosno pretplaćeni na sve mršaviju kapaljku za "kulturu". Dođoše đuvečari, ćiriličari, guslari i oportunisti i oteraše pitome, za "srbstvo" i Konstantina nezainteresovane umetnike...
            Ukratko: skoro ništa od mojih opreznih ali blago-optimističkih planova za 2013. nije se ostvarilo. Da se podsetite o čemu sam maštao pre tačno godinu dana, kliknite OVDE. A evo kako trenutno stvari stoje po pitanju ovih planova:

POSAO
            U drugoj polovini 2013. trebalo je najzad da nađem jedno više nego adekvatno uposlenje. 
            Od ovoga ništa nije ispalo zbog neažurnosti državnih organa. Navodno, trebalo bi da se to pozitivno rasplete ove godine. Ali, u ovom čemeru i haosu na svim nivoima, pitanje je šta će biti do jeseni. U svakom slučaju, čak i u najboljem scenariju, ja ću na Birou za zapošljavanje provesti barem još 10 meseci...
           
POETIKA HORORA
            Moj doktorski rad Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti zainteresovao je jednu veliku i uglednu izdavačku kuću. Ali, pošto su u međuvremenu tamo došle "patriotske" snage kojima je odbojan čak i Vorhol, a kamoli nekakav dekadentni, nesrpski horor, i pošto su išutirali sve vredne i kvalitetne urednike (uključujući i onoga koji je bio voljan da stane iza ove moje POETIKE) – od Službenog Glasnika kao izdavača mog Magnum Opusa nema ništa. Oni će sad da se vrate izdavanju državnih akata i ponekog svog "patriote", a ono dobro što su izdavali prethodnih godina ovi današnji, iz Nikolićevim-ordenom osveštanog Glasnika, ima da prodaje kao stari papir.
            Trenutno ne vidim alternativu, odnosno izdavača dovoljno ozbiljnog u svakom smislu te reči (uključujući i finansijski, jer svoje kapitalno delo neću olako dati nekome za par crvenih...) tako da... ova moja knjižurina gotovo sigurno neće izaći ove godine.

            ZAVODNIK
            Moj novi roman je 99% gotov (treba da mu uradim još jedno poliranje), i uskoro se otiskuje u svet.
            Međutim, pošto odavno ne videh izdavača koji će da ga tretira kako dolikuje, a ni ovo kapitalno delo mi se ne baca u bunar (današnji izdavači su, svi osim jednog, na ivici egzistencije i/ili neprofesionalizma; ako imaju nešto para, teški su za naplatiti - ako nemaju, onda: štap & kanap pictures...). Najverovatnija opcija je da ću ovo nedelo objaviti sam samcit, kao samizdat.
            Videćemo još nešto malo, ali... ako ostane opcija "samizdat", guraću da to izdam do leta. Štaviše, ako samo ne bude nekih baš krupnih tumbanja na ličnom ili društvenom planu, ovo je jedina moja knjiga koja će sigurno (ako je išta...!) izaći ove godine. One way or the other.

            ZADUŠNICE I DRUGI UŽASI
            U pitanju su moji sabrani zombi spisi: podugačka novela ZADUŠNICE i tri priče (VANREDNO STANJE, SMRT JE ZARAZNA BOLEST i KO KOSI A KO VODU NOSI).
            Ovo je trebalo da bude objavljeno još pre početka leta 2013. pa je odlagano i odlagano... Potencijalni izdavač je u finansijskoj krizi i egzistencijalnom problemu, i nešto me sve manje greje sunce da će on to uspeti da izgura...

            GRADAC: KNJIŽEVNOST STRAVE
            Imao sam načelni dogovor sa glavnim urednikom ovog uglednog časopisa da priredim temat na temu horor književnosti. Međutim, on mi se više ne javlja otkako sam mu se ljubazno zahvalio na ponudi da priredim ili učestvujem u priređivanju temata o jednom (američkom) piscu kojeg ne volim... Videćemo. Možda ga kontaktiram ponovo, ali prvo da vidim da li će ova smešna nekulturna "država" uopšte dati neke pare književnim časopisima i omogućiti im bar privid normalnog izlaženja.

            RADOVI
            Moj rad na temu "Body Horror from Lovecraft to Cronenberg and Beyond" uvršten je u jedan prestižan američki akademski časopis koji se bavi fantastikom. Na jedvite jade sam ovo uspeo da pišem dok mi je otac ležao nepokretan, i da privršim do dedlajna par nedelja posle njegove smrti. Nisam zadovoljan kako je to ispalo, a imajući u vidu u kakvom sam ga stanju pisao, ne znam kako sam uspeo uopšte da ga privedem ma kakvom kraju... Sad imam produženi dedlajn da to ispeglam; ako prođe, izaći će sredinom ove godine.
      Jedan drugi moj rad prihvaćen je za jedan američki zbornik na temu digitalnih horora, ali – da ne uročim, javiću detalje kad se izlazak primakne.
         Na srpskom, moj rad o "Okretaju zavrtnja" trebalo bi da izađe u akademskom časopisu PHILOLOGIA MEDIANA.
        Zajedno sa Markom Piševim spremam rad o ruralnom gotiku za jednu konferenciju u aprilu; to će, zatim, biti objavljeno u zborniku sa nje.

            MAKONDO
            Trebalo bi da pišem pogovor za njihovo novo fensi ilustrovano izdanje DRAKULE, a pokušavam da ih ubedim da izdaju i Lavkraftov DREAMQUEST OF UNKNOWN KADATH (u mom prevodu).
            DRAKULA je u planu za iduću godinu, a i ja u njemu kao pogovorac. Još nemamo definitivan dogovor za DREAMQUEST OF UNKNOWN KADATH, ali u načelu zainteresovani su i oni i ja, pa bi to moglo da se desi – dogodine.

            DARKWOOD
            Uskoro, u narednim mesecima, treba da izađu dva toma Korbenovih horor strip adaptacija Poa i Lavkrafta, HAUNT OF HORROR – iliti, u mom prevodu, LEGLO STRAVE. Tu sam, pored ostalog, prepevavao neke Lavkraftove pesme, a te prepeve ćete premijerno videti u najnovijoj GRADINI koja izlazi sredinom januara (uz njih ide i moj kraći esej o Lavkraftovoj poeziji).

            FILMSKI ESEJI I PRIKAZI
            Pošto je časopis FILAŽ na ivici nepostojanja, trenutno u Srbiji nemam stalno mesto za objavljivanje filmskih napisa. I dalje pišem za slovenački EKRAN i za kanadsko-američki RUE MORGUE.

            Tokom 2013. u EKRANu sam objavio:
            - KONEC (HOROR) DELO KRASI (anotirani izbor 50 najboljih horor završetaka)
            - ANGST EATS THE SOUL (esej o horor-klasiku, povodom 30 godina od premijere)
            - GRAVITY (filmska kritika)
           
Saradnja se nastavlja: već u prvom broju za 2014. čitaćete moj esej o Alekseju Balabanovu i prikaz filma A TOUCH OF SIN, kao i moj izbor top-5 filmova iz 2013..

Tokom 2013. za RUE MORGUE sam pisao sledeće (izlistano po brojevima magazina, od najnovijeg unazad):

# 140
Shiver – film review

# 139 -
Tales of Jack the Ripper – book review

Stivaletti on Demons – article/interview

# 138
New Critical Essays on H. P. Lovecraft – book review

# 137
The Grimscribe's Puppets – book review

# 136
The Friedkin Connection – book review

# 135
Dreams of Fear – book review

# 134
The Wide Carnivorous Sky – book review

Shadow's Edge – book review

# 133
CULT FIGURE (Christopher Lee interview/article)

# 132
Gods & Guns (Laird Barron article/interview re: The Beautiful Thing That Awaits Us All)

Classic Cut: The Aurum Film Encyclopedia: Horror – article

Sleep Tight – film review

            Saradnja se nastavlja: i u 2014. pišem, pre svega, kritike novih horor knjiga, uz poneku filmsku, kao i članke, a biće i mnogo mojih intervjua sa horor velikanima u specijalnom izdanju koje spremaju…
           
            PROZA
            Goran Skrobonja je najavio izdavanje antologije na temu Teorije zavere. Imam ideju za priču na tu temu, ali tokom prošle godine nisam bio raspoložen za pisanje. Sad bih to još nekako i mogao, ali... ta ideja kojom se nosim nikako da se uobliči u nešto što ima i glavu i rep...
            Fanzin EMITOR je raspisao konkurs za priču u Lavkraftovom duhu. Za to imam jednu odličnu ideju, nju ću možda i privoleti na papir, uskoro.
            Jedino što je za sada izvesno jeste da sam uvršten u prestižnu antologiju NOVA SRPSKA PRIPOVETKA koju izdaje Goran Skrobonja. To je svojevrsna best-of kompilacija priča iz njegove prethodne četiri antologije. Odabrana je moja priča "Niotkuda" iz U ZNAKU VAMPIRA.
            Svrbe me prsti za pisanje proze. Ono što sam planirao da uradim prošle godine, pa mi se sticajem nesrećnih okolnosti nije dalo, možda napokon uradim ovog proleća i leta. Mislim na PROKLETIJE (nastavak NAŽIVOG), a možda se upustim i u svoj prvi ne-horor projekat, akcioni triler roman toliko blesavog koncepta da me prsti golicaju zbog same njegove ludosti!

            PREDAVANJA
            Sa Domom omladine je postignut načelni dogovor da na proleće nastavim sa serijom predavanja o evropskim horor kinematografijama, započetu pričom o Novom francuskom hororu u oktobru. U planu su Italija, Španija, Nemačka, Skandinavske kinematografije, Slovenske zemlje…
            Prošle godine se ovo nije desilo zbog problema sa (beo)gradskim budžetom. Ove godine, navodno, ima malo veće šanse da se ovo stavi u plan i program. Videćemo...

            ŠTA SAM I GDE OBJAVIO TOKOM 2013. u ovoj zemlji:

- ZADUŠNICE (ekskluzivni odlomak iz novele) - fanzin EMITOR 483

            - priča "Sekta prljavih" (odlomak) – časopis Liceulice

- prvi deo eseja "Horor u teoriji na engleskom jeziku" - Sveske, br. 109, Mali Nemo, Pančevo;
            - drugi deo tog eseja – izašao u decembarskom broju (Sveske, br. 110)

- u trobroju časopisa FILAŽ br. 7/8/9 imam sledeće tekstove:
- DEJVID KRONENBERG: ECCE HOMO (esej)
- SRPSKI HORORI NA FESTIVALIMA U REGIJI (izveštaj)
- ALEHANDRO HODOROVSKI: UMETNIK PROTIV INDUSTRIJE (intervju)
- PARADA (filmska kritika)

- esej "S one strane strave" - MARTI MISTERIJA, knjiga 1 (Veseli četvrtak)

- prikazi novih strip-albuma Ričarda Korbena i Dina Batalje - Strip Emitor 483 (imate ih i ovde na blogu)

- kritički osvrt na epizode DILANA DOGA, u luksuznim knjigama koje izdaje Veseli četvrtak, konkretno: o "Mumiji" (kod Dnevnika: "Buđenje mumije") u knjizi br. 19.

- Najnoviji broj fanzina TERRA, koji se inače bavi SF-om, posvećen je HORORU. 
Skoro polovinu ovog temata zauzimaju moji napisi. Konkretno, ovi:

- ODNOS PREMA HOROR ŽANRU U KNJIŽEVNOSTI I FILMSKOJ TEORIJI

- MODERNIZACIJA GOTSKOG HORORA U DELU E.A. POA

- POGUBNO DEJSTVO VREMENA U 'MASCI CRVENE SMRTI' E. A. POA I VIDOVITOSTI STIVENA KINGA

- KOSMIČKA STRAVA TOMASA LIGOTIJA

- MODERNI GOTIK: DŽOJS KEROL OUTS

- ROZMERINA BEBA KAO EGZISTENCIJALNI HOROR

- ĐAVO U MANTIJAMA

- KRUGOVI, KLETVE I UMRŠENE TRAKE

- SRPSKI HOROR NEKAD I SAD


JAVNI NASTUPI (PREDAVANJA I PROMOCIJE):


"EDGAR ALAN PO: otac modernog horora" - u bioskopu Kupina, u Nišu, u okviru serije interaktivnih književnih večeri, govorio sam u petak 15. marta.

PROMOCIJA NAJNOVIJEG TROBROJA FILMSKOG ČASOPISA FILAŽ 7/8/9; petak 29.11. - Dom kulture Studentski grad, Beograd

PROMOCIJA NAJNOVIJEG TROBROJA FILMSKOG ČASOPISA FILAŽ 7/8/9; ponedeljak 16.12. – Kulturni centar, Leskovac

Summa summarum: 2013. je za mene bila sumorna godina skromnih postignuća, sa nešto zasejanog semena koje će možda ove godine da dâ neke bolje i jače i lepše plodove – a možda i neće. Očekujem najbolje – spremam se za najgore... Ionako, trt-mrt, ide smrt.