петак, 30. јануар 2015.

ZLATNI GHOUL: Nagrade za ne-horor postignuća u 2014. godini

Znate dil: Poov rođendan (19.01) je Dan za obznanu nagrada Zlatni Ghoul za HOROR postignuća, a moj rođendan (30.01) je Dan za obznanu nagrada Zlatni Ghoul za NE-HOROR postignuća u prethodnoj filmskoj godini. Red je da se i NEHORORI zakite ovom divnom statuetom, jer ipak i o njima se ovde na blogu piše, u poslednje vreme čak i više nego o (sve čemernijim i pažnje nevrednim) hororima.
Nažalost, ove godine su nehorori podbacili: najveća ocena do koje je dogurao jedan jedini film jeste 4- a svi ostali dobri su 3+ i jake trojke. Šmrc! No, dobro, biće bolje! Valjda! Na listi najočekivanijih nehorora za 2015. nalazi se nekoliko ozbiljnih kandidata za četvorke. Dok oni ne procure i ne dođe vreme za novo sumiranje utisaka, iduće godine u ovo vreme, evo šta su bila najbolja filmska dostignuća izvan horor žanra među filmovima koji su se premijerno mogli videti u 2014. godini.


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI FILM 2014
THE DUKE OF BURGUNDY


ZLATNI GHOUL
ZA DRAMU
NOTEBOOK
(A nagy füzet)


ZLATNI GHOUL
ZA TRILER
A HARD DAY
(Kkeutkkaji Ganda)


ZLATNI GHOUL
ZA AKCIJU
THE RAID 2


ZLATNI GHOUL
ZA SF
HARD TO BE A GOD
(Трудно быть Богом)


ZLATNI GHOUL
ZA KOMEDIJU
HEAVENLY SHIFT
(Isteni müszak)


ZLATNI GHOUL
ZA SRPSKI FILM
NIČIJE DETE


ZLATNI GHOUL
ZA ANIMIRANI FILM
---niko---


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI DOKUMENTARAC
Night Will Fall


ZLATNI GHOUL
ZA "NE MOGU DA VERUJEM DA JE TO DOBRO" FILM
Winter Sleep
(Kis uykusu)


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJU REŽIJU
Peter Strickland
THE DUKE OF BURGUNDY


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIO
András Szekér
János Szász
NOTEBOOK


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIO
Seong-hoon Kim
Hae-jun Lee
A HARD DAY


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU
Jack O'Connell
STARRED UP


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU
Chiara D'Anna
THE DUKE OF BURGUNDY


ZLATNI GHOUL
ZA DETE GLUMCA
Denis Murić
NIČIJE DETE


ZLATNI GHOUL
ZA MUZIKU
Cat’s Eyes
THE DUKE OF BURGUNDY


ZLATNI GHOUL
ZA KAMERU
Nicholas D. Knowland
THE DUKE OF BURGUNDY


ZLATNI GHOUL
ZA EFEKTE MASKE
SWEET WHIP
(Amai muchi)


ZLATNI GHOUL
ZA DEBI-REDITELJA KOJI OBEĆAVA
Till Kleinert
DER SAMURAI

            Napomene uz ovu selekciju:
            Dva filma su se skoro ravnopravno nadmetala za prvo mesto. Budući da je UNDER THE SKIN (3+) već dobio Zlatnog Ghoula za najbolji horor, odlučio sam da ionako blagu prednost dam Vojvodi, tj. THE DUKE OF BURGUNDY (4-).
            THE DUKE OF BURGUNDY sam gledao na velikom platnu (kako taj film jedino i mora da se doživi!), u okviru Festivala autorskog filma. Trenutno nije dostupan organima gonjenja po internetu, ali ako ga neko nahvata, neka javi, jer vrlo rado ću ga ponovo pogledati.
            I dok sam kod njega – iako se trudim da dvaput ne dodeljujem ZGula istoj osobi (pa zato, recimo, nisam darivao Marion Kotijar za odličnu ulogu u Two Days One Night), ovog puta prosto nisam mogao a da ponovo ne nagradim direktora fotografije koji se ZGulom već ovenčao radom na Berberian Sound Studio. Da njegov spektakularno fascinantan rad na ovom filmu nije toliko antologijski ingeniozan, nagradu je mogao da ponese neki od onih u najužem izboru za ovu nagradu: slučajno, oba su crno-bela (IDA i, naročito, TEŠKO JE BITI BOG).
            Uz sve hvalospeve koji su se prošle godine mogli pročitati a vezani za inferiorne i bedaste filmove (npr. VARVARI, NEPOSLUŠNI, MALI UDO, itsl) za moj groš jedini zaista dobar domaći film u 2015. jeste NIČIJE DETE – film toliko dobar kao da nije srpski! I ne, ni njega nećete naći na netu, za sada. Isto važi i za HEAVENLY SHIFT.
            Za ANIMIRANI FILM nisam dodelio nagradu ne zato što nije bilo dobrih filmova nego zato što tu sortu nešto slabije pratim, i ništa mi se u prošloj godini nije nametnulo kao Gledanje Za Pod Moranje, iako imam na radaru nekoliko potencijalnih kandidata.
            Winter Sleep je dobio nagradu pod nazivom "NE MOGU DA VERUJEM DA JE TO DOBRO" zato što je to ipak film u trajanju od tri sata koji se skoro isključivo sastoji od scena ljudi koji razgovaraju, što u teoriji ne obećava baš mnogo ali u praksi, ovde, uopšte nije tako loše (inače sam poštovalac prethodnog filma ovog reditelja, pa zato kvalitet ovoga nije baš toliko iznenađenje).
            Jack O'Connell, koji se ovenčao ZGulom za mušku ulogu, daleko će da dogura ako se ne proda Holivudu i ne baci u superherojštine i bljuzga-komercijale. Ima zaista ozbiljnu pojavu, harizmu i talenat. Gledao sam ga i u filmu kretenskog naslova (zove se '71), koji je slabunjav i ne daje mu mnogo prilike da se razmahne.
            ZGula za DEBI-REDITELJA KOJI OBEĆAVA dao sam, posle malo većanja unutar legije, Tilu Klajnertu, za debi-film DER SAMURAI. Taj film su neki svrstavali u horor, ali ja, za dlaku, to ne činim. Klajnertova interesovanja vuku ga ka hororu i budućnost će pokazati kojem će se carstvu prikloniti, ali ovaj debi pokazuje da se radi o samosvojnom autoru sposobnom da transcendira žanr i da napravi svoj sopstveni.