четвртак, 16. новембар 2023.

Okrugli sto o Đorđu Kadijeviću

 

Obaveštavam vas s velikim zadovoljstvom i ponosom da će Đorđe Kadijević biti gost Niša na jednom dešavanju čiji je deo upriličen njemu u čast. Podrazumeva se da ću i ja uzeti učešće na ovom omažu pioniru srpskog horor filma.

mesto dešavanja

Međunarodna kolonija filmske kritike „Niš 2023“ biće organizovana 17. i 18. novembra u prostorijama Centra za stručno usavršavanje (ul. Pariske Komune, blizu škole Sveti Sava) najavio je organizator te manifestacije, Niški kulturni centar.

Šesta po redu kolonija filmske kritike, kako je rečeno u najavi, okupiće desetak učesnika, a specijalni gost biće pisac, režiser i scenarista Đorđe Kadijević.

APDEJT: Đorđe je u zadnji čas otkazao iz zdravstvenih razloga. Sve se odigrava po planu, osim njegovog prisustva.

Prvi dan kolonije biće većim delom posvećen, u formi okruglog stola sa dve sesije, upravo Кadijeviću, autoru koji je ostvario neke od najboljih srpskih i jugoslovenskih filmova svih vremena.

Istoga dana biće predstavljena najnovija knjiga Božidara Zečevića Zatamnjeni ekran, da bi potom usledilo predstavljanje projekta „Filmoskopija – decentralizovana kritika“ sa projekcijom filma Teret Ognjena Glavonića.

Drugog dana kolonije na dnevnom redu biće organizovana radionica filmske kritike za srednjoškolce pod rukovodstvom mentora Ivone Đurić i Ane Filipović.

U Niškom kulturnom centru su istakli da Međunarodnu koloniju „Niš 2023“ organizuju „svesni činjenice da je filmska kritika, iako ima značajan uticaj na vaspitavanje i sazrevanje filmskog ukusa kod mlađih filmofilskih naraštaja, sve zapostavljenija kinematografska delatnost“.

rasprodato

 Učesnici kolonije: Božidar Zečević, Aleksandar Erdeljanović, mr Radenko Ranković, Saša Radojević, Igor Stanojević, dr Marko Pišev, Dragan Kovačević, Goran Mitić, Ivona Đurić, Ana Filipović, Branislav Miltojević, dr Dejan Ognjanović, Dejan Dabić i Srđan Savić.

 

Specijalni gost: Đorđe Kadijević.

 

Program:

 

Petak, 17. 11. 2023.


11.00 – 13.30 Autor u fokusu: ĐORĐE KADIJEVIĆ (1. deo sesije)


15.00 – 17.30 Autor u fokusu: ĐORĐE KADIJEVIĆ (2. deo sesije)


18.00 Predstavljanje knjige ZATAMNjENI EKRAN autora Božidara Zečevića (u izdanju „Katene mundi”)


19.00 Predstavljanje projekta FILMOSKOPIJA – DECENTRALIZOVANA KRITIKA


19.30 Edukativna nekomercijalna projekcija dugometražnog igranog filma TERET autora Ognjena Glavonića (2018, 98’)


Mesto dešavanja: Centar za stručno usavršavanje Niš

 

Na okrugli sto ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

 

Posebnu pažnju vam skrećem na tri izlaganja koja će se baviti Kadijevićevim horor filmovima. Evo njihovih sažetaka.

 

Kazna bez zločina u delu Đorđa Kadijevića

- Igor Stanojević

Kroz filmove Đorđa Kadijevića provlači se motiv naivnog protagoniste koji igrom slučaja naleće na progonitelje ili mučitelje volšebnih pobuda. On ovim entitetima kao da duguje okajanje naizgled nepostojećih grehova. Da li je on zaista grešan, i koji je njegov greh? Kakva je priroda njegovog iskupljenja, i šta je njegov plod? Filmovi u fokusu: Štićenik, Devičanska svirka, Leptirica, Sveto mesto, Napadač i Pohod.

 

Čudovišni hronotopi u filmovima Đorđa Kadijevića

- Dr Marko Pišev

Svoju tezu o učestaloj zastupljenosti liminalnih mesta koja su pogodna za suočavanje s demonskim/monstruoznim Drugim autor potvrđuje analizom tzv. mesta straha u četiri Kadijevićeva filma – starog zamka u Devičanskoj svirci (1973), vodenice u Leptirici (1973), duševne bolnice u Štićeniku (1973) i stare crkve u Svetom mestu (1990). U svim spomenutim slučajevima reč je o „ambivalentno percipiranim i kulturnim značenjima nabijenim prostorima“, koji u Kadijevićevim filmovima doživljavaju određenu semantičku nadogradnju u odnosu na značenja koja specifična „mesta straha“ imaju u tradicionalnom predanju.

 

Nelagoda sa žanrom: Kadijevićevi filmovi strave između intencije i recepcije

- Dejan Ognjanović

            U ovom izlaganju analiziram novinske napise iz vremena nastanka i prikazivanja ciklusa „Priče tajanstva i mašte“ na TV Beograd, krajem marta i u aprilu 1973. Reči tadašnjih novinara i kritičara navode se, kao i Kadijevićeve najave tih filmova strave, i analiziraju se u pet aspekata: 1) činjenice i planovi produkcije, 2) očekivanja i najave štampe, 3) intencije autora, 4) reakcije medija na prikazane filmove i 5) reakcije publike na prikazane filmove. Ovi napisi vredni su dokumenti za razumevanje kulturne klime u koju su, praktično niotkuda, početkom 1970-ih prodrli prvi filmovi strave, kao i za shvatanje namera i poetskih principa samog autora, Đorđa Kadijevića.

 

Radovi prezentovani na pomenutom okruglom stolu biće naknadno štampani kao posebna knjiga u izdanju Niškog kulturnog centra. (A kad već pominjem NKC, knjiga Robina Vuda koju sam za njih preveo u samom je finišu sa lekturom i spremna je da za koji dan ode na prelamanje. Ne smem ništa da obećavam oko datuma izlaska, ali eto, kreće se, radi se, biće, ako ne do kraja godine, a ono tamo negde na samom početku iduće...)