среда, 13. октобар 2010.

DILAN DOG SUPER BOOKS



            kad nešto nazovete SUPER book, onda bi vam bolje bilo da sadržaj toga bude u najmanju ruku blago natprosečan, ako ne baš doslovno 'super', inače, neko bi mogo da se požali da je reklama lagala.
            dakle, evo osvrta na nekoliko DILAN DOG  SUPERBOOKova koje sam dobio kao promo-materijal od uvek ljubaznog i šarmantnog urednika veselog četvrtka. to me ipak, kao i obično, neće sprečiti da popu kažem pop, a dogu – dog!
            ne osvrćem se na sve redom, nego samo na one koje mi je drug direktor odabrao sluteći da će mi se dopasti. da vidimo koliko je taj njegov izbor meni legao. kraj naslova, autora crteža i scenarija nalaze se moje numeričke ocene – za epizodu u celosti, za scenario, i za crtež. pretpostavljam da i vrapci, ili barem gavrani, znaju formu ovih superbukova: prvonavedena epizoda je feature (98 str.) a ove ostale su kratke, za popunjavanje prostora do stalne sume od 130 strana.


Broj: 1
PRIČE O NEOBIČNOM LUDILU 
(3)
Originalan naziv: Cronache di straordinaria follia
Scenario: Claudio Chiaverotti (3-)
Crtež: Andrea Venturi (3-)

ovde je pojedinačno drveće bolje od šume gledane ucelo: fragmentaran scenario sačinjen je od izdvojenih set-pisova u kojima nekakvo ludilo zahvate nesrećnike niotkuda, normalnost se rastače i ustupa mesto njihovim najgorim strahovima, koji im obično i doakaju na krvave načine. prvi set-pis je daleko najoriginalniji i najbolji, baš onako egzistencijalistički – o čoveku koji izlazi na ulicu ali odjednom svi ljudi koje sreće govore u 'salati od reči', odnosno ispaljuju nizove nepovezanih bulažnjenja – npr. komšinica umesto da kaže: "šta to lupetaš, budalo?" – izgovori: "okean tavan keks". sjajan primer apsurda koji od groteske lako zađe u horor, što krasi najbolje dilan epizode. kasniji strahovi nisu tako nadahnuti, ali pružaju povoda za solidno-zabavne situacije.
crtež je osrednji a rasplet, kao i obično, zbrzan i neubedljiv.


SLIKE (1)
Originalan naziv: Immagini
Scenario: Giancarlo Berardi (1+)
Crtež: Carlo Ambrosini (2+)

dilan dog sreće kena parkera (!) preko nekakve slike koja prikazuje indijanca... ovaj susret je toliko usiljen i besmislen da nemam reči, a najviše razočarava ambrosini: njegov crtež inače volim, ali ovo ovde baš deluje otaljano i ni približno njegovim master-workovima iz ranijih epizoda.


Broj: 2
DILAN DOG PREDSTAVLJA: GRUČO 
(3)
Naslov originala: Dylan Dog presenta Groucho (II)

ZA KIM ZVONA ZVONE (3)
Originalan naziv: Per chi suona il campanello
Scenario: Claudio Chiaverotti (3-)
Crtež: Luigi Piccatto (3+)

gruča angažuju da istera duhove iz jedne kuće – usledi niz mega-apsurdnih peripetija i non-sequitur situacija izrazito nadrealne prirode, da bi se sve rasplelo THE OTHERS twistom koji u retrospektu nema nimalo smisla – ali koga je briga? prema gručovim epizodama sam blaži jer su one ionako manje ambiciozne i ako ima dovoljno dobrih viceva, gegova i dinamike, puna kapa. ovde ih ima dovoljno.

LJUBAVNA PRIČA (2+)
Originalan naziv: Love Story
Scenario: Pasquale Ruju (2+)
Crtež: Luigi Piccatto (3+)

ovo je cinično zacrnjena ali prosto nedovoljno zabavna gručoizacija filma WAR OF THE ROSES – muž i žena ratuju a njihova teen koktizerka proizvodi par škakljivo-pedofilnih fazona sa gručom. ipak, nedovoljno.

VITEZ (NE)SREĆE (3)
Originalan naziv: Il cavaliere di sventura
Scenario: Paola Barbato (3)
Crtež: Luigi Piccatto (3+)

serija baxuzluka zadesi gruča koji ima kratko vreme da skine nevolju s vrata, a usput sreće brojne stare face iz serijala – doktora hixa, tamu, safaru, mačora iz njujorka, dr. kilexa, h.dž. velsa itd. možda sam zbog njih, tj. nostalgije, malo blaži prema ovome, iako su obilata, glomazna velsova trućanja o tačkama konvergencije totalno nesvarljiva smaračina.


KAD JAGANCI ZAPEVAJU (3)
Originalan naziv: Sotto il vestito troppo
Scenario: Tito Faraci (3)
Crtež: Luigi Piccatto (3+)
jedna slika stoji ukrivo, pa je u dilanovom svetu sve naopačke: drakula dolazi kod gruča da ga oslobi službenika iz katastra koji mu se ukazuju u zamku; vlasnik uklete kuće preslišava duha koji kasni; dženkins je inspektor umesto bloka, a gručo umesto serijskog ubice ima da uhvati – serijsku ljubavnicu. nije to loše, a ima i bizarna bravura kada se u istom kadru nađe 'psovka' iz srpskog prevoda GAŠE ("tijamjkubžju!") i demon koji izgleda baš po minjolinski nacrtani helboj.


Broj: 6
IZGUBLJENI SVET 
(2+)
Originalan naziv: Il mondo perduto
Scenario: Luigi Mignacco (2+)
Crtež: Giuseppe Montanari e Ernesto Grassani (2)

montanari i grasani su se specijalizovali da zakenjavaju epizode sa masovnim ubicama koje kreću da streljaju mase na buljuke vatrenim oružjem (EMET, TUNEL STRAVE i sl.), pa tako i ovde, u još jednoj nemaštovitoj i crtački unazađenoj pričici o manijaku kome se pričinjavaju monstrumi od običnih građana. detinjasti karikirani mediji i vojska, neubedljiva patetika i nešto malo recikliranja GOLKONDE na početku...

BILA JE MRTVA (3+)
Originalan naziv: Era morta
Scenario: Tiziano Sclavi (4-)
Crtež: Angelo Stano (4-)

sudar titana – sklavija i stana – proizvodi jednu malu ali ljutu noir bombonicu, sa više detektivskih nego horor momenata, ali otrovni dijalozi i replike (naročito između majke i ćerke) su sasvim u skladu sa čendlerovskim, a i inače, noarom. fin twist.

PUTEVI BOJA (2+)
Originalan naziv: Le vie dei colori
Scenario: Claudio Baglioni (2-)
Crtež: Claudio Villa (5-)

džaba ste krečili! jeste da je epizoda (delimično) ofarbana, pretežno u primarne boje (pa je tako bliža mikijevom zabavniku nego li nekom ozbiljnom kolor stripu), ali je scenario nekakva patetično zamorna poezija, a pesme sam oduvek mrzeo u DD-u. odlična prevoditeljica dala je svoj maximum, ali to još uvek zvuči nakardno, usiljeno i nepoetično (tj. zvuči kao amatersko stihoklepanje kakvo se može naći na pojedinim forumima za početnike). možda je bolje na italijanskom? ali je zato viljin crtež vrhunski, kao i uvek, te on donekle nadoknađuje opšti utisak. ima ovde na desetine kadrova koji bi se mogli uveličati i koristiti kao posteri.


Broj: 9
STRAH OD ŽIVOTA 
(3+)
Originalan naziv: Paura di vivere
Scenario: Claudio Chiaverotti (3)
Crtež: Ugolino Cossu (3+)

kafkijanski užasi oduvek su bili deo dilanovog sveta, ali ovde je to najexplicitnije: njegov klijent izgleda kao kafka, zove se franc krod (!), i ima problema sa ženama, šefom, ljudima uopšte a svojim ocem naročito. potonji se povremeno pretvara u ogavno čudovište s pipcima – što je zahvaljujući pristojnom crtaču vizuelni kvantni skok u odnosu na slične jalove pokušaje M&G-a u gornjoj epizodi. ima tu sasvim solidnog vizuelnog nadahnuća za otelovljenje kafkijanske klaustrofobije i užasa u pojedinim kadrovima i celim sub-epizodama.

ZAGONETKA OSTRVA D’YD (2+)
Originalan naziv: Il mistero dell’Isola d’Yd
Scenario: Tiziano Sclavi (2)
Crtež: Enea Riboldi (4+)

ovaj spoj rebusa i video-igrice meni nije bio naročito zanimljiva glavolomka, a donekle ga vadi odličan crtež.

ZLOČINI IZ LJUBAVI (2)
Originalan naziv: Delitti d’amore
Scenario: Tiziano Sclavi (2)
Crtež: Bruno Brindisi (3)
solidno nacrtana i mestimično zabavna u dijalozima i mikro-fazonima, ali ipak neubedljiva i isprazna epizoda, sa zaista jadnim raspletom.


Broj: 10
POSLEDNJA MUTACIJA 
(4-)
Originalan naziv: L'ultima mutazione
Scenario: Claudio Chiaverotti (3+)
Crtež: Giampiero Casertano (5-)

zapetljancija od zapleta koji dilana odvede čak u san francisko (bez veće potrebe), dok se u londonu odvija frik-šou sa nekim vrlo vrlo lepo nacrtanim mutantima, telesnim deformacijama, sluzi i svim kronenbergijanama koje horor film (i strip) čine dražim. kasertanov crtež sam oduvek naročito voleo, i on i ovde uspeva da svedeno i bez mnogo senčenja materijalizuje nabore mlohavog bubuljičavog deformisanog mesa. pošto je meni u vizuelnim medijima slika uvek važnija od priče, ovo od mene ima više no prelaznu ocenu, iako je zaplet – pih.


KOŠMARI ISTRAŽIVAČA KOŠMARA (4)
Originalan naziv: L’incubo dell’Indagatore
Scenario: Tiziano Sclavi (3+)
Crtež: Claudio Villa (5)

ok, ovo je gimmick 'epizoda' a ne pravi zaplet – fora je u tome da su kadrovi koje crta genijalni vilja zasnovani na njegovim koricama ranijih epizoda dilana, ali uklopljeni tako da, kao, pričaju neku (delirično-nadrealno nelinearnu) priču. ipak, to je više nego puki povod za recikliranje i nostalgično prisećanje nekadašnjih korica – finalni twist je tipičan sklavijevski, i opravdava ovu epizodicu.

EPILOG (3+)
Originalan naziv: Epilogo
Scenario: Tiziano Sclavi (3)
Crtež: Corrado Roi (4+)

ovo je dodatni završetak epizode SEDAM PROKLETIH DUŠA (čini mi se da veseljaci to još nisu objavili – čito sam hrvatsku verziju). nije baš da je toj priči trebao ovaj kraj, ali kad je već tu – neka ga. roi ga je lepo nacrtao a sklavi metnuo svoju prepoznatljivu suicidalnu melanholiju.


da sumiram: ove epizode su uglavnom manje ili više iznad proseka, i skoro sve zaslužuju pažnju dilanofila.