уторак, 20. август 2019.

ZOV KTULUA – Esteban Maroto, po H. F. Lavkraftu




            Danas proslavljamo Preobraženje koje je svetu kakav smo poznavali doneo Veliki H. F. Lavkraft, rođen baš na današnji znakoviti dan, 20. avgusta 1890. A ima li boljeg načina za to nego kroz najavu novog izdanja na srpskom koje slavi Lavkrafta?
            Evo šta vam u ovom trenu mogu reći.

Šta?
Strip-album Zov Ktulua – scenario i crtež Esteban Maroto

Ko to izdaje?
MAKONDO (Beograd, 2019); 13. knjiga u ediciji "Kerber".


Šta mu je to?
Naslov originala glasi MITOS DE CTHULHU, ali je na srpski prevedeno ovako, da se ne bi stvarala zabuna sa već postojećim albumom Mitovi o Ktuluu koji je kod nas, upravo pod tim naslovom, prošle godine objavio Darkvud, a ja mu pisao pogovor, itd. Više detalja o tom Darkvudovom izdanju imate OVDE.


Koje su priče tu adaptirane?
„Bezimeni grad” (1921)
„Festival” (1923)
„Zov Ktulua” (1926)

Šta još ima unutra?
UVOD U ZOV KTULUA – Hose Viljarubija
Prolog – Esteban Maroto
Predgovor – Esteban Maroto

Kako je to opremljeno?
Tvrdi povez.
80 strana.
Crno-belo.
Veliki format (30 cm).
 

Koja je cena?
Još nije formirana, ali direktno kod izdavača verovatno neće biti skuplje od oko 1.300-1.400 din.
Uzgred, vidim da u Delfiju, ako ste ludi, možete sada ovaj album na engleskom jeziku kupiti za 2.870 din! Na srpskom će sigurno biti bar duplo jeftiniji!

Kad izlazi?
Oko 1. septembra.


Kako saznati detalje? Kako i gde naručiti?
Biće uskoro obznanjeno na Fejsbuk stranici izdavača i drugde.
Ja sam hteo da požurim i ovo ekskluzivno objavim baš na Lavkraftov rođendan, i baš ovde; sve ostalo što se sad ne zna, znaće se u narednim danima, i onda će i ovaj post biti apdejtovan.

Da li je dr Ghoul nekako bio involviran u ovom izdanju?
Ne u nekom velikom obimu; kao što vidite u sadržaju, nema mog pogovora itsl. pisanija unutra, ali jesam bio stručni konsultant oko raznih pitanja, uključujući i naslov izdanja. Takođe, unutra su korišćeni i moji prevodi obrađenih priča iz NEKRONOMIKONA – konkretno, ja sam u toj knjizi preveo priče „Festival” i „Zov Ktulua”...

Takođe, ovo izdanje ima moj snažan Pečat Preporuke, jer zaista se radi o vizuelno impresivnoj obradi Lavkrafta koju svaki poštovalac dela ovog pisca prosto mora da ima u svojoj biblioteci.

Kako bi dr Ghoul opisao ovo izdanje, a naročito u poređenju sa Brećinim Mitovima o Ktuluu?
Brećini Mitovi o Ktuluu su artističkija i apstraktnija adaptacija, u vizuelnom smislu; ali u pogledu odnosa prema predlošku to nije toliko adaptacija koliko dajdžest tih priča (Breća je doslovno koristio odlomke iz priča kao prateći tekst).
Marotov Zov Ktulua je vizuelno ispripovedan nešto manje ekstremno artističkim crtežom – ali ovaj je visoko sofisticiran, nadahnut, originalan i oku prijatan, i ima po meni savršen spoj blago-starinskog (old school) i modernog vizuelnog izraza. Pored toga, ovo jeste pravcata strip adaptacija, koja više od Breće koristi jezik stripovskog pripovedanja.
Ukratko, ne zamarajte se lažnim ILI / ILI dilemama: i vizuelno i narativno ovo su dva izdanja sasvim dovoljno različita, a vredna, da ih OBA morate imati, ako znate šta valja.
 
Ktulu Spava!
Lavkraft Živi!
Puzavi Haos u Srbiji!
Ludi Arapi pred vratima!
Picousti Insmućanin Vlada!


P.S. Uzgred da se pohvalim: u Hrvatskoj je nedavno izašao jedan izbor Lovecraftovih priča, pod naslovom ZOV CTHULHUA, u prevodu iskusnog Marka Fančovića (par njegovih prevoda imate u našem NEKRONOMIKONU!).
U tom izdanju Hrvaćani mogu čitati pogovor stanovitoga doktora Ognjanovića! Još nijesam dobio svoj primjerak pa ne znam da li su moje mudrolije prevjedene na kroatsku inačicu srpskoga jezika, ali ako je tomu tako, eto razloga više da to nabavite i provjerite.