четвртак, 26. новембар 2009.

NEKI NOVI OK, OSREDNJI I SLABI HORORI


osvrnuću se vrlo kratko na neke filmove koji me nisu inspirisali za opširnije bavljenje njima: neki su gledljivi ali ne mnogo više od toga (ovi što teže trojci), a neki su naprosto suviše dosadni ili nenadahnuti (ovi bliže dvojci).
konkretno:


A PERFECT GETAWAY
USA, 09

**(*) 3-

lepi su havajski pejsaži, lepe su glumice, ali fuck, ne gledamo horore zbog toga. valjda. imate BAYWATCH za tu vrstu eye candyja. previše vremena prođe ovde u bavljenju savršeno nezanimljivim likovima (kurtezija: scen. i rež. DAVID TWOHY) i njihovim svedenim interakcijama, a kada saspens krene, to je – too little, too late. nije to nezanimljivo, nije negledljivo (barem pred kraj kad krene jurnjava i akcija), ali je savršeno neoriginalno i u krajnjem saldu – nebitno. zašto je ovaj film morao da nastane? nemam pojma. to je jedan kompetentan mediokritetizam za ubijanje vremena onih koji ga imaju za ubijanje.

INFESTATION

USA, 09

**(*) 3-

prijatan, gledljiv, zabavan film o invaziji velikih (ne džinovskih) buba i mini-apokalipsi do koje one dovedu. dinamika je solidna, likovi su jedva-podnošljivi, efekti su uglavnom OK, a za svaku pohvalu je ambiciozna inscenacija nekoliko set pisova sasvim neočekivanih na ovom (niskom) nivou produkcije. vrlo lepi auto-sudari, interakcije buba i okruženja, buba i ljudi, letenje sa ljudima u naručju i njino ispadanje i lomatanje po prostoru... a i završetak je simpatičan. znači, ništa specijalno, ali ovo je prijatnije gledalačko iskustvo od gornjeg getaveja jer i ne pokušava da bude nešto više od dobrog popkorna. takođe, za razliku od hajdaveja, infestejšan deliveruje ravnomerno tokom celog trajanja.

WRONG TURN 3
USA, 09

** 2

ovo, zajedno sa DOGHOUSE, nosi šnjur kao najgori i najiritantniji glumački ansambl u hororu ove godine: nepodnošljiva količina antipatičnih njuški u savršeno besciljnom i tupavo slikanom filmu. ceo se dešava usred noći, glavni 'junaci' su nekakvi robijaši, a šuma po kojoj bazaju i povremeno nagaze na neki bubi-trep onih rednek degena osvetljena je kao usred dana! to što je film sniman u bugarskoj nije nikakvo opravdanje: otpustite DP-ja! inače, prolije se tu nešto krvi (loše boje, vuče na ljubičasto), ima i CGI-sakaćenja (neubedljivog i fiziološki i crtački), a kraj nema veze s mozgom. ako ste baš očajni, uz ffw se može prebacivati od set-pisa do set-pisa (mlako zanimljivih zbog efekata a ne zbog režije), ali onaj filler između je baš nesnosan i glup. šteta, II deo je bio sasvim OK.


TAKUT: FACES OF FEAR

INDO, 08

** 2-

zaboravljiv omnibus od 6 naivnih i besciljnih pričica za malu decu iz indonezije koje sam uglavnom već zaboravio mesec dana nakon gledanja. u sećanju mi ostala samo epizodica sa ženom-muškožderkom koja ubija i kasapi svoje udvarače – nema to ni logike ni poente, ali tu je bilo par simpatičnih momenata. ovo ostalo – bože me sačuvaj. producirao brajan juzna, samo zbog njega sam izdržao ovo u celosti, ali – onaj njegov producentski TOUCH iz 80-ih i 90-ih ovde se ne oseća.

SKJULT aka HIDDEN

NOR, 09

** 2

auh, koje isprđivanje! ovo je izvanredno lepo uslikano, kamera i lokacije su super, šteta samo što su likovi i fabula radnje nebitni, neubedljivi i konfuzni a u drugoj polovini to pređe u takvo mrsomuđenje da nisam bio sasvim siguran ŠTA se tu zapravo izdešavalo, i zašto; neko vreme sam nakon gledanja vraćao film napred-nazad u pokušajima da shvatim ko tu koga jebe i zašto, ali sam u nekom trenu shvatio da me uopšte nije ni briga, i smesta sam ga obrisao s harda.

THE MISSING

KOR, 09

** 2-

ovo je nekakvo korejsko torture porn đubre bez ikakvog smisla, poente ili svrhe, pa neka je još 100 puta 'inspirisano' stvarnim događajem. neki psiho u korejskoj zabiti otima žene, drži ih u kavezu u šupi, iživljava se nad njima, i to mu je to. najveći deo filma protekne u pokušajima antipatične cure da otkrije ono što smo mi videli već na početku – da je njena iritantno praznoglava sekica oteta i mučena od strane ovog idiota. sudbina te otete je jedina blago zabavna stvar u celom otherwise nenadahnutom i uninvolving filmu koji čak i nema dovoljno lepog korejskog splattera. pošto je film glup, spojlovaću vam tu jednu finu ideju: tupava sekica završi samlevena u nekakvoj drljači ili tako nekoj poljoprivrednoj spravi za, pretpostavljam, mlevenje kukuruza ili tako nečega. čak ni to nije režirano niti prikazano za maximalan efekat, ali sirotinja ne mož da bira, to je as good as this shit gets!

DOGHOUSE

UK, 09

** 2

JAKE WEST potpisuje svoj najmanje negledljiv film do sada, ali to još uvek nije dovoljno. ako ništa drugo, barem ne smara kao RAZORBLADE SMILE, i nije ubi-bože infantilan kao EVIL ALIENS, ali to je još uvek jedna isprazna lakobrijada – gomila rudimentarnih spec. efekata umesto likova i priče. namazani su ravnomerno kroz ceo film, ali ova grupa savršeno ružnih, odbojnih, iritirajućih degena –koji usto mumlaju i frfljaju jedva-razumljivim kokni engleskim- zaista mi je išla na živce, a zombi-žene ih uopšte nisu tamanile onom brzinom i sadizmom koji je njihova iritantna priroda zahtevala. uz značajnu samo-retardaciju (alkohol, lake droge itsl.) ovo nije sasvim negledljivo, ali na čist um zaista nema potrebe podvrgavati mu se.