понедељак, 2. јануар 2012.

2011: Rekapitulacija

Kraj jedne godine i početak nove uobičajeno je vreme da se podvuče crta i svedu računi. Evo, stoga, kratkog podsećanja na to GDE SAM BIO i ŠTA SAM RADIO tokom 2011-te godine a što se tiče sadržaja ovog bloga. Onima koji su blog pratili redovno ovo je podsećanje, a onima koji nisu, skrenuće pažnju na neke stvari koje su propustili.
Sakriveni među ovim faktima nalaze se i poneki nagoveštaji stvari koje dolaze u 2012.

KAPITALNI PROJEKTI:

U sredu 01.06.2011. stavljena je tačka na prvu fazu epohalnog "Projekta Doktorat" (izrada) da bi smesta započele pripreme za drugu, finalnu (odbrana). Prvog dana juna, dakle, arhiva UNIVERZITETA U BEOGRADU, tačnije FILOLOŠKI FAKULTET, odnosno Studijska grupa Anglistika, postali su bogatiji za moju doktorsku tezu pod naslovom ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI, kod mentora prof. dr Zorana Paunovića.


OBJAVLJENI TEKSTOVI:
 
A) U SRBIJI:

- Esej "Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku" objavljen je u jednom od najuglednijih (i najjače bodovanih) domaćih časopisa za nauku o književnosti:  Književna istorija, XLII, 142, str. 559-570.

- Izašao temat o hororu časopisa 'za odbranu i poslednje dane kulture' SEVERNI BUNKER, i u njemu moj tekst: ČEKAJUĆI NOVOG IZBAVITELJA: HRVATSKI HOROR FILMOVI.

- U FILAŽU br. 5 izašao moj esej ZAŠTO SRPSKI FILM? (moja za sada finalna reč objašnjenja suštine ovog filma).

- U FILAŽU br. 5 izašao moj izveštaj SUBVERZIVNA SRBIJA NA FANTAZIJI (od subverzije preko fantazije do diverzije).

- Izašla je knjiga ABRAXASOV VODIČ NIZ DOKUMENTARNI FILM a na njenom početku – moj predgovor pod naslovom DOKUMENTOVANJE ZVUKA KOŽE KOJA TRULI.

- 29. broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu BUKTINJA (Negotin), u celosti je posvećen domaćem filmu. Moj prilog sastoji se u tekstu PROBLEMI SA NOVIM SRPSKIM FILMOM.

- U knjizi DILAN DOG br. 13 izašao je moj esej o epizodi GOSPODAR TIŠINE pod naslovom ISTINA BOLI!

- U knjizi DILAN DOG br. 14 izašao je moj esej o epizodi GOLKONDA pod naslovom DUŠA GDE JE ONDA?
 
B) U INOSTRANSTVU:

B1 – ŠTAMPANO:

- U januarsko/februarskom broju jednog od vodećih svetskih horor magazina RUE MORGUE, u okviru rubrike Classic Cut, objavljen je moj kratki esej o značaju Poove priče "Maska Crvene smrti", kao i o njenim daljim uticajima, na filmu i drugde.

- U 111-om, majskom broju kanadskog RUE MORGUE magazina, izašao je moj novi tekst u rubrici CLASSIC CUT, posvećen japanskom splatteru ALL NIGHT LONG 2.

- U novembarskom broju horor magazina RUE MORGUE #117, u rubrici CLASSIC CUT objavljen je moj tekst o knjizi The Weird Tale S. T. Joshija.

- Broj češkog časopisa za teoriju, istoriju i estetiku filma ILUMINACE (3/2011), koji je izašao krajem novembra, posvećen je temi "Žanrovska produkcija u socijalističkim zemljama". Priređivač ovog broja, Jaromir Blažejovski uvrstio je u sadržaj ovog temata i nekoliko odabranih odlomaka iz moje knjige U BRDIMA, HORORI. Detalji – ovde.

- U oktobarskom broju slovenačke filmske revije EKRAN objavljen je moj opširan osvrt na Festival evropskog filma na Paliću, kako na filmove, tako i na okrugli sto na temu KAKO JE POČEO RAT NA MOM BALKANSKOM POLUOTOKU.

- U novembarskom broju slovenačke revije EKRAN pet stranica zauzima moj tekst DAVID CRONENBERG – VIŠE NEGO LJUDSKI.

B2 – NA NETU:


- Osvrt na scenario predstojećeg lavkraftovskog omnibusa ARKHAM SANITARIUM izašao na TWITCHU.

- Prikaz knjige NIGHTMARE MOVIES by Kim Newman izašao na Twitchu, a sada je i u mom hramu, pa exkluzivne opservacije i fotke pogledajte OVDE.

- Prikaz filma DIE FARBE (The Colour Out of Space, 2010) prema Lavkraftovoj noveli izašao na TWITCHu.

- Prikaz filma O BARAO izašao na sajtu Beyond Hollywood


HOROR PROZA

- Početkom maja iz štampe je izašla najnovija antologija fanta/horor priča domaćih pisaca kod priređivača i izdavača Gorana Skrobonje: APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRA, a u njoj je i moja priča JAMA.

- Tokom avgusta napisao sam dve nove horor priče. NESTALI će se naći u jednoj antologiji koja izlazi tokom januara (više detalja uskoro), a NIOTKUDA je ponuđena Goranu Skrobonji za antologiju priča o vampirima – videćemo uskoro da li je zadovoljila njegove standarde.

- Započeo sam roman ZAVODNIK, koji treba da bude gotov tokom ove (2012) godine.


JAVNI NASTUPI:

A) PROMOCIJE MOJIH DELA I DELA U KOJIMA SAM UČESNIK

- U sredu 27. jula 2011. u Ljutomeru (Slovenija) je, u okviru festivala GROSSMANN, promovisano II izdanje (o)kultnog romana NAŽIVO. Detalji i audio-zapis toga – ovde.

- U petak, 04.11.2011. roman NAŽIVO imao uspešnu promociju u Kragujevcu.

- U subotu 5. marta, u Sava centru, u okviru FEST-a, desilo se prvo javno predstavljanje najnovijeg, petog broja FILAŽA.

- U četvrtak 24.03. promocija filmskog časopisa FILAŽ, tačnije, njegovog 5. broja, održana je na odeljenju PERIODIKE NARODNE BIBLIOTEKE u Nišu.

- 13.04.2011. u maloj sali Kulturnog Centra u Vršcu održana je promocija petog broja filmskog časopisa FILAŽ.

- 08.11.2011. godine u niškom SKC-u učestvovao sam na niškoj promociji antologije domaćih priča o smaku sveta Apokalipsa juče, danas, sutra.

B) PROMOCIJE TUĐIH DELA

- U sredu 18. maja u Zrenjaninu promovisao Sina Čovekovog (aka Abraxas, aka Bojan Pandža) i njegove knjižice A ZNAŠ LI TI ITD. Izveštaj sa tog zbitija je ovde.

- U petak 03. juna u Kragujevcu saučestvovao sam u promociji knjige A ZNAŠ LI TI ITD. by Bojan Pandža.

- U utorak 13.12.2011 u Smederevu vodio sam tribinu posvećenu umetničkom izrazu reditelja Đorđa Kadijevića.


C) PREDAVANJA, OKRUGLI STOLOVI I TRIBINE

- U četvrtak, 24. februara, u Maloj sali Niškog Kulturnog Centra na Paliluli održao sam predavanje o velikom američkom piscu Vilijamu Barouzu.

- Period 6-10. jul 2011. proveo sam kao gost FANTASTIC ZAGREB FESTA gde sam učestvovao na dva panela:
na temu GDJE JE GRANICA IZMEĐU UMJETNOSTI I EKSPLOATACIJE bio sam učesnik,
a na onome s temom FANTASTIKA I HORROR U EX-YU: DANAS I SUTRA bio sam i moderator.

- Novo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) održano je od 13. do 16. oktobra 2011. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Predavanje o hrvatskim fantastičnim i horor ostvarenjima od SFRJ do danas održao sam u petak 14. okobra (Dom omladine, sala Amerikana).
 
INTERVJUI SA MNOM
 
A) ZA SRPSKE MEDIJE:

- Na poziv niškog dnevnog lista NARODNE NOVINE dao sam intervju novinarki zaduženoj za kulturu, Aleksandri Gojković, koji je objavljen 07.03.2011.

- 27. marta gostovao sam u radio emisiji Pogled iz svemirskog broda. Govorio sam na tri teme: 1) najnoviji FILAŽ i SRPSKI FILM i subverzivna Srbija u njemu; 2) Jovanka Vučković i njeni ZOMBIJI; i 3) kako ide doktorat i šta se još sprema iz ghoulish knjiške kuhinje. Taj razgovor se može skinuti ovde.

- Dao sam intervju povodom FILAŽA, na temu filma, filmskih časopisa i sl. Evo ga ovde.

- Intervjuisala me je novinarka Balkan Insighta, povodom ovogodišnje filmske verzije DILANA DOGA, a na temu popularnosti ovog stripa kod nas. Moji integralni odgovori nalaze se samo ovde.

- PRESS MAGAZIN (dodatak u okviru nedeljnog izdanja PRESSa) koji je izašao 28.08. bavio se novijim srpskim filmovima, a povodom izbora našeg kandidata za Oskara. Ja sam bio jedan od sagovornika, i evo šta sam rekao.

- Povodom 50-og broja DILANA DOGA u izdanju Veselog Četvrtka dao sam izjavu za spec. dodatak tom broju.

- U petak 04.11. u 18.45 h na niškoj TV ZONA prikazana je filmska emisija KADAR tematski posvećena Noći veštica i hororu na filmu. U toj emisiji sam objasnio zašto je Karpenterova NOĆ VEŠTICA jedan od najvećih horora ikada snimljenih.

- U drugoj emisiji (11.11.11) dao sam opširan intervju povodom mojih horor aktivnosti, kojom prilikom je i ovaj blog obilato promovisan. On se sada može videti na naživo, ovde.

- Najzad, u trećoj (18.11.11) spikerka je pročitala moj kratki esej o japanskim horor filmovima, sročen specijalno za ovu emisiju.
 
            B) ZA INOSTRANE MEDIJE
           
- Intervju koji sam dao kritičaru i teoretičaru Donatu Totaru za net-magazin OFFSCREEN objavljen je krajem juna, i možete ga čitati ovde.

- U 11. broju makedonskog horror fanzina KOŠMAR, koj ije izašao tokom novembra, izašao je opširan intervju sa mnom. Evo srpske verzije ovde.

- Dao sam intervju za samostalni srpski tjednik NOVOSTI koji izlazi u Hrvatskoj. Puna verzija nalazi se samo ovde: I vampiri povezuju Srbe i Hrvate (Intervju)


INTERVJUI KOJE SAM URADIO SA DRUGIMA:
 
- Srđan Spasojević: DRAMA KOJA ODLAZI U PAKAO (FILAŽ br. 5)

- Moj intervju sa Alehandrom Hodorovskim izašao je u majskom izdanju web-magazina SPECTACULAR OPTICAL - evo ga OVDE, pa čitajte.

- Moj intervju sa Kristoferom Lijem izašao je sredinom avgusta na pune 4 stranice beogradskog nedeljnika NIN.
- Uncut verzija tog razgovora izašla je u septembarskom broju slovenačke filmske revije EKRAN.

            - Son Of Man (Bojan Pandža) ekskluzivno otvorio dušu ovde.


UČEŠĆE NA FILMSKIM FESTIVALIMA:

 
- FANTASTIC ZAGREB FEST (6-10. jul 2011)

- FESTIVAL EVROPSKOG FILMA, PALIĆ (sredina jula)
Proveo sam u II polovini jula sedam dana na filmskom festivalu na Paliću kraj Subotice: družio se s kolegama, odmarao od doktorata i gledao neke uglavnom osrednje filmove.

- GROSSMANN FESTIVAL (kraj jula)
Specijalni gost Grossmann festivala 2011. bio je Ser Kristofer Li. Kako sam sreo Kristofera Lija i O čemu sam razgovarao sa Kristoferom Lijem – piše na linkovima.

- SLASH FILM FESTIVAL (22-30.09.2011)
Proveo sam unikatno-divnih devet dana u Beču, na SLASH FILM FESTIVALu kako bih prezentovao VARIOLU VERU i učestvovao na okruglom stolu o subverziji na filmu.

- Festival srpskog filma fantastike (13. do 16. oktobra 2011)

             Eto. Nije bog zna šta, priznajem, ali to je tako samo zato što sam, nakon dugog i ozbiljnog rada na doktoratu, bio pomalo umoran od novih kapitalnih projekata, pa sam se u drugoj polovini godine uglavnom odmarao na sebi svojstven način, i raduckao tek neke sitnije tekstiće, putovao na festivale, obilato se odmarao i još obilnije čitao – "za dušu"…
            U 2012. ću biti malo vredniji. Doktorat će biti odbranjen možda već i do kraja januara, biće više mojih akademskih radova u uglednim domaćim časopisima i zbornicima (tri su već prihvaćena i očekuje se njihov izlazak u prvih par meseci nove godine), jedan rad mi na proleće izlazi u vrlo prestižnom zborniku radova u Americi, nastavljam da pišem za RUE MORGUE i EKRAN, izaći će najmanje tri moje nove priče u različitim domaćim antologijama, trebalo bi da završim a možda čak i izdam svoj novi roman, biće neki moji prevodi u jednom zabavnom tematu časopisa GRADAC koji izlazi u prvoj polovini godine, pokušaću da objavim zbirku svojih horor priča a čim rešim status (zaposlenje) – izlazi i moj magistarski o Pou u formi knjige (doktorat u knjiškom obliku ne treba očekivati ove godine). Započeo sam neke razgovore o organizovanju međunarodnog žanrovskog festivala u Srbiji. Ako budem dovoljno motivisan, možda poradim na dopunjenim i apdejtovanim verzijama mojih knjiga U BRDIMA, HORORI i FAUSTOVSKI EKRAN. I tako dalje.
            Ko prati Kult, znaće…