уторак, 28. јун 2011.

OFFSCREEN intervju o srpskim hororima

             U okviru akcije "Ghoul International", predstavljam intervju koji sam dao kritičaru i teoretičaru Donatu Totaru za net-magazin OFFSCREEN.
Prvi put sam na ime Donato Totaro naišao još negde krajem prošlog veka, tragajući za, u to vreme, užasno retkim tekstovima o omiljenom mi reditelju Ričardu Stenliju. Najbolji intervju koji je s njim u to vreme postojao, a da se mogao naći na netu, uradio je upravo Donato Totaro, i to na Fantaziji. Možete ga overiti OVDE. I do dan-danas, to ostaje jedan od par najboljih razgovora s ovim ezoterikom.
            Znatno kasnije, kada sam pisao svoj antologijski esej o HAUTE TENSION, u njemu sam pored ostalih citirao i Totarov sasvim solidan esej "The Final Girl: A Few Thoughts on Feminism and Horror."

            Ubrzo potom desila se i Subverzivno-srpska avantura na Fantaziji 2010, kojom prilikom sam Totara i lično upoznao, družio se s njim u montrealskom Irskom pabu (stalnom okupljalištu fantazijske družine), upravo on me vozio na žurku kod Daglasa Baka itd. Najzad, pošto je pomno ispratio ceo srpski program, i to sa velikim interesovanjem, zamolio me je da uradimo intervju. Bila je to podugačka priča – a poduže je i vreme koje mu je trebalo da to sve transkribuje, ali eto, došao je čas da se i taj intervju obnaroduje.

            Dakle, dame i gospodo, prijatelji i neprijatelji, u najnovijem broju odličnog filmskog internet magazina OFFSCREEN možete naći:

            Kao što ćete videti ako kliknete na ovo, moja priča je obilato prošarana Donatovim opaskama o srpskim hororima koje su prilično pronicljive i zabavne po sebi, a i pitanja koja mi je postavljao nisu previše konvencionalna... Išlo se tu prilično detaljno u tumačenje pojedinih filmova, a naročito PORNO BANDE, ima i nešto priče o Jugoslaviji, istoriji, Titu...

            Dakle, kao što vidite, priča o srpskim hororima, koju sam pokrenuo sa U BRDIMA, HORORI, nije stala, naprotiv – razvija se i širi dalje, a za dan-dva obznaniću ovde još jednu vrlo zabavnu potvrdu toga!

            * * *
 
            Inače, svakako overite i ostatak sadržaja ovog OFFSCREENA: ima tu solidan intervju sa Kenom Raselom (koji u njemu najmanje govori, ali tu je njegova mlada ženica da ga mestimično odmeni); takođe skrećem pažnju na simpatičan negativno intoniran osvrt na SRPSKI FILM u ovom izveštaju sa Fantazije... itd.
 
             
* * *

            Kad sam već kod Fantazije, da o istom trošku skrenem pažnju kultistima kult filmova da je na netu dostupno i novo, junsko izdanje spektakularnog Fantazijinog net-magazina Spectacular optical ! Da, to je isti onaj u čijem je prošlom broju izašao moj intervju sa Jodorovskim. Junski broj donosi nove kult weirdo hororične radosti, pa eto, bacite pogled i na njih.

* * *
 

            Najzad, Fantazija je obznanila neke od svojih ovogodišnjih hajlajtova, i to je zaista da čovek padne u ozbiljno iskušenje da pukne nekih 1300 $ i odleti u Montreal na apsolutno i bez konkurencije najbolji filmski festival na svetu, barem za ljubitelje cult, genre, horror, weird, avant-garde, bizarre, crazy, esoteric filmmakinga! Evo nekih od divota koje su zakuvali za drugu polovinu jula i početak avgusta ove godine. Sve, sve, ali fakin premijera "nastavka" WICKERMANA, sa Robinom Hardijem naživo + Ričard Stenli je tu da promoviše svoje parče (prema priči Klarka Eštona Smita) u omnibusu THEATRE BIZARRE + da uživo razgovara sa Hardijem na teme paganizma i okultnog!!!

1 коментар: