понедељак, 1. јун 2009.

LAID TO REST (2009)

ROBERT HALL

USA, 09

*(*)

2-

evo jednog sasvim nebitnog filma, ali kad sam već protraćio 90' na njegovo gledanje, da ponešto o njemu i napišem, u znak upozorenja - ili mamljenja.

jer, siguran sam da će mnogi ovo sranje da pogledaju samo na osnovu fotki koje iz filma kačim, a bez obzira na svaku moju kritiku i pljuvačinu.

dobro, sve je za ljude, pa će se sigurno naći i poneko kome će se ovaj isprazni, glupavi i nenadahnuti splatter dopasti.

jes' da tu nema priče, likova, saspensa, duha niti ičega zbog čega normalni ljudi inače gledaju filmove ali, mora se priznati, ima tu poprilično splattera, a u ova beskrvna vremena, čak i to je nešto. za mene premalo, ali – ko voli, nek izvoli.

pošto su već efekti maske JEDINI razlog za gledanje ovoga, i ako se već išlo na splatter kao glavnu kartu, moja zamerka je da se nije išlo dovoljno daleko: ima ovde dobrih gegova, ali da biste ih zaista ispratili kako valja, moraće da radi freeze-frame. ne očekujte meraklijski uslikan splatter kao u remek-delu HAUTE TENSION, recimo. ništa slično tome. neki od najboljih fazona ovde traju 1 sekundu, ili kraće.

zato i kažem, gledajte ovo samo ako morate: na okačenim fotkama imate sve hajlajtove filma.

zaplet: sisata ali izrazito loša glumica budi se u mrtvačnici, u kojoj se richard lynch pojavi u 2,5 kadra, samo da bi ga niotkuda bezveze zaklali; ona beži odatle, a juri je neidentifikovani baja sa metalnom lobanja-maskom. ona nabasa na razne neke likove (kasting je vrlo loš: ružni glumci, koji su usto još i netalentovani!) od kojih većina zagine, sve do finalnog showdowna u dragstoru u kome sisata 'junakinja' povrati pamćenje i sjebe maskiranog.

kamera je očito video, mada ima nešto malo stilizacije i nije ubi bože jeftinoća; ritam je podnošljiv, sem u par navrata kad ovi loši glumci krenu sa nekim kenjažama za fast forward; efekti maske su sasvim solidni, pa ko voli krvoproliće, može da spiska sat i po na ovu ispraznu, nenadahnutu i loše glumljenu šupljinu.

ako bih se baš silio da pronađem još nešto pozitivno u filmu, recimo da je pohvalno to što nema nikakav zamorni 'evil lives' kraj: zlikovac je na kraju sjeban vo vjeki vjekov, i teško da će da se digne za nastavak.