петак, 11. септембар 2015.

MONSTERS: DARK CONTINENT (2014)


**(*)
2+ 

            Neshvatljivo prehvaljeni MONSTERS od pre par godina – čuven po tome što se naslovna stvorenja u njemu skoro i ne vide, sem malo pred kraj, a inače statiraju u kukuruzu ceo film, dok dosadno nezanimljivi junaci keeenjaju li keeenjaju sve u 16 – dobio je i ni od koga traženi „nastavak“.
            Na svu sreću, ovo nema nikakve veze s onim „likovima“ iz I dela, ali ovi novi nisu bogzna koliki napredak – pošto se radi o klasičnim vojničinama čije mačo isprđivanje na početku stvarno treba izdržati (bio sam na ivici da ovo ugasim i obrišem, jedva izdržah). Glavni junak (Sam Keeley, viđen za veće stvari) je simpatičan mladić, al džaba kad je kao lik rudimentaran.
            Pošto je ratni kontekst – smešteno u neku bliskoistočnu pustinju – ovde ima više akcije i dinamike nego u prvom NEMONSTERSu, ali –
 
            -ALI, veći deo te akcije je između ljudi, a monstrumi opet pretežno sede u pozadini, kao nekakva napadna metafora za, valjda, onečovečenje i demonizaciju neprijatelja ili tako nešto.

Ipak, lavkraftovska divovska čuda ovde imamo videti nešto malo i po danu (najzad!), i to je lepo, ko voli;

problem je samo u tome što je AKCIJA maltene antipod Lavkraftu (koji je sav u ATMOSFERI), tako da ovde nema osećanja ČUDESA, nema ništa sublimno, božansko-demonsko oko ovih stvorenja – oni su samo neke velike životinje iz svemira.

            Iako pristojno snimljen i režiran, MONSTERS: DARK CONTINENT je u fundamentu promašen i loše iskalkulisan film koji je tek malo manje bezobrazan od svog prethodnika po pitanju monstruma, koji su i ovde sporedni, kako vizuelno (viđamo ih retko, u pozadini, nakratko) tako i narativno (jer skoro da nikako bitno ne utiču na zaplet, koji je sasvim konvencionalna ratna pričica).

            Dakle, džaba vam tehnika kad ovde nema neke velike ni duše ni pameti: SVE je na pola puta: i priča, i poruka, i strava, i akcija... za svakog po malo, ni za koga dovoljno.

            No, ko ima fetiš na Lavkraftovska čudovišta, na pipke i tako to, ovo je ipak solidno dizajnirano i izvedeno s većim budžetom nego što obično ti pipci dobijaju, pa eto, bar zbog toga, ko voli nek izvoli.