уторак, 22. јануар 2013.

ČETIRI godine kulta

            Eto. Pune četiri godine hororujem ovim blogom. Četiri godine prikazujem, kritikujem, obaveštavam, najavljujem, rangiram, denunciram, ogoljavam, objašnjavam...
            Naravno, to činim i u tzv. 3-D svetu (predavanja, promocije, festivali, objavljene knjige, radovi i članci u časopisima itd), a o tome se obaveštenja takođe mogu naći ovde, na blogu.
            Misija horor-prosvetiteljstva se nastavlja, kao i jurišanje na aždaje gluposti, neznanja i ograničenosti svake vrste..
            Poseta blogu u poslednje vreme kreće se negde u proseku od oko 600-650 unikatnih poseta dnevno, sa skokovima i do 800 ili 1000 kada bude okačeno nešto naročito masovno popularno. Evo kako izgleda statistika dnevne posete od početka ove godine:
 A evo kako je rasla poseta od početaka bloga, 2009-te, pa do danas:


 Nije loše, zar ne?
            Ova poseta je nešto manja od one u 2011-oj, verovatno zato što sam u prošloj godini malo smanjio ritam objavljivanja tekstova: umesto novog posta svakog dana, prešao sam na, manje-više, dvodnevni ritam. Konkretno, u 2012-oj objavio sam 226 postova, u odnosu na 294 u 2011-oj.
Razlog smanjenju broja postova za skoro ¼ je sledeći: ne jurim cifre, ne trkam se ni sa kim (a i nemam s kim!), nije mi cilj da "nabijam posete" po svaku cenu. Važnije mi je da svaki novi tekst dobije dovoljno vremena i pažnje da bude viđen i primećen, a dva dana je dovoljno za to čak i kod onih koji ne vise na netu neprestano. Grehota je i prema mom vremenu i prema tekstovima da ih neumereno gomilam i svakog dana jedan zatrpavam drugim – treba i nešto drugo raditi (i čitati).
            Broj pratilaca i dalje je u porastu: od 222 (prošle godine na ovaj dan) sada ih je 279.
            Feedback u komentarima na blogu, ali i u mejlovima, na Fejsbuku i naživo pokazuju da ima dovoljno ljudi kojima se sviđa ovo što radim, pa ću zbog tih i takvih sa ovim aktivnostima i nastaviti.
            Što se tiče komentara, dve su se krupne stvari na tom polju desile u 2012-oj:
1) ukinuo sam, sredinom prošle godine, bilo kakvu verifikaciju i dopustio da svako piše šta hoće direktno, ne čekajući na moje odobrenje; uostalom, ovde pretežno zalazi pametan i pošten svet (ne računajući slučajne namernike koji dođu tražeći "pas jebe ženu video" – ali takvi ne ostavljaju komentare, oni se pokupe dalje u kibersvet čim vide da u ovom kultu takvih svinjarija nema);
2) nažalost, pred kraj prošle godine Googlov Blogger je nešto zbrljeknuo gedžet sa "Latest comments" koji je stajao desno, gde ste mogli da vidite deset najnovijih komentara. Bila je to lepa i korisna stvar, i veoma mi je žao što je Blogger nekako to uspeo da pokvari na tehničkom planu, i da toliko dugo to ostavi nepopravljenim. Eto, kažem to čisto da znate da se ne radi o nekakvoj mojoj cenzuri ili namernom brisanju toga, nego je greška do Bloggera. Na nju ne mogu da utičem, sem molbama Azatotu da se to najzad popravi.
UPDATE: Evo, zahvaljujući vašem feedbacku, sad je i to sređeno, i sjebani gedžet zamenjen je drugim, koji radi! Sad su komentari opet skroz desno, u vrhu!
Za ljubitelje statistike, naš Alexa Traffic Rank (svetski) = 1,485,012, a srpski je = 13,834. "Reputacija" (broj sajtova koji linkuju na ovaj blog) porasla je na 87. Ukratko, još uvek smo kult: nismo hit, nismo IN, nismo bestseleri niti blokbasteri. Ljubitelji toga imaju gde drugde da odu, a ezoterici znaju gde se krije pravo Znanje... I kao što ja to uvek ponekad kažem – KO ZNA, ZNAĆE; KO NE ZNA – NEZNAĆE!
Da ne dužim više – hvala svima na pažnji, na komentarima, pohvalama, interakciji, na linkovima i širenju Ghoul-gospela. U ovoj godini bićemo još bolji! Uzdravlje!