izabrana dela

izabrana dela

уторак, 22. јануар 2013.

ČETIRI godine kulta

            Eto. Pune četiri godine hororujem ovim blogom. Četiri godine prikazujem, kritikujem, obaveštavam, najavljujem, rangiram, denunciram, ogoljavam, objašnjavam...
            Naravno, to činim i u tzv. 3-D svetu (predavanja, promocije, festivali, objavljene knjige, radovi i članci u časopisima itd), a o tome se obaveštenja takođe mogu naći ovde, na blogu.
            Misija horor-prosvetiteljstva se nastavlja, kao i jurišanje na aždaje gluposti, neznanja i ograničenosti svake vrste..
            Poseta blogu u poslednje vreme kreće se negde u proseku od oko 600-650 unikatnih poseta dnevno, sa skokovima i do 800 ili 1000 kada bude okačeno nešto naročito masovno popularno. Evo kako izgleda statistika dnevne posete od početka ove godine:
 A evo kako je rasla poseta od početaka bloga, 2009-te, pa do danas:


 Nije loše, zar ne?
            Ova poseta je nešto manja od one u 2011-oj, verovatno zato što sam u prošloj godini malo smanjio ritam objavljivanja tekstova: umesto novog posta svakog dana, prešao sam na, manje-više, dvodnevni ritam. Konkretno, u 2012-oj objavio sam 226 postova, u odnosu na 294 u 2011-oj.
Razlog smanjenju broja postova za skoro ¼ je sledeći: ne jurim cifre, ne trkam se ni sa kim (a i nemam s kim!), nije mi cilj da "nabijam posete" po svaku cenu. Važnije mi je da svaki novi tekst dobije dovoljno vremena i pažnje da bude viđen i primećen, a dva dana je dovoljno za to čak i kod onih koji ne vise na netu neprestano. Grehota je i prema mom vremenu i prema tekstovima da ih neumereno gomilam i svakog dana jedan zatrpavam drugim – treba i nešto drugo raditi (i čitati).
            Broj pratilaca i dalje je u porastu: od 222 (prošle godine na ovaj dan) sada ih je 279.
            Feedback u komentarima na blogu, ali i u mejlovima, na Fejsbuku i naživo pokazuju da ima dovoljno ljudi kojima se sviđa ovo što radim, pa ću zbog tih i takvih sa ovim aktivnostima i nastaviti.
            Što se tiče komentara, dve su se krupne stvari na tom polju desile u 2012-oj:
1) ukinuo sam, sredinom prošle godine, bilo kakvu verifikaciju i dopustio da svako piše šta hoće direktno, ne čekajući na moje odobrenje; uostalom, ovde pretežno zalazi pametan i pošten svet (ne računajući slučajne namernike koji dođu tražeći "pas jebe ženu video" – ali takvi ne ostavljaju komentare, oni se pokupe dalje u kibersvet čim vide da u ovom kultu takvih svinjarija nema);
2) nažalost, pred kraj prošle godine Googlov Blogger je nešto zbrljeknuo gedžet sa "Latest comments" koji je stajao desno, gde ste mogli da vidite deset najnovijih komentara. Bila je to lepa i korisna stvar, i veoma mi je žao što je Blogger nekako to uspeo da pokvari na tehničkom planu, i da toliko dugo to ostavi nepopravljenim. Eto, kažem to čisto da znate da se ne radi o nekakvoj mojoj cenzuri ili namernom brisanju toga, nego je greška do Bloggera. Na nju ne mogu da utičem, sem molbama Azatotu da se to najzad popravi.
UPDATE: Evo, zahvaljujući vašem feedbacku, sad je i to sređeno, i sjebani gedžet zamenjen je drugim, koji radi! Sad su komentari opet skroz desno, u vrhu!
Za ljubitelje statistike, naš Alexa Traffic Rank (svetski) = 1,485,012, a srpski je = 13,834. "Reputacija" (broj sajtova koji linkuju na ovaj blog) porasla je na 87. Ukratko, još uvek smo kult: nismo hit, nismo IN, nismo bestseleri niti blokbasteri. Ljubitelji toga imaju gde drugde da odu, a ezoterici znaju gde se krije pravo Znanje... I kao što ja to uvek ponekad kažem – KO ZNA, ZNAĆE; KO NE ZNA – NEZNAĆE!
Da ne dužim više – hvala svima na pažnji, na komentarima, pohvalama, interakciji, na linkovima i širenju Ghoul-gospela. U ovoj godini bićemo još bolji! Uzdravlje!