недеља, 23. фебруар 2014.

TAKO JE BILO, OČIJU MI: Vlaška magija i vlaška čudesa – Zlatimir Pantić

             Kao što znate, moj novi roman ZAVODNIK je ruralni gotik, odnosno horor smešten u seosko okruženje, i natopljen je starim ali ne i iskorenjenim narodnim verovanjima o zagrobnom životu i natprirodnim bićima. U narednim danima i nedeljama na blogu ću predstaviti neke knjige relevantne za one koje ova tematika zanima. Ipak, žurim da dodam, moj roman predstavlja slojevitu književnu obradu i nadgradnju (sirove) građe koju čine narodna predanja. Ujedno podsećam da se na njega još možete pretplatiti – OVDE.
Podrazumeva se: da bi neki materijal bio obrađen, prvo mora da postoji u "sirovom" stanju, i zato su vredni pažnje kako sakupljači narodnih priča o kontaktima sa onostranim, tako i oni koji te priče obrađuju s naučne strane (etnolozi, antropolozi, folkloristi...). Na vrhu piramide su pisci, koji tome prilaze sa kreativne strane – barem u teoriji, jer u praksi je bogatstvo srpskog folklora jedva dotaknuto u pretežno američko-epigonskom štivu koje se kod nas za horor izdaje. Na blogu će biti prikazani i jedni (sakupljači) i drugi (naučnici) i treći (pisci).
Zlatimir Pantić je jedan od veterana srpske folklorne fantastike – pre svega kao entuzijasta iz sela Štubik kod Negotina koji sakuplja i zapisuje ovakve priče. Već sam ga pominjao na blogu kada je bilo reči o TV serijalu PARANORMALNA SRBIJA (2010) ali i nedavno, kada sam prikazivao srpski found footage NAPRATA (2013) u kojem se pojavljuje "as himself". On je, takođe, stalni saradnik časopisa TREĆE OKO...
tako je bilo, očiju mi (s podnaslovom "Vlaška magija i vlaška čudesa") je knjiga u kojoj je Pantić sakupio opširne narodne pripovesti o vračarama, vešticama, vilama, đavoljem kolu, zakopanom blagu, zmaju-ljubavniku, povratnicima iz mrtvih itsl. i to pretežno iz njegovog (negotinskog) kraja, koji je naročito bogat upravo tom vrstom priča. Posebnu draž daje im to što su objavljene u obliku u kojem su zapisane, što će reći – u dijalektu. Inače, jedna od (istinitih?) zgoda u ovoj knjizi zbiva se u Rajskoj pećini koju sam pre par godina posetio, i o tome na blogu ostavio slikoviti izveštaj OVDE.

Simpatično je to sve i pažnje vredno za one koji vole golicavu draž "bapskih priča". Ova knjiga iz 2005. je opskurna jer potiče od malog izdavača iz Velike Plane, ali ne brigajte – ako je ne ulovite u papirnom izdanju, njena e-verzija, pa još na latinici, nalazi se OVDE. Zbog toga je moj detaljniji rivju nepotreban: eto vam knjige na netu, pa ko voli, nek izvoli. Moje je, u ovom slučaju, samo da budem skretničar.