среда, 1. децембар 2010.

DEATH TUBE (2010)


Death Tube (2010) 
Yohei Fukuda 
***

rivju by SHOZO


Još jednom je Fukuda uspeo od dobre premise da napravi filmčić vredan prosečnih studentskih radova. Nije nesreća kada autor putem palpa i eksploatacije želi da na indirektan način ukaže na šire i dublje društvene probleme; ali veliki problem nastaje kada poželi da kreira umetničko delo sa naznačenim psihološkim sugestijama. Ali, ajmo malo o fabuli.

Igrači se protiv svoje volje, a već su protivno svojoj volji smešteni u izolaciju, podvrgavaju beskonačnom psihološkom krugu smrtonosnih igara, koje ih na brutalan,a za sadiste kraj monitora i na zabavan i maštovit način, eliminišu jednog po jednog. Nažalost ovo važi samo za početak filma - kasnije se smrt banalizuje i svodi na omču, pištolj i poneko sečivo usled unutrašnjih obračuna. Ovo bi po nekim današnjim standardima moglo lako da se podvede i pod triler, a ne pod punokrvni horor; mada krv ovde ne manjka i pljuska na sve strane, nasilje je uglavnom van vidokruga kamere i gledaoca.

Poruke gledalaca koje idu po sred ekrana su maštovite, međutim najveći njihov broj ne stiže da bude preveden zbog same brzine radnje.


Previše je ovde patetistanja za moj ukus, iako sam navikao na tradiocionalno stripovsko oslikavanje likova. Njihova gikovština ne smeta kada u filmu ima dovoljno mesa i krvi, ali je potpuno groteskna kada psihologija uzme maha. Death Tube podseća na neuspele radove Takashi Ishiija, iz faze kada je pokušavao da mu nasilje vaga između Kitana i Miikea. Krajnji produkti su mu bili neuverljivi, kao što je i ovde slučaj. Nije problem kada režiser ne uspe na gledaoca emotivno veže za likove, ali kada mu njihova sudbina nije važna, ili kada poželi da se tirada što pre završi, e onda nastaje opšta papazjanija za sitnu boraniju. Death tube deluje kao roulerkouster koji se sunovratio u ponor posle obećavajućeg dizanja u nebesa.


Završni twistovi su uglavnom predvidivi, i da nema zanimljivog izbora kompozicija klasične muzike, bojim se da većina horor fanova ne bi izdržala ovu torturu od 2 sata.


Ghoul's PS: Moji senzori su predvideli da ovo nije vredno mog vremena i truda, a kad se čak i Shozo slaže sa mnom, to mnogo govori.